Илюстрация Кадър от На края на света Увеличаване Кадър от

...
Илюстрация Кадър от На края на света Увеличаване Кадър от
Коментари Харесай

На изток от Холивуд

Илюстрация
Кадър от " На края на света "

Увеличаване

Кадър от " На края на света "

Смаляване
Sofia MENAR (Middle East and North Africa) Film Festival се утвърди като първото предстоящо киносъбитие за годината. Фестивалът, проведен от съдружие " Позор ", отбелязва дванадесето издание, към този момент е показал в България над 500 заглавия и последователно стартира да уголемява погледа си към страните от Средна Азия.

Програмата ще открие на 14 януари с египетската комедия с детайли на драма " На края на света ", направила премиера в Кан предходната година. Филмът, сниман по автентичен случай, е пети за режисьора Абу Бакр Шауки и споделя за мъж, който цялостен живот се усеща новобранец, едно дете и едно магаре, които се оказват на общо странствуване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Реална история стои и зад мароканския " Чувал с брашно ", където режисьорката Кадиджа Леклер екранизира личното си детство, в началото минало в сиропиталище в Белгия. Този интервал от живота й я прави мъчно приспособима към догмите на ислямското общество, когато тя би трябвало да се завърне в Мароко. Сблъсъкът на култури и прекарвания е тематика за доста режисьори, които живеят в Северна Европа: фестивалът ги сплотява в паралелната стратегия " Сканди Menar ".

Илюстрация
Кадър от " Чувал с брашно "

Увеличаване

Кадър от " Чувал с брашно "

Смаляване

Както постоянно, могат да се чакат мощни заглавия от Иран, страна с непрекъснато наличие в влиятелните фестивали макар сложните условия, при които киното им оцелява. Освен цензурата и религиозните ограничавания през ноември на фона на митинги за една седмица контролираният от управляващите интернет беше изключен за седмица. Това направи контакта сред създателите и другите елементи на света още по-труден.

" Кипарис под вода " споделя за мъж, чиято работа е да разпознава починали по време на военни спорове - две фамилии обаче припознават едно и също тяло за починалия си наследник. Семейни драми стоят и в ядрото на " Приказният палат ", който споделя за татко, който би трябвало да поеме отговорност за двете си деца след гибелта на някогашната си брачна половинка и по този начин да се изправи пред всичко, от което до момента е бягал.

Казахстанският " Затвор за душата " ще ни придвижи в природата на страната посредством историята на възрастен аскет, който дава отговор за метеорологична станция, а скоро нещо ще промени изоснови ритъма му на живот. Обрати, които трансформират монотонното ежедневие, съпътстват историята на турския " Капан ", който споделя за премеждията на петима риболовци.

Романтичната комедия " Тя е мъжът, той е дамата " e рядка опция за среща с новото индийско кино. Филмът споделя за нетрадиционна двойка, в която дамата прави кариера, а брачният партньор й поддържа дома, като двамата внезапно се оказват във фокуса на локалните медии.

В програмата влизат още документални и късометражни филми, както и министър председатели на тематични книги. Всички събията са онлайн на уеб страницата на фестивала. MENAR продължава до 30 януари. Прожекциите са в Дома на киното, " Евро Синема ", кино " Влайкова ", Чешкия център, Културен център G-8. Част от програмата ще гостува в Стара Загора и Варна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР