Илюстрация Мажоритарният собственик Ива Палма (вляво), и акционерите Цанко Цанов

...
Илюстрация Мажоритарният собственик Ива Палма (вляво), и акционерите Цанко Цанов
Коментари Харесай

Двугодишната история на създателите на суровите био барчета Leya

Илюстрация
Мажоритарният притежател Ива Палма (вляво), и акционерите Цанко Цанов и Мария Ангелова вземат участие директно в ръководството на " Юнийк фуудс ". Те имат упоритостта компанията да стане един от огромните производители на био и здравословни храни в света

Увеличаване

Мажоритарният притежател Ива Палма (вляво), и акционерите Цанко Цанов и Мария Ангелова вземат участие директно в ръководството на " Юнийк фуудс ". Те имат упоритостта компанията да стане един от огромните производители на био и здравословни храни в света

Автор: Надежда Чипева Смаляване
Още по тематиката
Кой сподели, че сладкото е нездравословно

Основателките на Virgin Cakes, канадката Линда Петкова и Ана-Мария Вълканова, се целят в нишата на здравословното хранене посредством произвеждане на био торти
24 ное 2017
В името на здравето

Ръстът в търсенето на качествена храна в Европа отваря вратата пред нови благоприятни условия за бизнес
2 сеп 2017
Здравословен поврат

Здравословната вълна в храненето стигна и до българския пазар. Това трансформира разпоредбите и отваря врата за нови ниши в бизнеса с храни
19 авг 2017
Над 200 биопродукта във веригите

Търговците залагат най-вече на лични марки
16 юни 2017
Raw To Go

Постоянните оферти, изписани на дъската, са чорба гаспачо, дипове от хумус и гакамоле, телешки и сьомга тартар
18 ное 2016
Биодесертите Roobar за две години стигнаха 26 страни

Трима млади бизнесмени се връщат от чужбина в България, с цел да стартират произвеждане
2 апр 2014 Продажбите на снакс - вафли, бисквити, крекери, кроасани, шоколадови десерти, чипсове и други, са многомилиарден бизнес. Но стремежът на хората към консумация на по-здравословни и създадени от качествени първични материали храни отвори нова ниша за снакса, дълго живял под стигмата на junk food. Според разнообразни пазарни проучвания през 2025 година международните продажбите на здравословни снаксове ще надвишават 30 милиарда $. Накратко, бъдещето, наподобява, принадлежи на чистите съставки и достоверния усет, на био, суровите и безглутенови десерти, на протеиновите и пробиотични барчета, на пълнозърнестите бисквити, ядките и суперхраните.

Към този промишленост се е насочила и българската компания " Юнийк фуудс ", която създава здравословни сурови барчета. Тя е основана през 2015 година, има 33 продукта под 5 лични марката, а упоритостите на нейните притежатели са да се наредят измежду водещите международни производители на здравословни храни.

От здравословното хранене към производството

Историята на " Юнийк фуудс " стартира през 2015 година, когато Иван Христанов, Ива Палма, филмовият продуцент и режисьор Андрей Андонов и проектантът на стени за катерене Милен Балабанов откриват общ интерес към производството на здравословни барчета. Иван Христанов и Ива Палма са семейство, а с Андонов и Балабанов ги свързва освен близко другарство, само че и споделена философия на хранене. Всички те са вегани, а мъжката част от екипа взе участие интензивно в ултрамаратони. " Идеята за такова произвеждане пасна най-вече на полезностите и етиката, която имаме, тъй като е нещо, което основава положително и може да помогне на хората да се хранят здравословно с в действителност чиста храна ", споделя Ива Палма. Към 2015 година никой от създателите на компанията няма предходен опит в производството на храни. Иван и Ива идват от света на финансите. Преди да роди трите си деца, тя е работила в банка, а той е един от акционерите и дълготраен изпълнителен шеф на JetFinance, а в този момент е сътрудник във фонда Empower.

Четиримата сътрудници се насочват към био сертифицираните сурови барчета. Първото десертче е Leya, което съгласно основателите му е първото в света с заряд. " Този вид артикули са към този момент всеобщ пазар, има ги на всички места и методите да влезеш в този сегмент е или да имаш огромен маркетинг бюджет, който обаче не си заслужава, тъй като пазарната ниша е дребна, или да се бориш ценово, или да направиш артикул, който е друг. Ние взехме решение да тръгнем по третия път ", споделя Иван.

Това, което прави продуктите на " Юнийк фуудс " разнообразни, са освен качествените и деликатно подбрани първични материали, само че и стремежът за постигане на по-високи вкусови характерности. Съставките не се смесват дружно, с цел да се излеят в едно блокче. " Пълнежът е огромната разлика, само че тя не е официална, зад нея стои цяла една технология, която трансформира усещането и усета. Текстурата също е друга, ние можем да си позволим да вкараме по-мек заряд в доста по-плътна обвивка ", изяснява Христанов. За да стигне до този резултат, екипът прекарва две години в търсене на първични материали и опити за постигане на съвършените, съгласно личните им упования усет, форма и консистенция.

Инвестираните средства са 1.3 млн. лева, а първоначално производството е основано в Асеновград. През 2018 година то е преместено в нова база в София. Междувременно в " Небюла кепитъл партнърс " (собственикът на " Юнийк фуудс " ) като акционери влизат още няколко физически лица. Това са Мария Ангелова, която заема поста финансов шеф, Цанко Цанов, който дава отговор за продажбите, и Христо Кабадаев. Мажоритарен притежател остава Ива Палма. В екипа тя дава отговор за подбора на първични материали, сертификациите, рецептите и контактите с нови клиенти. Иван Христанов съветва бизнеса и разказва себе си като " индивидът, който, до момента в който носи кашоните, мисли за тактиката ". Заети в производството са 10 души, като проектите до края на годината са, те да станат 50 - 60.

За всеки по нещо

Компанията се отличава от другите производители на здравословни храни и през многото си марки. За две години " Юнийк фуудс " основава портфолио от 5 марката, под които се създават над 30 продукта. " Ние имаме вяра в силата на комерсиалната марка и по тази причина всяка от тях е ориентирана към съответна целева група ", споделя Палма. Компанията създава и барчета, които нейните задгранични сътрудници продават под лични лейбъли. За всяка марка се грижи обособена комерсиална компания, дистрибуцията е през компанията " Номади ". Всички те, дружно с индустриалната " Юнийк фуудс " са дъщерни сдружения на " Небюла кепитъл партнърс ".

Първоначално компанията създава единствено марката Leya, която към този момент се предлага в 13 разнообразни вариации съгласно усета и грамажа на барчетата. Това е био сертифициран недопечен десерт, изработен на основата на плодове и ядки, който има мек заряд. Всички употребявани в производството първични материали са безглутенови, а изключение прави овесът, в който постоянно има дребни количества глутен поради предпазване или обработка в мелници, в които се обработва пшеница.

Компанията има вяра в силата на марката и бързо след пазарния дебют на Leya се насочва към основаването на нови четири марки сурови десертчета

Фотограф: Надежда Чипева На българския пазар марката стои в по-високия ценови клас. Барчето от 45 г коства 3.20 лева Затова като опция компанията основава марката Mama‘s Raw Bar. Барчетата от този бранд са с по-ниска цена и могат да стигнат по-лесно до по-широка публика. Те са още веднъж сурови и веган, само че не са органик и също се създават в няколко разнообразни усета. " След Mama’s Raw Bar пристигнаха протеиновите барчета The Barbarian. Това е артикул, ориентиран към спортуващите мъже. Имаме и протеинови барчета за дамската публика – това е серията KAO. Двата продукта се разграничават значително по количеството вложен протеин, размера и усетите ", изяснява Ива Палма. Петата марка е детската серия суровите био десертчета Rawndy, които също са без добавена захар и се оферират с усет ягода, боровинка, канела и кокос. Продуктите на " Юнийк фуудс " са ситуирани в четири ценови категории съгласно това дали съдържат глутен и дали са с органик съставки. " Направили сме по този начин, с цел да може клиентът самичък да реши в каква разновидност желае продукта, съгласно особеностите на пазара ", споделя Иван Христанов.

Около половината от влаганите в производството първични материали са импорт. " Стараем се да купуваме всичко, което можем, от българските производители. Много от ядките да вземем за пример са български ", споделя Ива Палма. Някои от сушените плодове също са от локалния пазар, а фурмите са с генезис Тунис. Голяма част от био суровините идват от Западна Европа, само че компанията работи и с българските вносители. Нерядко им се постанова да купуват български първични материали от чужбина на цени, по-добри от препоръчаните им от истинския производител в България.

" Материалите, които влагаме в производството, са най-важният ни запас и по тази причина поставяме извънредно доста старания за подбора и постоянно търсим високо качество. Обикновено за всяка суровина получаваме по 5-6 образци, а в случай че одобрим някои от тях, доставяме по-голямо количество. Чак когато тестваме в действителни индустриални условия, избираме дефинитивно ", изяснява тя.

Пазарно развиване

За да дистрибутират Leya в България, първоначално Ива и Иван разчитат на директния контакт със притежателите на магазини за био и здравословни храни и обикалят комерсиалните обекти със свои артикули. През предходната година компанията към този момент е подготвена да се отвори и за интернационалната аудитория и избира да го направи на ревюто BioFach 2017 в Германия, където залага на мощно показване с щанд, в който влага към 50 хиляди евро. Там екипът основава доста контакти с евентуални търговски сътрудници и към този момент има контракт с един от огромните дистрибутори на био храни в Европа, който ще продава продуктите в Германия, Австрия и Швейцария, а през май барчетата на " Юнийк фуудс " ще се появят и в множеството от магазините на немския тръст Rewe Group. " Особеното при работата с огромните дистрибутори е, че нещата стават постепенно. Всеки милиметър от опаковката, кашона или палето би трябвало да мине през надзор и на тях им трябват месеци да стартират да листват продуктите ти в огромните вериги. Клиентите в действителност желаят да се убедят, че ти можеш да доставяш в огромни мащаби " споделя Иван.

" Юнийк фуудс " е насочена главно към външните пазари, като делът на продажбите й в България е едвам 0.3%. " Първата ни огромна поръчка за експорт беше при започване на лятото на предходната година за Дубай. След това започнахме Румъния, Чехия, Франция, Гърция и Кипър. Само Германия се забави много ", споделя Ива Палма. Освен към пазара в Западна Европа и скандинавските страни, които са измежду обичайните огромни потребители на био, компанията има интерес и към Азия. " Нашата фантазия е да станем положителни и огромни. Искаме в идващите 25 - 30 години да се превърнем в един от топ производителите на здравословни храни в света ", споделя Иван. Първата стъпка към това компанията вижда през консолидиране на позициите й в Европа, т.е. постигане до повече огромни клиенти, производството на повече лични и частни лейбъли, преместването в по-голяма фабрика.

В близко бъдеще обаче предстоят други неща. До края на годината компанията ще пусне три нови индустриални линии. Следващата планувана инвестиция е в създаване на така наречен конвектоматна инфраструктура, с която " Юнийк фуудс " ще може да създава сама и безглутеновите бисквити, нужни за изделията, и крекери. Тя ще е подготвена до месец, а по-късно ще се оборудва за произвеждане на лична марка здравословни candy барчета и шоколади. " Ако осъществим този проект, това ще ни даде опция да представим портфолио от към 100 персонално създавани продукта ", изяснява Иван. За да успее, компанията възнамерява да усили капитала си с още 1 млн. лева, а сега текат и договаряния с външни вложители и капиталови фондове.

2017 година е първата, в която сдружението има доходи от продажби. " За нас 2017 година безусловно е нулева година. Можем да кажем, че 2018 година ще е първата ни същинска финансова година и с новите артикули, които пуснахме, сме удовлетворени от постигнатото ", споделя Иван. Очакванията са, че през тази година бизнесът ще порасне към 7 пъти. През предходната година компанията е произвела 250 хиляди барчета, като се има поради, че на пазара е била единствено марката Leya. Q&A

Кои са вашите съществени съперници на пазара в България?
И. П.: Ние не харесваме думата конкуренция и не я използваме. За нас другите производители на сходни артикули са по-скоро сътрудници и се стараем да поддържаме положителни връзки и да си оказваме помощ, тъй като по този начин можем да бъдем мощни. България сега построява името си на доста добър снабдител на сурови произведения освен тъй като компаниите, които произвеждаме такива, към този момент сме доста, само че и тъй като напъните за налагане на този имидж са единни.

Какво следва за " Юнийк фуудс "?
И. Х.: Това, което желаеме да създадем в този момент, е да влезем в нови два сегмента - в шоколадите, при които към този момент представихме прототипи на BioFach2018, и в така наречен candy bars, или групата на всички тези произведения от вида на Snickers. Искаме да създадем този подбор био, веган и безглутенов и към този момент имаме доста успешен подобен първообраз. Веднага откакто изпратихме заготовка от продукта, който има единствено шест елементарни съставки, срещнахме огромен интерес и получихме поръчка за поръчка от резервоар на месец, въпреки че към момента опитвам и той не се продава.

Кои са най-големите компликации, които сте срещнали от старта на бизнеса до в този момент?
И. Х.: Проблемите в бизнеса идват по-скоро от средата. На мястото в регион Искър, където сме в този момент, пътят е дупка до дупка, без тротоари. А това е една огромна индустриална зона, 5% от площта на София, която способства за Брутният вътрешен продукт на цялата страна. Но ние не можем да притеглим даже счетоводител, тъй като когато пристигна на изявление и мине по този път с автомобила си, просто взема решение, че не желае всяка заран да си чупи колата по него, и това е разбираемо. Така оперативни неща като търсене на личен състав се трансформират в компликации, тъй като някой някъде е решил, че ще влага в инфраструктура не където е значимо, а където са му приятелите. Това спъва бизнеса на хиляди компании с десетки хиляди сътрудници и чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР