Илюстрация Онегин, по А. Пушкин, реж. Т. Кулябин, Театър Червен

...
Илюстрация Онегин, по А. Пушкин, реж. Т. Кулябин, Театър Червен
Коментари Харесай

Градът е сцена

Илюстрация
" Онегин ", по А. Пушкин, реж. Т. Кулябин, Театър " Червен факел " – Русия

Увеличаване

" Онегин ", по А. Пушкин, реж. Т. Кулябин, Театър " Червен факел " – Русия

Автор: Фрол Подлесни Смаляване
С приключването на театралния сезон и започването на летния по традиция идва и времето за двете най-големи интернационалните театрални събития в България - Международния сценичен фестивал " Варненско лято " (1 - 11 юни) и платформата " Световен спектакъл в София " (2 - 13 юни) . Двата фестивала са една от редките благоприятни условия за българските театрални експерти и почитатели да сверят часовниците си със протичащото се по международните подиуми. Осемте заглавия, които оформят интернационалните стратегии в София и Варна, още веднъж показват разнообразието на актуалния сценичен език, в който по автентичен метод се съчетават традициите на трагичния спектакъл, танцовия спектакъл, образния спектакъл, новия цирк и други

Дългогодишна упоритост на фестивалната стратегия е постоянно да включва по някое емблематично име за театъра от края на предишното и началото на новото хилядолетие, което до момента не е било представяно в България и през у нас годините гостуваха спектакли, както на исторически театрални фигури като Питър Брук, Еуженио Барба, Деклан Донелан, Силвиу Пуркарете, Ромео Кастелучи, по този начин и на по-нови, само че наложили се създатели и компании като Пипо Делбоно, Оскарас Коршуновас, Алвис Херманис, Форсд Ентъртейнмънт, Виктор Бодо, Йерней Лоренци и други Голямото име тази година е на белгийския актьор, създател, хореограф и режисьор Ян Фабър, който ще покаже един от последните си спектакли " Щедростта на Тавита " (6 юни в Сатиричния спектакъл и 8 юни в Драматичен спектакъл, Сцена " Филиал " – Варна). Той го основава през 2018 година особено за един от своите танцьори, с който работи дружно върху своя финален величествен сценичен план " Планината Олимп " – 24-часов театър - възстановка на трагическия фетиш от гръцката древност, който се трансформира в сензация на най-големите интернационалните подиуми и фестивали по света, а театроведът и професор от университета " Аристотел " в Атина Савас Пацалидис го назова " Незабравимо прекарване. Дефиниция за цялостен спектакъл ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От 70-те години насам Ян Фабър е освен паметна фигура за актуалното образно изкуство (той е първият жив художник, осъществил независима галерия в Лувъра), само че постанова и своето автентично наличие в театъра и танца, където се трансформира в една от най-оригиналните и изтъкнати фигури освен на белгийската " нова вълна ", само че и на международната сцена. Неговият безумен театрален почерк проличава в заглавието на най-популярния му театър от 80-те " Силата на театралната полуда ", продуциран от Венецианското биенале. Тази година Фабър за пръв път показа в България независима галерия в САМСИ, а " Щедростта на Тавита " ще е първата жива среща на българската аудитория с негов театър.

Отправна точка е библейският роман за Тавита. Тя била известна със своята благотворителност и шиела облекла за бедните. Умира от незнайна болест, само че деятел Петър я възкресява. За Ян Фабър и неговия танцьор, харизматичният италианец Матео Седда, обликът на Тавита се трансформира във опция за проучване на екстатичното тяло. На сцената е обрисувано ритуално пространство от страховито висящи грамадни игли за шиене. Вътре в него Матео Седда се движи като шаман. Тялото му е проводник на физически и либидни сили, и минава през разнообразни метаморфози. Неговият несъзнателен, наелектризиращ танц е като спиритуален сеанс за приканване на духове. " Щедростта на Тавита " е новият опит на Фабър да конструира от сцената дружно с публиката, тук и в този момент, една групова среща с невидимото.

Илюстрация
" Макбет " по У. Шекспир, реж. А. Серра; Компания " Театроперсона " – Италия

Увеличаване

" Макбет " по У. Шекспир, реж. А. Серра; Компания " Театроперсона " – Италия

Автор: Алесандро Серра Смаляване

Магическото въображение, необузданите видения, страховете и суеверията – цялата театрална сцена на подсъзнанието е тематика и в спектакъла, с който ще бъде открита софийската стратегия на 2 юни в Младежкия спектакъл, а по-късно ще може да се види и във Варна на 4 юни в Драматичния спектакъл – Сцена " Филиал ". " Макбет " на младия италиански режисьор Алесандро Серра и неговата компания " Театроперсона " открива тематиката за природата на злото от най-мрачната Шекспирова покруса във фолклорните вярвания и обредни практики от остров Сардиния – единствената област в Италия, където злите сили биват прогонвани с маски, сходни на кукери. Необичайният прочит, в който всички функции се извършват от мъже (в това число и прословутите три вещици!), се трансформира в събитие за италианския спектакъл през 2017 година и получи две награди за " най-хубаво зрелище " – влиятелната театрална премия " Юбю " и премията на италианската театрална рецензия.

Следващият огромен трагичен театър в интернационалната стратегия е също нов прочит на типичен текст. Постановката върху комедията " Чайка " от А. П. Чехов на младата режисьорка Нина Николич в Македонския народен спектакъл в Скопие впечатлява с автентичност, модерна визия (сценографията е на Вишна Вуйовик, дизайнът на осветлението е на британеца Крис Йегер, а хореографията - на гърка Димитрис Сотириу) и с майсторството на стабилната актьорска натрупа, която демонстрира Чеховите герои като наши съвременници.

Илюстрация
" Чайка " от А. Чехов, реж. Нина Николич, Македонски национален спектакъл - Скопие, СевернаМакедония

Увеличаване

" Чайка " от А. Чехов, реж. Нина Николич, Македонски национален спектакъл - Скопие, СевернаМакедония

Автор: Деян Димески Смаляване

В тази интерпретация основният акцент е върху облика на Нина Заречная, " чайката ", която грабителски прострелват с любовта си мечтателният младок Треплев и отегченият от славата Тригорин. В осъществяването на надарената, нежна на тип, само че мощна като наличие актриса Дария Ризова обликът на Заречная е изваян със актуален инстикт и трагическа дълбочина. Тя не е наивно, провинциално момиче, както постоянно бива представяна, а борбена и доминатна femme fatale, принесена в жертва на личните си копнежи. Спектакълът гастролира на Сцена " Филиал " във Варна на 11 юни и в Младежкия спектакъл в София на 13 юни.

Още два огромни трагични спектакъла попадат в интернационалната стратегия, показани като прожекции - " Антоний и Клеопатра " от Шекспир на Националния спектакъл в Лондон от програмата NT Live с Ралф Файнс в основната роля ще може да бъде забелязан от варненци на 9 юни във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ), а отличеният със " Златна маска " " Онегин " по Пушкиновия шедьовър във версия на Тимофей Кулябин ще бъде показан на 5 юни във Варна (ФКЦ) и на 8 юни в Дома на киното в София. Тридесет и пет годишният Кулябин от дълго време си завоюва прозвището " вундеркинд на актуалния съветски спектакъл ", а неговите невероятни " Три сестри " обиколиха огромните европейски подиуми и когато предходната година бяха показани у нас се трансфораха във фестивално събитие.

На централния площад във Варна ще бъде показан уличният театър " Градината на ветровете " на испанската компания Cal-y-Canto на 3 юни, а оставащите спектакли от интернационалната стратегия са в региона на актуалния танцов спектакъл. Във френския " Хуманоптер " (измислена френска игра на думи сред човек и насекомо) изобретателността на младия хореограф Клеман Дазен и неговата основана в Париж компания La Maine de l’homme събира в невиждана до момента симбиоза жонгльорство и танц (9 юни, Варна – Сцена " Филиал ", и 11 юни, София – Театър " Азарян ", НДК). Гръцкият театър " Глухарче " (само в София на 12 юни в Театър " Азарян ", НДК) през танца наднича в душата на актуалния градски човек и преглежда интимността и връзките сред мъжете и дамите. Продуциран от гръцкия център " Онасис " в Атина, негови създатели са хореографите Ханнес Ланголф и Ермира Горо, които преди този момент са танцьори цели осем години в именитата лондонска натрупа DV8 Physical Theatre.

Пълната стратегия по часове и дати е на www.viafest.org

Съорганизатори на МТФ " Варненско лято " са Министерство на културата и община Варна; платформата " Световен спектакъл в София " е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 година Гостуването на спектаклите се реализира с поддръжката на Италианския културен институт, Френския институт, Институт " Сервантес ", Фондация " Америка за България " и Национален фонд " Култура ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР