Илюстрация Хюс Кайер Увеличаване Хюс Кайер Автор: Щефан Тел Смаляване

...
Илюстрация Хюс Кайер Увеличаване Хюс Кайер Автор: Щефан Тел Смаляване
Коментари Харесай

Богът на децата

Илюстрация
Хюс Кайер

Увеличаване

Хюс Кайер

Автор: Щефан Тел Смаляване
" За страдание през днешния ден измежду младите още веднъж е съвременно да имат крайнодесни убеждения, стигащи даже до фашизъм. В Амстердам към момента не е чак толкоз ужасно, само че Ротердам е към този момент крайнодесен град ", споделя един от най-известните нидерландски писатели, Хюс Кайер. Той разяснява, че това събитие е станало изключително очевидно в този момент, по време на европейските избори, и дава за образец нашумелия в последно време политик Тиери Боде, който постоянно в изявленията си употребява реторика и даже език, присъщи за нацистите по време на Втората международна война. " Аз и другите писатели би трябвало да отговорим на тази надигаща се съвременна вълна даже измежду интелигентните млади ", уверен е Кайер. Той гостува у нас, с цел да показа превода на български език на детския му разказ " Черните камъни " (изд. " Жанет 45 " ). Романите му за деца и младежи печелят най-престижните международни оценки – два пъти немската премия за детска литература, четири пъти нидерландска детска премия " Златен калем " и най-важната " Астрид Линдгрен " – известна още като дребния " Нобел ".

Кайер е избрал да дава отговор на набиращите мощ радикални настроения с великодушие. Сам се дефинира като " публицист, който извънредно обича хората, дори прекалява " . " Разбира се, някои хора се държат по метод, който не мога да претърпявам. Както да вземем за пример бащата на Томас, чийто проблем е неговата вяра ", изяснява Хюс Кайер за основния си воин в най-награждавания му и превеждан разказ " Книгата на всички неща " (издадена на български език през 2017 година от " Жанет 45 " ). Бащата на Томас е протестант, който се опасява от Бог, църквата го учи, че той би трябвало да е господарят у дома и в случай че някой му се опълчи, би трябвало да бъде осъден. Така майката, а и самият Томас са постоянно бити и измъчвани.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Моят татко беше същият, той е прототипът на героя от книгата, неговата черква му споделяше, че би трябвало да ни бие, в случай че не му се подчиняваме ", споделя Хюс Кайер, който е роден и израснал в Амстердам. Строгият му татко го е принуждавал да учи в протестантско учебно заведение – " израснах в толкоз затворено религиозно общество, че до четиринадесетгодишната си възраст изобщо не знаех, че съществуват хора, които не са вярващи ". Той си спомня по какъв начин насилието върху майка му не е бил изолиран случай – " тогава, през 50-те, беше по-скоро обикновено мъжете да бият дамите си, изключително измежду холандските протестанти ". Хюс Кайер акцентира, че в днешна Нидерландия домашното принуждение е неразрешено със закон и от дълго време не е процедура.

Илюстрация
Илюстрация на Люба Халева за " Книгата на всички неща "

Увеличаване

Илюстрация на Люба Халева за " Книгата на всички неща "

Смаляване

За децата, които четат романа му, това може би е един от най-щадящите способи да се срещнат с сходна житейска обстановка и да знаят, че избавление и помощ постоянно има. В " Книгата на всички неща " съседката е тази, която оказва помощ на дребния Томас, дава му книги, оказва помощ му да си основе читателски клуб и да извика въображението си на помощ. На срещата на писателя с български деца той изясни на младата си аудитория, че за благополучие през днешния ден в Нидерландия законът пази децата и никой не може да ги бие .

Също като героя си Томас в своето безрадостно детство Хюс Кайер е търсил избавление в книгите – четял е скрито, тъй като съгласно татко му единствено библията е имала значение. " Толкова не харесвах бога, от който татко ми се опасяваше, че, когато бях на 10 години, си измислих собствен личен господ, на който се молех ", споделя Кайер. Неговата фикция стартира да сътворява цели нови вселени още тогава, по този начин е до ден сегашен, когато Кайер е на 70 години и има десетки написани творби за деца и възрастни. В тях децата звучат достоверно, жаргонът им е достоверен и може би това е една от аргументите книгите му да са толкоз обичани от цели генерации в Нидерландия, израснали с тях. Дори тежка тематика като сложното детство на Томас, белязано от принуждение, е поднесена по търпим метод без ненужно драматизиране. Както отбелязва журито, когато връчва на Кайер мемориалната премия " Астрид Линдгрен ": " Само топлината и уважението, с които този публицист се отнася към децата, могат да създадат тягостната история търпима и даже доста увлекателна. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Познавам езика на децата, тъй като ги чувам деликатно и се интересувам от тях. По същия метод изследвах и езика на старите хора или на дамите. " Любопитството към света и умеенето да е съпричастен към другите публични групи ражда и една от най-популярните му героини, Маделиеф, която е доста известна в Нидерландия – мощно момиче с ослепителен темперамент. " Исках да схвана света на девойките, с цел да основа правдиво героинята си. Тя не е като Пипи Дългото чорапче – изключителна, друга. Моята героиня е елементарна. " Историята, която демонстрира едно напълно нормално, само че в това време мощно момиче, е доста значима, изключително през 80-те.

Въпреки личния господ, който Хюс Кайер си измисля като дете, през днешния ден той се дефинира като безверен: " " Вярвам в любовта, само че това не е вяра. Вярвам в науката, която също не е вяра, макар че има своите отрицатели в лицето на хората, които са уверени, че Земята е плоска. " Съвременна Холандия е в по-голямата си част нерелигиозна, множеството хора не са вярващи. " Именно за тях написах книгата за възрастни " Библия за невярващи " в шест елементи, към този момент преведена на няколко езика ". Мотивацията му да напише тези книги е, че историите от Стария и Новия завет би трябвало да бъдат разказани в културен подтекст, с цел да може и нерелигиозните да ги познават. " Тази основа е извънредно нужна, с цел да се сложи европейското изкуство в подтекст, значимо е да се знаят историите от Библията, с цел да се схванат картините на Рембранд и Караваджо да вземем за пример ".

Световноизвестният детски публицист от години не написа книги за деца. Пише за възрастни. Дали ще се върне отново към младата си аудитория? " Никога не знам какво ще ме въодушеви. При мен креативният развой е като сънуване. Сам се сюрпризирам от историите, които се появяват на белия лист. Когато прочетох какво се случва с единия от двамата братя близнаци в " Черните камъни ", плаках ", споделя Хюс Кайер.
Самият той, когато се връща към свои творби отпреди години, открива ново значение: " Да вземем за образец " Черните камъни " – кулата, която всички мои герои в книгата строят, в този момент виждам като въплъщение на икономическия напредък и лъжата, която съществуваше в комунизма, а и в капитализма, че хората ще са щастливи единствено в случай че има стопански прогрес. "

Произведенията, които същински са го докоснали и даже оформили като публицист, са книгите на неговия съотечественик Хари Мулиш (на български тази година излезе " Откриването на небето ", изд. " Летера " ). " Четенето ме избави – обожавах " Без дом " на Хектор Мало, книгите на Ерих Кестнер, Хари Мулиш. Когато деца ме питат по какъв начин да станат писатели, ги поучавам да четат и да си водят дневник, да се упражняват. "
Днес в куфара, с който Хюс Кайер дойде в София и Пловдив, има испански и латиноамерикански създатели. Това е литературата, която го вълнува през последните години: " Уча се от тях на страсти, по какъв начин се написа за страсти, пробвам се да избягам от личната си холандска вдървеност и безчувственост. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР