Илюстрация Кадър от Болка и величие на Алмодовар Увеличаване Кадър

...
Илюстрация Кадър от Болка и величие на Алмодовар Увеличаване Кадър
Коментари Харесай

Филм след филм

Илюстрация
Кадър от " Болка и великолепие " на Алмодовар

Увеличаване

Кадър от " Болка и великолепие " на Алмодовар

Смаляване
Един добър жест белязва тазгодишния конгрес. Организаторите от НДК почитат емблематичния киноман Георги Ангелов (Жоро) с премия на негово име. Зрителят с най-вече билети ще гледа следващата година програмата гратис. Жорката ни напусна по-рано през годината, правейки проекти за следващия фестивал, който щеше да изкара на консерви. Живееше сред два кино лентата - едно огромно дете, влюбено в светлината и сенките от екрана. През 1992 година той предложи завареното от соца групово " кинопанорама " да стане по-личното " киномания ". На нейното 33-то издание има заглавия, поради които Жорката щеше да тича запотен сред салоните, с цел да свари идната прожекция.

Събитието

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Единствен показ ще има " Физика на тъгата ", новата анимационна екранизация на Теодор Ушев по Георги Господинов (17 ноември, 19 ч. НДК 1). Ушев живее и работи в Канада и останалото разпространяване на кино лентата е обвързвано с предстоящото от тамошните му продуценти номиниране за " Оскар ". Ушев е рисувал с новаторска техника с восък, в която човешката интервенция в облика господства компютърната. Вечерта включва и анимация в синхрон с цигулков концерт онлайн – четирима международни аниматори (между тях класикът Прийт Пярн от Естония) пресъздават " Четирите годишни времена " на Вивалди. Сегментът на Теодор Ушев е " Зима ".

Илюстрация
" Един дъждовен ден в Ню Йорк "

Увеличаване

" Един дъждовен ден в Ню Йорк "

Смаляване

Майсторите

Уди Алън, Алмодовар и Кончаловски ще бъдат задочно на " Киномания " с новите си филми. " Един дъждовен ден в Ню Йорк " е реприз, който връща Алън в съвременността и обичания му Манхатън. Оператор още веднъж е магьосникът Виторио Стораро. ( " Конформистът ", " Последното танго в Париж " ).

Героите са рожби на милениума, само че любовите им, дребните пороци и земното лутане са познатите. Тимъти Шаламет от " Назови ме с твоето име " е в разгадаем любовен триъгълник с Ел Фанинг и Селена Гомес. С " Болка и великолепие " Алмодовар пътува обратно през личния си живот и филми. Антонио Бандерас (с актьорската премия от Кан) е алтер егото му. Възкресени са детските мемоари (Пенелопе Крус е майката като млада), догмите и лицемерието от католическото учебно заведение, познати от " Лошо образование ". Терзанията на хомосексуалния създател през фриволните мадридски години, загатнати в " Законът на желанието " с младия тогава Бандерас. Освобождаваща равносметка през мъдростта на годините и рядка симбиоза режисьор – артист. Кончаловски е снимал в Италия с 85% съветски пари (милиардерът Алишер Усманов), възкресил е епохата и костюмите в детайлности. Работил е по образеца на неореалистите с непрофесионален артист в основната роля и елементарни селяни от региона Карера. Гледа на " Грехът на Микеланджело " като продължение на " Андрей Рубльов ", чийто съсценарист дружно с Тарковски е. Сянката на създателя на " Андрей Рубльов " участва и в документалния филм на сина му " Андрей Тарковски. Киното като молитва ". Издирени са редки аудиозаписи, разкриващи изворите на ентусиазъм и филмовото верую на Тарковски-баща.

Акцент е Франко Дзефирели, майсторът на формата с оперен размах, който си отиде през юни на 96. Киноманите ще се зарадват на " Укротяване на опърничавата " с Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър от годините на огромната им популярност. Бароковият " Хамлет " е с младия Мел Гибсън, ще забележим и малко познатия " Братко Слънце, сестро Луна " за юношеските години на Св. Франциск от Асизи. Клод Льолуш е в програмата с трилогията си върху " Един мъж и една жена " (1966). Вторият филм е след 20, третият след 53 години. Любовта във времето на неостаряващите Анук Еме и Жан-Луи Трентинян е все по този начин трогваща.

Илюстрация
" Клетниците "

Увеличаване

" Клетниците "

Смаляване

Френски удоволствия

Представителен взор към днешното френско кино през 9 заглавия. Откроява се шлагерът " Клетниците " на тъмнокожия дебютант Ладж Ли. От Юго е единствено кварталът на бедните Монфермей и заглавието, нетърпимостите са днешните. Едно откраднато лъвче от цирка и корените на младежкия протест с полицейското принуждение и расовите омрази. Идва нашумелият " Портрет на момиче в пламъци " с премия за сюжет от Кан. История за любовта на две дами, художничка и модел, в края на ХVIII век. " Истината " събира Катрин Деньов и Жулиет Бинош като майка и щерка, режисира носителят на " Златна палма " Хирокадзу Корееда ( " Джебчии " ). Майката е велика своенравна актриса, написала лъжовни записки, дъщерята вижда изкривения си живот в тях. Подарък за киноманите е " Кланът на сицилианците " (1972) с Лино Вентура като стоманен служител на реда и Жан Габен и Ален Делон от незаконната страна.

Илюстрация
Рене Зелуегър в " Джуди "

Увеличаване

Рене Зелуегър в " Джуди "

Смаляване

Класически ноти

Ще забележим документалната суперпродукция " Павароти " на режисьора Рон Хауърд. Amazing Grace разчита на материал, защитаван до момента в архивите на " Уорнърс ". Документирано е едно от най-великите вокални осъществявания на всички времена. През 1972 година Арета Франклин записва за два дни едноименния си албум в църквата " Ню Темпъл " в Ел Ей, връщайки се към своите госпъл корени. " Александър Невски " на Айзенщайн и Прокофиев е образец за градеж на фрагмента по нотите в партитурата. Джуди Гарланд е почетена с класическата версия на " Роди се звезда " на Джордж Кюкор от 1954 година. В живота Гарланд на вятъра чака оскара си за ролята от болничното легло, заобиколена от кореспонденти. Дават го на Грейс Кели. Разорена и на алкохол и медикаменти, след умората на безкрайни концерти, звездата приема щат в лондонски спектакъл. За тези месеци и опита за изправяне и връщане в славата е настоящият " Джуди ", по пиесата на Питър Куилтър " Краят на дъгата " и Рене Зелуегър в основната роля.

Илюстрация
" Джоджо Заека "

Увеличаване

" Джоджо Заека "

Смаляване

Игра на жанрове

" Джоджо Заека " е един от шлагерите на сезона, взе премията на публиката в Торонто. Черна комедия за момче в нацистка Германия, което има за утопичен другар Хитлер, а на тавана му се крие еврейско момиче, което го притегля. Автор е новозеландецът Тайка Уайтити, измежду актьорите са Скарлет Йохансон и Сам Рокуел. " Вади ножовете " е класическа престъпна тайнственост, написана и режисирана от Райън Джонсън ( " Последният джедай " ). Детективът е Даниъл Крейг. В офисната комедия " Късно шоу " Ема Томсън е всевластна телевизионна водеща, която получава няколко житейски урока от новоназначената си млада сценаристка от индийски генезис. В ролята е действителната сценаристка на кино лентата Минди Кейлинг. История за раси, вяра и рокендрол споделя в " Заслепен от светлината " Гуриндер Чада ( " Подавай като Бекъм " ). В малко британско градче млад пакистанец намира мястото си в живота през песните на Брус Спрингстийн.

Ново българско кино

Едно от положителните неща, сторено с парите от културната стратегия за " Пловдив 2019 ", бе финансирането на " 7 " – омнибус от седем игрални новели, режисирани от надарени млади създатели, с които свързваме бъдещето на българското кино: Ралица Петрова, Павел Г. Веснаков, Любомир Младенов, Христо Симеонов, Димитър Кутманов, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Емигрантската обществена драма " Котка в стената " на Мина Милева и Весела Казакова идва с премията на ФИПРЕССИ от Варшава. Мариус Куркински режисира и играе основната роля в " Засукан свят " по разкази на Хайтов и личния си моноспектакъл.

Детска киномания

Освен да гледат подобаващи филми - като " Момчето и пеликанът ", където Джефри Ръш е процъфтяващ предприемач, който си спомня по какъв начин като дете е имал премеждие с птица другар – децата ще могат и сами да вършат кино. Например да трансформират боклука в анимация в работилницата на NIM animations.

Повече за събитието на: https://www.kinomania.bg/
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР