Илюстрация Кристиан Диор с Лъки, 1955 Увеличаване Кристиан Диор с

...
Илюстрация Кристиан Диор с Лъки, 1955 Увеличаване Кристиан Диор с
Коментари Харесай

Всичко е Диор

Илюстрация
Кристиан Диор с Лъки, 1955

Увеличаване

Кристиан Диор с Лъки, 1955

[V&A] Смаляване
Bar Suit, мощно вталено сако и разперена, стигаща до над глезена пола от първата сбирка на Кристиан Диор La Ligne Corolle през 1947 година се трансформира освен в най-eмблематичния за творчеството на дизайнера модел, само че и в една от най-влиятелните облекла в стилната история. Прекаленото разсипничество на тъкани в търсене на новата женственост в началото е призната даже враждебно от доста хора, само че скоро се постанова като мощна наклонност.

" Кристиан Диор революционизира лицето на модата със своя New Look, който трансформира женския контур и дава нов живот на следвоенната фешън промишленост в Париж. Нашият музей прави оценка приноса на Диор за историята на дизайна още при започване на кариерата му и стартира да закупува негови скици и облекла скоро по-късно ", споделя Ориол Кулън, куратор на изложбата Christian Dior: Designer of Dreams в музея V&A в Лондон до 1 септември. Музеят с една от най-богатите фешън сбирки в света в този момент демонстрира най-голямата обвързвана с модата галерия в историята си след тази за Александър Маккуин през 2015 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
[V&A]
Над петстотин предмета, двеста модела висша мода, аксесоари, фотографии, парфюми и грим, списания и персонални движимости на самия Кристиан Диор (1905-1957 г.) описват историята на един от най-влиятелните фешън дизайнери в историята от 1947 година до през днешния ден. Както и тази на другите шестима дизайнери, работили като артистични шефове на марката след гибелта на Кристиан Диор: Ив Сен Лоран, Марк Боан, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Симънс и Мария Грация Киури.

Изложбата в Лондон е в известна степен продължение на тази в Musée des Arts Décoratifs в Париж (Christian Dior: Couturier du Rêve, юли 2017 - януари 2018, най-мащабната галерия за стилния дизайнер досега). Специално за V&A тя е обогатена с цялостен раздел фокусиращ върху възхищението на Кристиан Диор от английската просвета. " Няма друга страна на света с изключение на моята, чийто жанр за живота да одобрявам толкоз. Обичам британските обичаи, британската вежливост и архитектура, в това число и британската кухня ", споделя Диор. Застъпено е и съответното му съдействие с британски производители като Dents (ръкавици), Rayne (обувки), Lyle&Scott (плетeни изделия), Mitchel Maer (бижута). Роклята, която принцеса Маргарет носи на 21-вия си рожден ден, е предоставена от Museum of London след реституция.

Илюстрация
Портрет на принцеса Маргарет, изработен за 21-я й рожден ден от фотографа Сесил Бийтън (1904-1980)

Увеличаване

Портрет на принцеса Маргарет, изработен за 21-я й рожден ден от фотографа Сесил Бийтън (1904-1980)

[V&A] Смаляване

Единадесет раздела показват професионалната и персонална биография на Кристиан Диор, първата му сбирка и лансирането на първия му парфюм Miss Dior, 10 от най-значимите модела, любовта му към модата от XVIII в. и тази от Бел епок, носена от майка му Мадлен Диор. Също пътуванията, градините и цветята, разгръщането и съхраняването на световното въздействие на стилната къща до през днешния ден.

Илюстрация
Bar Suit

Увеличаване

Bar Suit

[V&A] Смаляване

Изложбата стартира с Bar Suit, от който всички последващи дизайнери на марката не престават да се въодушевяват и до през днешния ден, и приключва с The Ballroom. В тази зала е пресъздадена обилната атмосфера на огромните английски имения. Показаните там публични вечерни дрехи от последните седемдесет години будят интерес и поради имената на известните дами, които са ги носили. В същото време тези модели са най-красноречивият израз на гения зад ателието за висша мода на Диор.

Илюстрация
Скица от Диор на модела Londres, есен/зима, 1950 година

Увеличаване

Скица от Диор на модела Londres, есен/зима, 1950 година

[V&A] Смаляване

Подобно на изложбите на Диор в Париж и в американския град Денвър (завършила през март тази година), главен спонсор и на тази в Лондон е Swarovski. " Историята на Сваровски се преплита тясно с тази на Dior още от 50-те години на ХХ век, когато дядо ми работи дружно с мосю Диор по основаването на кристала " Северно зарево ", споделя Надя Сваровски от управителния ръб на бижутерийната компания.

Изложбата продължава до 1 септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР