Илюстрация Наводненията, предизвикани от тропическата буря Харви, която уби най-малко

...
Илюстрация Наводненията, предизвикани от тропическата буря Харви, която уби най-малко
Коментари Харесай

Вечерни новини: 29 август

Илюстрация
Наводненията, провокирани от тропическата стихия " Харви ", която умъртви минимум седем души в Тексас, се чака да изкарат десетки хиляди от домовете им. Очаква се също равнището на водата да продължи да се повишава през идващите дни, защото бурята продължава. Училищата и административните здания бяха затворени в цялата столична област, където живеят близо 6.8 милиона души, защото високите води потопиха някои квартали в ниските елементи на града. Затворени са и двете съществени летища в града дружно с множеството основни автомагистрали, жп линии и болница, където пациентите бяха евакуирани през уикенда. " Харви " се чака да се задържи над Тексас за идващите няколко дни с заплаха от нови наводнения, разпростряли се до Луизиана.

Увеличаване

Наводненията, провокирани от тропическата стихия " Харви ", която умъртви минимум седем души в Тексас, се чака да изкарат десетки хиляди от домовете им. Очаква се също равнището на водата да продължи да се повишава през идващите дни, защото бурята продължава. Училищата и административните здания бяха затворени в цялата столична област, където живеят близо 6.8 милиона души, защото високите води потопиха някои квартали в ниските елементи на града. Затворени са и двете съществени летища в града дружно с множеството основни автомагистрали, жп линии и болница, където пациентите бяха евакуирани през уикенда. " Харви " се чака да се задържи над Тексас за идващите няколко дни с заплаха от нови наводнения, разпростряли се до Луизиана.

Смаляване

2.7 млн. лв. в допълнение от бюджета са нужни за увеличение на опитите за инвитро, оказват изчисленията на Министерството на здравеопазването. Средствата са нужни, с цел да се извърши обещаното нарастване на опитите за забременяване с процедурата инвитро с финансиране от Центъра за асистирана репродукция.Втора партида нечист с фипронил яйчен прахуляк, доставен от Германия, е разкрила Българската организация по сигурност на храните. Става дума за общо 500 кг жълтък на прахуляк, който е минал през склад адресат в България. Лабораторен разбор е открил съществуване на препарата над допустимите равнища. Сравнително дребна част - 93 кг от яйчения прахуляк, са вложени в преправка и с тях са създадени към 12.5 тона сладолед, който е изтеглен от пазара. Останалото количество е било налично в склада и ще бъде унищожено. Фипронилът (Fipronil) е инсектицид, който беше открит в яйца в комерсиалната мрежа на редица страни от Западна Европа. Веществото е мощно токсично. Миналата седмица от пазара бяха изтеглени над 30 тона артикули поради нечист с фипронил яйчен прахуляк.

Фотограф: Мвр Пожарът в Кресненското дефиле е запален от 30-годишен овчар от Симитли, заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Благоевград. Според обвиняването огънят е тръгнал, откакто мъжът е изхвърлил неизгасена цигара. След като видял, че пламва огън, той се опитал да го изгаси самичък, а по-късно подал сигнал при кмета на с. Бежани. Пастирът е упрекнат в причиняване на пожар по несъобразителност, като следва прокуратурата да изиска непрекъснатото му задържане. Сега мъжът е направил признания пред проверяващите. Пожарът избухна в четвъртък предходната седмица и беше овладян едвам във вторник. Нанесените вреди са за към 3.3 млн. лв..

Министерството на младежта и спорта стартира инспекция на осъществяването на програмата за развиване на Българската федерация по битка (БФБ) след тоталния неуспех на международното състезание в Париж. Проверката е по разпореждане на отрасловия министър Красен Кралев. " Целта й е да се откри извършват ли се заложените в плана за финансово подкрепяне на федерацията по битка действия ", се показва на уеб страницата на спортното министерство. България записа най-слабото си показване в шампионат на планетата от 56 години насам. Въпреки че участваше с цели 20 състезатели, тимът не завоюва нито един орден. Това се случва за пръв път от шампионата в Йокохама през 1961 година Под предлог, че е най-успешният български спорт, битката получава най-голямо държавно финансиране. Само за 2017 година спортното министерство е отпуснало 3 милиона лв. на БФБ. Това е с половин милион лв. повече, в сравнение с федерацията получи за олимпийската 2016 година

Средната консумация на алкохол в България е 11.4 литра на година, демонстрират данните от отчет на Световната здрава организация (СЗО) за легално продадения алкохол сред 2008 и 2010 година Според изчисленията на СЗО мъжете в България употребяват приблизително по 17.9 литра алкохол на година, а дамите - 5.3 л. Докладът записва спад от 0.2 литра на човек по отношение на предходните данни от 2005 година, само че предвижда, че потреблението на спиртни питиета ще се усили до 12.1 литра през 2025 година Литовците са първи в света по приложимост на спиртни питиета. Те пият приблизително по 18.2 л на човек.

Представители на компании за събиране на вземания (колекторски фирми) се показват за частни правосъдни реализатори (ЧСИ), заблуждават жителите и ги подлагат на душевен тормоз. За това алармира във вторник Камарата на ЧСИ в известие до медиите, в което се отбелязва, че по този метод колекторите нарушават правата на жителите и злепоставят частните правосъдни реализатори. Конкретният мотив за известието са зачестилите сигнали в камарата. Оттам припомнят, че единствените органи, които могат да реализират наложително осъществяване против имущество на длъжниците, са правосъдните реализатори - държавни и частни. Те означават, че по закон ЧСИ наложително споделят документално с жителите, като първо връчват правосъдните бумаги по формираното изпълнително дело, и не звънят по телефона. Всички те до един са вписани в специфичен указател и всеки жител може да ревизира дали името на представящия се за ЧСИ попада там.

Свят

Големи европейски страни желаеха търсещите леговище в Европа да аплайват от Африка
Мигрантите, които дават отговор на критериите за леговище, да изискат протекция още до момента в който са в Африка, а не в страните, където желаят да се открият – на това се съгласиха водачите на Франция, Германия, Италия и Испания на срещата си в Париж, съобщи AP. В обща декларация след срещата, в която участваха и водачите на Чад, Нигер и Либия, президентът на Франция Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел и министър председателите на Италия и Испания Паоло Джентилони и Мариано Рахой акцентират нуждата процесът за предоставяне на леговище на " изключително уязвими мигранти " да стартира на териториите на Чад и Нигер. Лидерите оповестиха, че възнамеряват " задачи за протекция " в африканските страни в съдействие с организациите на Организация на обединените нации за бежанците и миграцията. Процедурата ще разреши на искащите леговище в Европа да имигрират законно, в случай че попадат в лист, възложен от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и регистриран от управляващите в Нигер и Чад. Наред с това европейските водачи се споразумяха да оказват помощ на двете страни за възстановяване на граничния надзор за прекъсване на незаконната миграция.

Барселона разгласи законопроект за " каталунска страна " и обособяване от Испания след референдума
Коалицията на сепаратистките партии " Заедно за ДА " и " Кандидати за национално единение ", които ръководят в испанската провинция Каталуня, внесе в районния парламент закон, който би трябвало да послужи като преходна конституция, в случай че на иден референдум бъде взето решение за обособяване от Испания, предадоха Българска телеграфна агенция и испанските медии. Според депутати от ръководещите района партии законът ще влезе в действие при положение на победа на последователите на независимостта. Целта му е да обезпечи правна рамка за основаване на учредително заседание, което ще бъде натоварено с основаването на новата Каталунска република, до момента в който бъдат извършени избори. Властите в Испания упрекнаха премиера Карлес Пудждемон и неговия заместител Ориол Джункерас, които управляват партиите в ръководещата коалиция, че нямат никакъв " здрав разсъдък, убеденост и отговорност ", съобщи вестник А Бе Се, цитирайки събеседници в държавното управление. Източници, близки до премиера Мариано Рахой, споделят за изданието, че политиците в Барселона " могат да афишират тази норма колкото си желаят, само че тя в никакъв случай няма да влезе в действие ". В закона се планува, че Каталуня ще остане член на Европейски Съюз, а приемането на каталунско поданство няма да постанова отвод от испанското поданство. Управляващите в Каталуня упорстват, че при победа на лагера за " да " планът ще се трансформира във висша законова норма.

Ню Йорк става градът с най-скъпите цигари в Съединени американски щати
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио подписа закон, с който минималната цена за кутия цигари в Ню Йорк се подвига от сегашните 10.5 на 13 $, заяви AP. Намалява и броят на местата, където ще могат да се купят цигари. Така Ню Йорк става американският град с най-скъпите цигари, заяви здравният отдел на кметството. В новата цена е включен и налог. Целта е да се понижи броят на пушачите в града, които са към 900 хиляди В Ню Йорк живеят към 8.5 млн. души. С новите разпореждания, общо седем, се понижава на половина броят на търговците на дребно, които ще получат лиценз да продават тютюн. Сега това са към 8300 компании. Забранява се и продажбата на всевъзможни тютюневи произведения в дрогерии, ще се изисква към този момент позволение за продажба на електронни цигари, всички жилищни здания ще би трябвало да разработят свои правила за пушенето и да срещат с нея всичките си наематели. Опонентите на новите ограничения споделят, че повишението на цените ще накара доста пушачи да купуват цигари на черния пазар - контрабандни и необложени с налог.

БизнесTELUS International придобива Voxpro
Аутсорсинг компанията TELUS International, която има офиси и в България, разгласи, че придобива ирландската компания Voxpro. Така тя ще добави към 2700 чиновници на Voxpro към екипа си. Общият брой на личния състав на канадската компания в целия свят ще доближи съвсем 28 000 души, обслужващи клиенти на повече от 35 езика. В България компанията, която към този момент отвори огромни офиси в София и Пловдив, има 2600 чиновници, а в Румъния - още 1000 в Букурещ и Крайова. Voxpro ще сплоти интервенциите си в Румъния точно с тези на TELUS International. Приходите на българското сдружение " Колпойнт Ню Юръп ", под което TELUS International оперира в България, доближиха 92 млн. лева през предходната година при облага от 14.7 млн. лева TELUS International е дъщерно сдружение на канадския телеком TELUS.

Продажбите на " Алтерко " порастват с над 17%
Продажбите на " Алтерко " регистрира 17.38% растеж на консолидираните продажби на годишна база до 17.5 млн. лева за първото полугодие на 2017 година, демонстрира докладът на сдружението, оповестен посредством бюлетина на Investor.bg. " Повишението на приходите се дължи главно на увеличените продажби на смарт устройства ", написа в отчета на компанията. Визират се главно продуктите MyKi Watch и MyKi Pet. Именно продажбите на артикули се усилват в пъти от едвам 260 хиляди лева за първото полугодие на 2016 година до 4.59 млн. лева за първото полугодие на 2017 година Причината е, че в първото полугодие на предходната година смарт устройствата още не бяха по този начин показани на пазара. Подобрението е с към 4.3 млн. лева Има спад на така наречен " Услуги ", където влизат да вземем за пример SMS услугите и други. Спадът е с 12.2% на годишна база до 12.8 млн. лева за първото полугодие на 2017 година, или надолу с към 1.6 млн. лева, показва още Investor.bg.

Производителите на консерви с плодове са изнесли 45% от тях
Българските консервни предприятия са продали в чужбина 45% от създадените през 2016 година консерви с плодове и 27% от консервите със зеленчуци, излиза наяве от статистиката на Министерството на земеделието, храните и горите за бранша през 2016 година, която обгръща 183 предприятия, дали статистически данни. Преработени са 88 хиляди т пресни плодове и 103 хиляди т пресни зеленчуци. Произведена е 71.5 хиляди т подготвена продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е съвсем 92 хиляди т. От модифицираните плодове с максимален дял са доставените от български производители – 66%, следват доставките от Европейския съюз (ЕС) – 18%, и импорт от трети страни – 9%. Делът на плодовете, модифицирани на ишлеме, е 4%. С максимален дял от модифицираните пресни плодове са черешите – 30%, ябълките – 26%, прасковите – 15%, и сливите – 14%.

Apple показва новия iPhone на 12 септември
Представянето на новия смарт телефон на Apple ще се състои на 12 септември. За тази дата софтуерната компания е оповестила събитие, което ще се организира в нейната централа и на което ще бъде показан нов артикул. По данни на Wall Street Journal точно тогава ще бъде показан новият iPhone 8. Очаква се той да има OLED екран с размер от 14.7 см, което ще го трансформира в най-големия смарт телефон, създаван до този миг от компанията. Екранът ще заема цялата предна панелна част на телефона и няма да бъде отделян с разграничителни детайли по краищата. Най-вероятно телефонът ще се зарежда безжично. Друго изобретение ще бъде неналичието на бутон Home, като функционалността му ще бъде изпълнявана от виртуален бутон, който ще бъде част от екрана. Новият телефон ще употребява и технология за различаване на лица, с цел да разпознава потребителите. По този метод ще отпадне сегашната, която дефинира притежателя на устройството посредством пръстов отпечатък. Все още няма публична информация какъв брой пари ще коства новият артикул на компанията. По данни на американски медии най-вероятно цената му ще стартира от 999 $. Освен новият iPhone 8 компанията съвсем несъмнено ще показа и актуализирани версии на iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

Samsung Electronics ще влага 7 милиарда $ в бизнеса си с чипове
Южнокорейската компания Samsung Electronics ще влага 7 милиарда $ през идващите три години, с цел да разшири производството си на NAND чипове за памет в северозападния китайски град Сиан, оповестява Reuters. В документи, подадени към регулаторите, Samsung твърди, че е одобрила 2.3 милиарда $ от предстоящата инвестиция от 7 милиарда $. В началото на юли, когато Samsung разгласи инвестиция от 18.6 милиарда $ в Южна Корея, компанията заяви още, че ще добави индустриална линия в завода си в Сиан, само че не разкри какъв ще е размерът на вложението. Говорител на Samsung Electronics не разяснява какъв брой ще се усили потенциалът на производството с помощта на плануваната или утвърдена инвестиция.
Компанията генерира 38.3% от световните доходи от NAND чипове за памет в интервала април - юни, сочат данни на компанията за изследвания IHS.

Oracle наема още 5000 чиновници
Американската софтуерна компания Oracle наема още 5000 чиновници за своя бизнес с заоблачен програмен продукт, до момента в който продължава да се конкурира със Salesforce.com за пазарен дял в тази бързо разрастваща се промишленост, оповестява Bloomberg. Целта на управлението е по този метод да даде подтик на най-бързо растящия бизнес на Oracle, който усили приходите си с 58% в границите на предходното тримесечие по отношение на година по-рано. Решението идва на фона на конкуренцията сред Oracle и нейния главен съперник, чийто основен изпълнителен шеф Марк Бениоф съобщи, че Salesforce е на път да генерира 10 милиарда $ доходи от облачни услуги тази година – цел, която Oracle се пробва първа да реализира. Освен това решението на Oracle идва в миг, в който от ден на ден американски компании залагат на проекти за нарастване на работните места на вътрешния си пазар в опит да избегнат недоволството на президента Доналд Тръмп.

SoftBank ще влага още 3 милиарда $ в компания за споделени офис пространства
Стартъпът за споделено офис пространство WeWork е получил спомагателна инвестиция в размер на 3 милиарда $ от японския конгломерат SoftBank Group и нейния фонд Vision, помагайки на компанията да разшири световната си агресия, оповестява Reuters. Инвестицията на SoftBank ще бъде посредством нови акции и придобиването на съществуващи акции от сдружението - майка на стартъпа, разгласи WeWork. Базираният в Ню Йорк стартъп заяви, че шефът и заместник-председателят на SoftBank Роналд Фишър и външният шеф Марк Шварц ще се причислят към борда на компанията. SoftBank към този момент е направила инвестиция от 1.4 милиарда $ в компанията, с цел да финансира разширението на групата в Китай, Япония, Южна Корея и другаде в Югоизточна Азия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР