Илюстрация Миналия месец гробът на Стефан Стамболов беше за пореден

...
Илюстрация Миналия месец гробът на Стефан Стамболов беше за пореден
Коментари Харесай

Непобеденият Стамболов

Илюстрация
Миналия месец гробът на Стефан Стамболов беше за следващ път опозорен - гигантската му сянка продължава да плаши всички джуджета

Увеличаване

Миналия месец гробът на Стефан Стамболов беше за следващ път опозорен - гигантската му сянка продължава да плаши всички джуджета

Автор: Капитал Смаляване
Адв. Валентин Брайков Още по тематиката
В спалния вагон на историята

Инвентаризация на суверенитета сред Деня на съединението и Деня на независимостта
15 сеп 2017
Кой е най-големият строител на България

Българската стопанска камара се опита да отговори на този комплициран избирателен въпрос... и стигна до Стамболов
22 мар 2017
Два основни закона, признати по време на ръководството му, и до през днешния ден са опорните колони на българския правов ред. Илюстрация
През 1892 година е гласуван Законът за отговорностите и договорите - главният гражданскоправен закон

Увеличаване

През 1892 година е гласуван Законът за отговорностите и договорите - главният гражданскоправен закон

Автор: Капитал Смаляване
Измина тъкмо месец от следващото опозоряване гроба на Стефан Стамболов на 18 юли 2018 - в деня на неговата гибел. Една оскверняваща рана, от която бликна чиста освещаваща кръв на националната памет. Безсмъртният дух на Стамболов продължава да нервира претендент български господари извън, които се пробват да ни ръководят посредством уравнението външнополитически слугинаж против толериране на вътрешна корупция. Защото при тази формула външните услуги се заплащат от жертвите на вътрешната корупция, а не от външния стопанин. Чисто, преференциално и цинично - както постоянно. Това Стамболов нямаше да го разреши и по тази причина гигантската му сянка продължава да плаши всички джуджета. Удар против паметта му тъкмо в смъртния му ден е почерк на антибългарски дявол, а не на инцидентни вандалиращи парцали.

Между многото казано и написано по този мотив мисля, че остана премълчана една от основните заслуги на Стамболов към България като общественик. През 1891 е признат от Народното събрание първият български Закон за гражданското съдопроизводство, т.е. тогавашният цивилен процесуален кодекс. А през 1892 година е гласуван Законът за отговорностите и договорите - главният гражданскоправен закон. И двата законопроекта са импортирани от държавното управление на Стефан Стамболов и гласувани от неговото парламентарно болшинство. Политическата заслуга е основно негова!

Принципите на тези два закона и до през днешния ден съставляват опорните колони на българския правов ред без значение от последвалите промени и изменени заглавия. В този смисъл и в този момент във всяка правосъдна зала ни споделя " Добре пристигнали " духът на Стефан Стамболов.

Законопроектът за гражданското съдопроизводство е импортиран в Народното събрание през март 1891 от министъра на правораздаването Димитър Тончев. А Законопроектът за отговорностите и договорите е импортиран през август 1892 от идващия министър на правораздаването Иван Салабашев. Внимателният наблюдаващ ще забележи, че законопроектът за Закон за гражданското съдопроизводство от 1891 е напечатан в комерсиалната печатница на Хр. Г. Бъчеваров, до момента в който законопроектът за Закон за задълженията и договорите от 1892 е излязъл от книгопечатница " Вълков ". Смяна на министъра - промяна и на обслужващата печатница. Изглежда, някои привички са много по-стари от днешния режим.

Известна е фразата от записките на Наполеон на Св. Елена, че една негова победа успех ще остане във вековете и никой не може да му я отнеме - Code Civil. Същото би могъл да каже и Стамболов за горните си два закона - ъглови камъни в градежа на нова България. Те ще са там, до момента в който влизаме с неспокойствие в правосъдна зала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР