Илюстрация Няма напълно безпристрастни и безгрешни медии, но докато едни

...
Илюстрация Няма напълно безпристрастни и безгрешни медии, но докато едни
Коментари Харесай

Дилемата на служенето - на властта или на истината

Илюстрация
Няма изцяло безпристрастни и безгрешни медии, само че до момента в който едни поставят действителни старания да стигнат до истината, други работят като машини за промиване на мозъци.

Увеличаване

Няма изцяло безпристрастни и безгрешни медии, само че до момента в който едни поставят действителни старания да стигнат до истината, други работят като машини за промиване на мозъци.

Смаляване
Ювал Ноа Харари нашумял израелски историк и публицист, в новата си книга " 21 урока за 21 век ", фрагменти от която бяха оповестени във вестник " Гардиън " преди излизането й на английския пазар Под всяка подправена вест има същински обстоятелства - отговорността е на всички нас да ги търсим . Още по тематиката
Технологичните компании против Алекс Джоунс

Фейсбук, YouTube, Spotify и Apple смъкнаха наличие, продуцирано от американеца, прочут с тайните си теории
7 авг 2018
Фейсбук обмисля да употребява изкуствен интелект в битката с подправените вести

Социалната платформа може да купи стартъпа Bloomsbury AI
4 юли 2018
Ювал Ноа Харари: Дори да станем богове, ще бъдем недоволни

Историкът и създател на два международни бестселъра за рецесията на доверие, човешката природа и бъдещето
9 мар 2018 Учените би трябвало да са доста по-ангажирани с публичните диспути - мълчанието крепи статуквото. Когато през февруари 2014 година съветски спецчасти без никакви отличителни знаци окупираха Крим, управляващите в Кремъл и президентът Владимир Путин отричаха, че това са съветски войски, описвайки ги като спонтанни " групи за самоотбрана ", които може би са си купили оборудването от локалните магазини. Произнасяйки това неуместно изказване, Путин и неговите помощници знаеха доста добре, че лъжат. Според съветските национални легенди Русия е свещено място и по-важно от истината за нахлуването в Украйна е идеята за опазването на съветската нация. Показателно е, че тя подценява какво милиони украинци мислят за себе си.

Изглежда, че в действителност живеем в ужасяващото време на постистината, в което всичко може да бъде фалшифицирано. Но по кое време тъкмо беше епохата на истината? През 80-те, 50-те, 30-те години на XX век? И какво провокира настоящия преход - интернет, обществените медии, възходът на Путин и Тръмп?

Бегъл взор върху историята разкрива, че пропагандата и дезинформацията не са нищо ново и че в действителност хората постоянно са живели в ера на постистината. Самият тип Homo sapiens зависи от основаването и вярването във фикции. Още от каменната епоха митовете служат за сливане на човешките колективи.

Ние сме единствените бозайници, които си сътрудничат с непознати, тъй като единствено ние можем да измисляме истории и да убедим други да повярват в тях. И до момента в който имаме вяра в едни и същи фикции, ще се подчиняваме на едни и същи закони и по този метод да си сътрудничим. Спомнете си, че преди епохи милиони християни са се заключили в самозащитния митологичен балон на Библията, а милиони мюсюлмани - на Корана. Няма и едно научно доказателство, че Ева е била изкушена от змия или че душите на неверниците горят в пъкъла, само че милиони хора имат вяра в тези неща от хилядолетия. Някои подправени вести са безконечни.

При това не отхвърлям евентуалната благотворност на религията, тъкмо противоположното. За положително или неприятно, фикцията е измежду най-ефикасните лостове в инструментариума на човечеството. Обединявайки хората, религиозните убеждения вършат допустимо огромното взаимоотношение посред им. Те ги въодушевяват да построяват лечебни заведения, учебни заведения и мостове в допълнение към армиите и пандизите. Голяма част от Библията може да е измислена, само че въпреки всичко може да носи наслада на милиарди и да насърчи хората към състрадателност, храброст и творчество - тъкмо както и други велики произведения, като " Дон Кихот ", " Война и мир " или " Хари Потър ".

В по-новата история всяка нация е основала и лична митология, а идеологии като комунизма, фашизма и либерализма - себеутвърждаващо кредо. В началото на 30-те години левите западни публицисти и интелектуалци хвалеха Съветския съюз като идеалното общество, тъкмо когато милиони украинци и други руски жители умираха от глада, който Сталин им беше подготвил. В " Моята битка " Хитлер написа, че " и най-ярката пропагандна техника няма да докара до триумф, в случай че пропуща един главен принцип - тя би трябвало да се сведе до няколко точки, които да повтаря още веднъж и още веднъж ". Може ли сегашен продавач на подправени вести да предложи нещо по-добро? Но въпреки всичко, в случай че в епохата на Фейсбук и Twitter от време на време е мъчно да се избере на коя версия на събитията да се има вяра, най-малко не е допустимо да се убиват милиони, без светът да узнае.

А истината е, че истината в никакъв случай не е била високо в дневния ред на Homo sapiens. Много хора допускат, че в случай че някоя вяра или идеология изопачават действителността, почитателите й ще го открият рано или късно, тъй като няма да са конкурентни на по-адекватните си противници - още един успокоителен мит. На процедура силата на човешкото съдействие зависи от деликатния баланс сред истината и фикцията. Ако изопачите действителността прекалено много, това в действителност ще ви отслаби, тъй като ще ви тласка към неверни дейности. От друга страна, не можете да организирате дейно огромни маси от хора, без да се облегнете и на някаква митология. Ако се придържате единствено към неподправената действителност, малко хора ще ви последват.

Истината и властта могат да вървят дружно за малко - след това пътищата им се разделят. Ако желаете власт, в някакъв миг би трябвало да започнете да говорите измислици. Ако желаете да следвате истината, в някакъв миг би трябвало да отречете властта. През цялата хората от духовната и научната сфера са били изправени пред алтернативата на кого да служат - на властта или на истината. Християнските свещеници, конфуцианските мандарини и комунистическите идеолози сложиха единството над истината - по тази причина бяха и толкоз могъщи.
Така че, в случай че мечтаете за общество, в което цари истината, а митовете се пренебрегват, не очаквайте доста от Homo sapiens. По-добре пробвайте шанса си с шимпанзетата.

Всичко това не значи, че подправените вести не са сериозен проблем или че политиците имат лиценз да лъжат. Би било неверно и да заключим, че всеки опит да се открие истината е жертван и че няма разлика сред сериозната публицистика и пропагандата. Под всяка подправена вест има същински обстоятелства. Затова, вместо да ги одобряваме като норма, би трябвало да признаем, че казусът е по-сложен, в сравнение с си мислим, и изисква повече старания да разграничаваме действителността от измислицата.

Никой политик не приказва единствено истината, само че някои са доста по-добри от другите. Ако бях живял по това време, аз персонално бих вярвал доста повече на Чърчил, в сравнение с Сталин, макар че и английският министър председател си е разрешавал да видоизменя истината, когато му е изнасяло. По същия метод няма изцяло неутрален или непогрешим вестник, само че едни поставят действителни старания да стигнат до истината, до момента в който други работят като машини за промиване на мозъци.Отговорността е на всички нас. Първото предписание е: в случай че желаете надеждна информация, плащайте за нея. Ако получавате новините " гратис ", най-вероятно някой продава вас. И второто предписание: в случай че някой проблем е значим за вас, направете си труда да прочетете за него и в съответстваща научна литература, т.е. написана от хора в одобрени научни центрове. Научната общественост е най-надеждният източник на познания през вековете. А учените от своя страна би трябвало да са доста по-ангажирани с настоящите публични диспути. Те не би трябвало да се тормозят да надигат глас по тематики в тяхната област. Мълчанието не е индиферентност - то крепи статуквото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР