Илюстрация Keith Jarrett - The Köln Concert (1970) Увеличаване Keith

...
Илюстрация Keith Jarrett - The Köln Concert (1970) Увеличаване Keith
Коментари Харесай

ЕСМ на 50

Илюстрация
Keith Jarrett - The Köln Concert (1970)

Увеличаване

Keith Jarrett - The Köln Concert (1970)

Смаляване
Годината е 1969 година Музикалният продуцент Манфред Айхер основава самостоятелния лейбъл ECM (Edition of Contemporary Music) в Мюнхен. Началото е сложено с младите тогава Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Чък Кърия, Еберхард Вебер, Дейв Холанд, Джон Сърмън и Ралф Таунър, които и до през днешния ден записват за компанията, а първият албум в каталога е Free At Last на пианиста Мал Уолдрън.

Днес в каталога има над 1500 заглавия. Артистите на ЕСМ прескачат жанровите граници, усещат цялостна поддръжка и независимост в избора на своя музикален изказ и потвърждават, че джазът е метастил и синтез от всички изкуства. Те следват разбирането за " най-хубавия тон, който се приближава до тишината ", както е разказано в ревю за албум под знака на компанията през 1971 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Няма различен лейбъл като ЕСМ. Зад цялостната идея стои фигурата на Айхер - музикант, който осъзнава, че силата му не е на сцената, а зад пулта в звукозаписното студио. Той е кадърен да чуе, види и планува това, което другите не усещат или не схващат. В неговите ръце характерното звучене, асортимент, типографска визия и графичен дизайн на ЕСМ получават мощно различим жанр, поради който лейбълът се снабдява с паметен статус още през 70-те години. И го резервира и до през днешния ден.

Илюстрация
Arvo Pärt - Tabula Rasa (1980)

Увеличаване

Arvo Pärt - Tabula Rasa (1980)

Смаляване

Айхер стартира със заем от 16 000 немски марки (около 4000 долара), с които прави първите четири записа в каталога на ЕСМ, определян след това като най-важния отпечатък в света за джаза и актуалната музика . Към днешна дата в каталога на ЕСМ стоят международно приети заглавия като The Koeln Concert на Джарет, Offramp на Пат Матини, Return to Forever на Чък Кърия, Officium на Ян Гарбарек и отбор " Хилиард ", както и String Paths на композиторката Добринка Табакова, първия български актьор с повсеместен план за ЕСМ. С излизането си този дебютен албум на Табакова бива номиниран за " Грами ".

Илюстрация
Dobrinka Tabakova - String Paths (2013)

Увеличаване

Dobrinka Tabakova - String Paths (2013)

Смаляване

Записите постоянно са описвани като транспарантен тон, който е богат на обертонове. Но няма един вид звучене, уместно за всеки запис на ЕСМ, тъй като всеки е съгласуван със звученето на изпълнителите и артистите, а не противоположното. " Решаващият фактор е постоянно музиката и естетическите хрумвания, които вървят дружно с нея. Именно това дава характерната характерност на звука. Съдът постоянно е завършен, с цел да пасне на наличието в него ", споделя Манфред Айхер в обемната книга A Cultural Anthropology: ECM Records от 2012 година

Така за всеки нов план се избира съответно място - място с подобаващата звучност и атмосфера, в разнообразни студиа - било то в Осло, Ню Йорк, Лугано или в южната част на Франция, било то радиостудио в Цюрих или параклисът на мистичното абатство от XIII век St. Gerold Priory в австрийските Алпи.

Илюстрация
Anouar Brahem - Le Pas du Chat Noir (2002)

Увеличаване

Anouar Brahem - Le Pas du Chat Noir (2002)

Смаляване

Британският музикален критик и публицист Пол Грифитс дефинира естетиката на ECM като " съвсем музикален род самичък по себе си, род с размити граници, само че с избран център, на някое място, където музиката е ценена, откъдето и да идва, по някое време, когато нищо още не се е случило и не е приключило, когато даже един запис - видимо краят на процеса - може да покаже своята стойност в отварянето на въпрос или даже на повече от един ".

Заради своята характерна музикална визия и тон лейбълът ЕСМ и неговият създател Манфред Айхер имат многочислени влиятелни нагади през годините като френската Grand Prix du Disque, холандската Edison, американската Grammy, японската Academy Award и годишната Hаграда на немската рецензия (German Record Critics Award). През 2007 година ECM става два пъти притежател на Лейбъл на годината, първо на MIDEM в Кан за изданията му за класическа музика, а няколко месеца по-късно от Асоциацията на джаз публицистите в Ню Йорк.

Илюстрация
Jan Garbarek - Visible World (1990)

Увеличаване

Jan Garbarek - Visible World (1990)

Смаляване

" Музиката е центърът на моя живот ", споделя Манфред Айхер. " Това е главното ядро; всичко останало се излъчва от него и там постоянно се завръщам: в концертните зали, църкви и студиа. Музиката е моето предопределение. "

50-годишнината на ЕСМ ще бъде маркирана от музикалния магазин " Дюкян Меломан " в България с безвъзмездна прожекция на кино лентата Sounds and Silence. Travels with Manfred Eicher (2011) на 8 декември в Sofia Live Club от 18.30 ч. От 2004 година " Дюкян Меломан " популяризира ECM в България. През годините в България са гостували реализатори, свързани с лейбъла, като Ян Гарбарек, Доминик Милър, Дейв Холанд и доста други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР