Илюстрация Журналистите Димитър Стоянов от сайта Биволъ и румънският му

...
Илюстрация Журналистите Димитър Стоянов от сайта Биволъ и румънският му
Коментари Харесай

Няма дим без огън

Илюстрация
Журналистите Димитър Стоянов от уеб страницата " Биволъ " и румънският му сътрудник Атила Биро от Rise project бяха задържани, до момента в който се пробват да проследят изгарянето на документи, свързани със злоупотреби с европейски фондове на полето до гара Егълница.

Увеличаване

Журналистите Димитър Стоянов от уеб страницата " Биволъ " и румънският му сътрудник Атила Биро от Rise project бяха задържани, до момента в който се пробват да проследят изгарянето на документи, свързани със злоупотреби с европейски фондове на полето до гара Егълница.

Автор: Биволъ Смаляване
Част от тематиката Има ли злоупотреби с еврофондовете
Не разследвай това

Как българските управляващи отхвърлят да видят злоупотребите с европейски фондове

#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти и оценители в деяние

Мрежа от свързани хора и компании приготвя, прави оценка и извършва публични поръчки, свързани с еврофондовете.
Още по тематиката
Не разследвай това

Как българските управляващи отхвърлят да видят злоупотребите с европейски фондове
21 сеп 2018
АПИ може да бъде санкционирана с 18.5 млн. лева поради " Джи Пи груп "

Договорът за тунел " Железница " ще бъде подписан, въпреки че може да се окаже незаконосъобразен
18 сеп 2018
Репортерите Димитър Стоянов и Атила Биро са били арестувани от Министерство на вътрешните работи

Разследващите публицисти са се опитвали да спасят документи, които съдържат данни за злоупотреби с еврофондове
14 сеп 2018 Петдесетина обири, петдесетина пияни водачи. Общо 147 регистрирани закононарушения, като множеството от половината от тях са разкрити. Полицейската статистика за 2017 година по никакъв метод не подсказваше, че секторът на Министерство на вътрешните работи в Радомир можеше да вкара България в международните вести. Или най-малко до предходната седмица, когато в полумрака на полето до гара Егълница полицията задържа двама публицисти - Димитър Стоянов от уеб страницата " Биволъ " и румънския му сътрудник Атила Биро от Rise project.

На идващия ден карцерът им се трансформира в интернационална вест. Задържането става късно вечерта, когато публицистите се пробват да проследят изгарянето на документи, свързани със злоупотреби с европейски фондове, за което били уведомили полицията, само че вместо това те биват заведени с белезници в близкото РПУ.

Първоначалната фрагметирана фактология звучи толкоз неуместно, че всяка една от двете страни има задоволително причини, с цел да упреква другата в операция.

Главният редактор на уеб страницата " Биволъ " Атанас Чобанов споделя, че преди към половин година изданието е получило достъп до огромна (70 гигабайта) база данни, съдържаща разнообразни документи - частни и публични, които онагледяват схеми за злоупотреби с фондове на Европейски Съюз. Работата по систематизирането на информацията траяла с месеци и в понеделник била оповестена първата публикация от така наречен поредност " Джи Пи Гейт ".
" След като публикувахме публикацията, започнахме да получаваме информация от разнообразни източници ", споделя Чобанов. Една от тези информации е, че истински документи се придвижват с коли от София към Радомир и се унищожават.
ървият въпрос, който разумно се постанова, е какво постанова огромна компания да извозва документи на 60 км от София, с цел да ги унищожава.

" По наша информация става дума за към два тона хартия, само че освен - имахме данни, че се горят даже и мобилни телефони ", споделя Атанас Чобанов, който във вторник е подал сигнал до основния прокурор и министър-председателя.

С тях се свързват от ГДБОП, организира се среща, само че изгарянето на документи продължава. Два дни по-късно от уеб страницата не са уверени, че полицията ще се намеси, и вземат решение сами да отидат на посоченото им от източника място. То не е инцидентно, тъй като по тяхна информация е наоколо до къща на обвързван със схемата човек. Така вечерта с кола край Егълница се оказват Димитър Стоянов, негова другарка юрист, която кара колата, и Атила Биро, който работи дружно с " Биволъ " по разнообразни следствия. Когато тримата отиват до огнището, се появяват служители на реда, които ги задържат.

Първоначално двамата са държани " тил за тил ", а откакто на място се появяват чиновниците на ГДБОП, те са освободени и отведени в полицейския сектор, с цел да пишат пояснения. Намесва се румънски посланик и в последна сметка двамата са освободени. В заповедите им за задържане е записано, че са били задържани, тъй като са навлезли в периметъра на място на престъпление.

В изявлението по bTV с Димитър Стоянов от " Биволъ " (вляво) и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов последният съобщи, че Министерство на вътрешните работи не дължи никакви извинения по случая и го дефинира като " тъп филм с фиктивен сюжет ".

Фотограф: Капитал
Целият проблем стартира поради прекъснатата връзка сред Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. Двамата са били в непрекъсната връзка до 20:45, когато връзката се губи, защото телефонът на Стоянов е изключен. Без триумф остават опитите на Чобанов да получи информация от Министерство на вътрешните работи.

Без да е взел участие в съответната интервенция, източник на " Капитал " в ГДБОП допусна по какъв начин се е развила обстановката на полето край Егълница: " Достатъчно сме си патили от теч на информация от полицията по места и позволявам, че е било поискано подпомагане, само че без да се влиза в елементи. Направен е конфиденциален пост, на който е казано да задържи всеки, който се появи. Секретният пост не е знаел изобщо защо става дума - още по-малко, че има публицисти. Те са видели, че идват хора, и са ги задържали, свършили са си работата. Когато сътрудниците са пристигнали от София, те надалеч не са били в състояние да се карат на локалните служители на реда. "

В последна сметка от огнището са избавени документи, които са конфискувани и занесени в полицията в Перник. От показаните от уеб страницата фотоси те имат връзка с обявата от началото на предходната седмица.

Информацията от източника на " Биволъ " явно се удостоверява, тъй като ГДБОП съумява да откри в София и автомобил, който е бил претрупан с документи, които също имат отношение към случая.

В последна сметка фокусът върху случая беше преместен към разярилата се престрелка сред екипа на " Биволъ " и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В други страни със своята работа публицистите оказват помощ на органите на реда да си свършат работата в битката с корупцията. В прословутата към този момент Румъния (с която нашите политици доста се сравняваха преди време, само че в този момент избягват) журналистическите следствия са мотив за образуването на следствия за корупция или корист с европейски средства. В България тези случаи се броят на пръсти.

По подигравка на ориста обявата на " Биволъ " " Джи Пи Гейт " също предизвика прокурорска инспекция. Тя обаче беше обявена от пресцентъра на държавното обвиняване малко преди провеждането на митинг пред Съдебната палата в София... в отбрана на арестуваните публицисти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР