Илюстрация на виртуалната валута. © Benoit Tessier Сривът в цената

...
Илюстрация на виртуалната валута. © Benoit Tessier Сривът в цената
Коментари Харесай

Китайска забрана срина цената на биткойна с над 13%

Илюстрация на виртуалната валута.

© Benoit Tessier

Сривът в цената на биткойна разконспирира теорията, че базовата криптовалута служи като актив " леговище " по време на геополитически спорове, откакто златото и държавните скъпи бумаги нарастнаха вследствие на спора сред Съединени американски щати и Северна Корея през последните дни, а биткойнът продължи да поевтинява.Негативният резултат върху биткойна може да продължи. Още по тематиката
Световни банки създават валута с блокчейн технология

Банковият бранш към този момент гледа с по-малко съмнение на новаторската технология
31 авг 2017
Новите роуминг други възможности

Предплатени интернационалните карти разрешават да се употребява по-евтин интернет отвън Европейски Съюз
18 авг 2017
В биткойни, апелирам

Бавно, само че постъпателно авторитетни институции стартират да оферират разнообразни ограничения за регулация на виртуалните валути
23 юли 2017
Базовата криптовалута биткойн поевтиня с над 670 $ в понеделник сутринта, откакто китайското държавно управление разгласи за незаконен един от основните механизми за набиране на средства посредством виртуални валути, оповестява Financial Times.

В резултат на ограниченията цената на виртуалната валута се срина с близо 13.2% по отношение на абсолютния си връх, достигайки 4312 $ за един биткойн. В края на предходната седмица котировките се приближиха до 5000 $. Голямото оттегляне на криптовалутата се дължи на първите съществени опити за регулация на търговията с криптоединици.

Спадът

Спадът в цената на биткойн е директна последица от изказването на китайският паричен регулатор, което афишира " първичното предложение на криптоединици " (известно още като " initial coin offering " или ICO) за нелегално и предизвестява, че всяка активност, обвързвана с него, би трябвало да бъде спряна неотложно.

Според изказването на Китайската национална банка ICO са: " законово неодобрена форма за финансиране, която подготвя към противозаконни интервенции с фиатни пари, издаване на противозаконни скъпи бумаги, противозаконни депозити, противозаконна търговия и свързаната с него незаконна активност ".

Китай е един от най-големите пазари на криптоединици, тъй като достъпът до електрониката, нужна за основаването на една криптоединица, е извънредно елементарен. В резултат на това ограниченията против финансирането посредством виртуални валути имаха голямо въздействие върху цената на биткойните, резултат, който редица анализатори чака да продължи и в бъдеще.

За ICO

" Първичното предложение на криптоединици " е неотдавна зародила идея за различно финансиране на планове в криптопреносната и блоковата промишленост, което закупи необятна известност през последните месеци. Редица анализатори даже показаха този " феномен " за един от главните мотори зад повишаването на биткойна в последните месеци.

Самото ICO съставлява самобитна всеобща ликвидация на криптоединици, основани от една определенa компания, които обезпечават на ивеститора дял, сходен на акция в проектитети й. От своя страна фирмите получават средства, с които да финансират техническите си разноски, зараждащи в хода на основаването на един софтуерен артикул или една криптоединица. Обикновено издадените от компанията криптоединици се продават на вложителите в подмяна на биткойни, макар че е допустимо да бъде и против тъй наречените фиатни пари (пари, декларирани от държавното управление на една страна като законно платежно средство.) Липсата на дейна държавна регулация, която да сътвори избрани гаранции за вложителите, е повода ICO-тата да се трансфорат в тематика за доста публични диспути.

Разликата сред ICO и IPO

От една страна, акциите на една компания, издадени посредством първично обществено предложение постоянно са равносилни на дял от собствеността на съответното сдружение. Случаят с криптоединиците, основани за едно ICO обаче е по-различен, тъй като те могат да бъдат свободно обменяни и закупувани и постоянно са еквивалентни на правата на глас в избрана компания.

Другата основна разлика е, че IPO-тата са обект на сериозна регулация от страна на държавното управление. Те изискват от компанията да приготви голям брой документи, преди да бъде утвърдена емисията на акциите й. Благодарение на това съществуват и съществени наказания при положение на неучтивост от една или друга страна. Липсата на гаранции при криптоединиците обаче подготвя към финансови злоупотреби и измами. Към това способства и фактът, че всеки план може да започва ICO когато и да е с дребна подготовка и всеки човек може да взе участие в него и да способства с парите си, без значение от каква страна са. Тази демократична среда носи както нови благоприятни условия, по този начин и опасности спрямо по-консервативните IPO.

Повече по тематиката може да намерите тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР