Илюстрация Групата Joys!x Увеличаване Групата Joys!x Автор: Цветелина Белутова [Капитал]

...
Илюстрация Групата Joys!x Увеличаване Групата Joys!x Автор: Цветелина Белутова [Капитал]
Коментари Харесай

Army of K-Lovers

Илюстрация
Групата Joys!x

Увеличаване

Групата Joys!x

Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване
- К-pop въодушевява децата да танцуват, да уголемяват мирогледа си и да учат езици.
- Тази промишленост за милиарди има и тъмна страна.

Слънчев следобяд е. Голяма група корейци на едно от най-туристическите места в София са заели позиции и снимат не джамията, Халите или купола на " Св. Неделя ", а танцуващите пред ЦУМ девойки и момчета. От безжичните колонки звучи корейска музика, на чийто декор децата показват съвършено заучена хореография по клиповете на обичаните си К-поп групи. Изглежда, че и самите корейци са мощно сюрпризирани – надали са очаквали, че откакто прелетят над 8000 км, с цел да се срещнат с далечната за тях българска просвета, ще попаднат на почитатели, отдадени точно на тяхната родна просвета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Когато става въпрос за K-pop (съкращението е за корейски поп), Корея не е нито южна, нито северна, тя се е трансформирала в синоним на музика и танци за милиони фенове от целия свят и България изобщо не прави изключение.

Тази година най-известната сега K-pop група BTS имаше присъединяване на церемонията по връчването на " Грами " и сама получи оценки от Billboard в Съединени американски щати. В Щатите албумът им Love Yourself: Tear стигна до номер едно през 2018 година, техни клипове в Youtube имат по 120 милиона гледания. Всичко стартира преди съвсем тридесет години, когато скучната музикална сцена в Южна Корея е наводнена от еднотипна музика, наподобяваща нашата сцена – текстове на патриотична тема и нищо общо с модерния западен свят. В подобен миг през 1992 година се появява изцяло революционната за Сеул група Seo Taiji and Boys, които смесват друго звучене: хип-хоп, алтернaтивен рок, R&B и даже фънк. След като се задържат 17 седмици преди всичко в класациите, към този момент е ясно, че младите в Корея имат потребност от съответна на времето музика. Въпреки че след време групата се разпада, Seo Taiji and Boys въодушевяват цяла нова вълна музиканти, които последователно прерастват в днешното събитие K-pop.

Днешните K-pop групи се разграничават доста от вдъхновителите си Seo Taiji and Boys – музиката е доста по-лесно смилаема и клоняща към всеобщия поп. По време на икономическата рецесия в Южна Корея през 1997 година страната и музикални продуценти като Ли Су Ман виждат опция да печелят от корейската просвета, като я " изнасят " по света. Един % от държавния бюджет на Южна Корея се отделя за финансиране на културни планове. От този факт се възползват три продуцентски компании. Те основават метода за съставяне на K-pop групите, който е очевидно сполучлив и се употребява до ден сегашен.

Илюстрация
Групата Joys!x

Увеличаване

Групата Joys!x

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Много наподобяващи момчешките или момичешки банди на Запад от 90-те, множеството нови музикални групи в Корея се образуват със сериозен кастинг. Сред стотици младежи се избират най-подходящите, постоянно пет момчета или девойки. Интересното е, че те са подбрани драматургично, всеки влиза в някакъв облик - " рапърът ", " танцьорът ", " най-малкият ".

Новосъздадените групи минават през дълго образование – осем-деветчасови танцови подготовки със комплицирана хореография и музикални уроци, с цел да се трансфорат в професионален маркетинг артикул и идоли от ранга на BTS, по които припадат младежи във всяка точка на планетата. Младите реализатори или дебютиралите неотдавна се назовават " хубе " и би трябвало да се обръщат към одобрените със " сънбе " и " инса ", което е обичаен бездънен реверанс. Ако това предписание не се съблюдава, се стига до кавги и рецензии от страна на промишлеността и почитателите. (Дори самите почитатели имат своята роля и наименование – те са " армията ".)

Популярността на K-pop по в Европа, Съединени американски щати и другите азиатски страни е знак на глобализацията на музиката, а улица Hongdae в Сеул се трансформира в невероятна туристическа атракция, където хора от целия свят се стичат да видят уличните музиканти, които танцуват, имитирайки идолите си. За разлика от японския прототип – J-pop, който е доста капсулиран и създаван единствено за японската сцена, корейският поп е с доста западни детайли, даже имената на бандите са абревиатури или по този начин измислени, че да са лесни за изговаряне на британски език. Формулата за правене на шлагери и известни групи е толкоз сполучлива, че даже екзотичният корейски не може да стресне почитателите. Въпреки това броят на искащите да учат корейски по света внезапно скача.

Илюстрация
Школата по корейски на Jaeguk Lee и Виктория Дурчева

Увеличаване

Школата по корейски на Jaeguk Lee и Виктория Дурчева

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Виктория Дурчева, на 14 години, от София взема решение да учи корейски, с цел да схваща по-добре обичаните си K-pop реализатори. Музиката я вълнува – " бих я определила като музика, която си има всичко, в това число и текстове с по-задълбочен смисъл ", споделя Виктория, която върви на уроци и по пеене. " Само сега преподаваме корейски на над петдесет души, множеството от, които са почнали да учат комплицирания език със същата мотивация като Вики ", споделя притежателят на школата Jaeguk Lee, който е от Корея. Всички интервюирани са на мнение, че K-pop речникът, който излезе на български език при започване на тази година (изд. Locus), е доста надалеч от действителния закодиран език или диалект, на който запалените почитатели поддържат връзка между тях. Виктория и още шест други девойки танцуват в тяхна лична група Joys!x – научават хореографията от клиповете на обичаните си части. Групата им е разнообразна – всички са от разнообразни учебни заведения, на възраст от 12 до 14 години, имат си и участничка от Гърция.

Илюстрация
Марта Иванова

Увеличаване

Марта Иванова

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Освен постоянни тренировки, учене на корейски, посещаване на Корея цялата просвета към K-pop включва и гледане на корейски сериали. Вдъхновена от позитивните послания на К-pop изпълнителите, Виктория не може да спре да приказва за тях - " BTS са на всички места с мен – телефонът ми е с тяхна фотография, чувам ги по през целия ден ". Така тя въодушевява и братовчедка си Марта Иванова. Също като нея, тя е потопена в корейска музика, танци и сериали – " Корейците доста повече ми харесват от американските реализатори, тъй като танцуват, не са като Ариана Гранде, която слушах преди ", споделя Марта. Съвсем разумно тя избира най-подходящото място, където да отпразнува рождения си ден – корейския ресторант Cup&Roll до НДК. " Освен корейска храна там има и магазин с тематични тениски, плакати, тетрадки, стикери и всевъзможни други забавни аксесоари ", осведоми Марта, на която й следва кандидатстване след 7 клас. Най-голямото й предпочитание е да влезе в 18-о СОУ, тъй като там се учи корейски. Докато беседваме, Марта ми демонстрира приложението на телефона, посредством което гледа гратис сериалите със надписи. В тези сериали постоянно основните артисти са самите реализатори от групите. Другият ключ към славата на " идолите " са Instagram профилите им, от които K-pop изпълнителите споделят детайлности от всекидневието си – " знам всичко за тях, чувството е, че сме остарели другари ".

Точно това чувство за досегаемост и непосредственост печели почитатели на K-pop-a по целия свят. И се трансформира в облага - с изключение на милиардите от мърчъндайз, групите или по-скоро техните продуценти, печелят и от гъвкавия ценоразпис на прекарвания, планувани за " армията ". Примерно по време на турне билетът за концерт е двойно по-скъп, в случай че фенът желае селфи с изпълнителите. Предлага се и промеждутъчен вид с техен подпис, има и екстра като допиране по ръката. Феновете нормално са подготвени да платят най-високата цена единствено и единствено да са покрай техните кумири.

Илюстрация
Марти, Меги и Катерина от Wings

Увеличаване

Марти, Меги и Катерина от Wings

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

K-pop текстовете не са цинични или мрачни, в противен случай. Посланията са в посока " бит себе си, бъди какъвто си ", а стилът е цветен, различен и очебийно унисекс. Много постоянно девойките са с къси цветни коси, момчетата са гримирани. С къса, боядисана в цвят праскова коса е и 16-годишната Марти, която постоянно репетира пред ЦУМ с нейната група Wings от още пет девойки. " Постоянно ми подвикват по улиците поради прическата или по-спортните облекла ", споделя Марти. Оказва се, че всичко по-различно от черното и елементарното не просто нервира непознати хора по улиците или нейни съученици, които слушат чалга, само че може да бъде и рисково. " Преди репетирахме пред НДК, само че там се събираха футболните агитки, които ни обиждаха за това, че слушаме корейска музика, или за метода, по който се обличаме, имаше дори побоища и ни изгониха от там ", споделя Марти.

Модата е сериозен детайл от цялата K-pop субкултура - през 2012 година корейските идоли провеждат фешън шоу в Япония и изненадващо даже за тях на събитието се явяват над 33 000 техни почитатели японци. Но в други азиатски страни това се трансформира в проблем – в Тайланд, където двете най-разпространени религии са будизъм и ислям, управляващите не са удовлетворени от облеклото на младежите, пробват се да ги управляват поради несъответствуващия съгласно тях K-pop жанр на обличане. Тайландски почитатели стартират да употребяват артикули за изрусяване, с цел да наподобяват като идолите си. Това, което дипломацията не можа да реализира, поп културата реализира с един удар – макар че държавното управление в Северна Корея контролира музиката и модата – K-pop навлиза със размах и севернокорейците стартират да се обличат по метод, неразрешен в страната - високи токове, потници и аксесоари.
На фона на техния протест късата ярка коса на Марти би трябвало да е напълно безобидна, само че за жалост това не е по този начин - типът й не понася на доста българи. Марти споделя, че не се впечатлява и неодобрителните погледи не я стопират да идва за подготовки в центъра на София. Тя и другите девойки от групата й, с които репетира през днешния ден - Меги (19 г.) и Катерина (14 г.), употребяват витрините на ЦУМ като огледала, с цел да наблюдават дали придвижванията им са верни. Най-често употребяват хореографията на момчешки банди като Stray Kids и OneUs – " тя е по-сложна и забавна, енергична, с внезапни придвижвания. Който търси по-голямо предизвикателство, танцува точно с придвижванията от мъжките танци ", изяснява Катерина. Днес с тях танцува и Любослав Тлаченски, който е на 19 година и от години е разпален по корейската музика, само че не го одобряват в група, тъй като е прекомерно висок и би нарушил хармонията, към която толквоа доста се стреми този жанр. " Няма значение - аз танцувам самичък и по този начин се явявам и на надпреварите: самичък против група от седем примерно " споделя Любослав. В момента Wings репетират интензивно всеки ден, тъй като им следва присъединяване в благотворителен концерт, а лятото - в огромното съревнование K-pop World Festival. Регионалният кръг за България се провежда обичайно от посолството на Република Корея у нас. Категориите са две (за ария и танц) и спечелилите получават шанса да се показват на интернационален конкурс, където ще бъдат определени най-талантливите 12 групи от целия свят. Те ще могат да пътуват до Корея и да пеят и танцуват на една сцена с техните K-pop идоли.
През 2018 година българската група Toxic, формирана единствено от момчета, вземат участие в състезанието в Корея. " Беше необикновено преживяване – в продължение на две седмици тренирахме като корейските звезди, гримираха ни като тях и излязохме на стадион за тридесет и пет хиляди души ", споделя Светлин Вълков. Точно когато те са в Сеул, минава ураган и публиката не е позволена до стадиона от съображения за сигурност. " Ние обаче излязохме на сцената с другите дванадесет групи от разнообразни краища на света и танцувахме в проливния дъжд и светкавици. " Това, което прави най-силно усещане на Светлин, е какъв брой отворени са корейците към другите култури. " Българите са доста по-тесногръди и ненавиждат всичко друго, което не познават. В Корея на никого не му прави усещане по какъв начин си се облякъл, касиерът в магазина е с коса на половина черна, на половина розова. " Той самичък споделя по какъв начин е трансформирал личните си разбирания за трите години, през които живее непрекъснато с К-pop културата. " Първата ми реакция, като гледах клип на BTS преди три години, беше: какви са тези момчета, изглеждащи като дами, даже помня, че използвах думата " джендър ", която през днешния ден всеобщо отбелязва всичко, което не е в стандарта ни. Музиката също не ми хареса, само че по-късно забелязах едно придвижване от хореографията им, което доста ме впечатли ", спомня си 19-годишният Светлин. След като гледа безчет пъти клипа поради танца, стартира да харесва и музиката, задълбочава се в културата и след доста подготовки се озовава в Корея като част от групата Toxic. Днес, до момента в който беседваме, е с червени кичури, обеци и не го е боязън да опитва с външния си тип.

Илюстрация
Светлин Вълков от Toxic

Увеличаване

Светлин Вълков от Toxic

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

По време на престоя в Корея Светлин схваща на какво са подложени изпълнителите – изтощителни тренировки в продължение на часове, до момента в който не реализиран съвършеното придвижване. Той споделя, че това му харесва, само че в същото време осъзнава, че големите условия към K-pop изпълнителите от страна на многомилионната промишленост са повода някои от изпълнителите да страдат от меланхолия. Проблемът с упованията и натиска е още по-сериозен поради нежната, съвсем детска възраст, на която доста от изпълнителите влизат в промишлеността – някои от тях още на 10 години. След безчовечен тренировки някои от тези десетгодишни деца на 16 година към този момент са звезди и по-късно животът им е напълно в ръцете на продуцентите поради заробващите контракти, които подписват. В тях даже има клаузи, които може да ги задължат да си създадат пластична интервенция. След няколко журналистически следствия по тематиката и откакто през 2009 година момчетата от групата TVXQ осъждат своите продуценти от SM Entertainment, договорите са понижени от тринадесет на седем години и към този момент са под строгия надзор на държавна комисия. Въпреки това вредата, която са нанесли на голям брой реализатори в нежна за тях възраст, занапред става обществено известна – през октомври беше обявено за самоубийството на една от най-обичните певици в Корея, известна като Sulli. Тя беше част от доста сполучливата група f(x), а образованието и в SM Entertainment е почнало още когато е била на 11 година Впоследствие напуща групата на върха на славата им през 2014 година
Sulli продължава кариерата си като актриса, води лично шоу и печели сърцата на публиката поради искреността и непосредствеността си. Заема твърда позиция по значими въпроси, тя е феминистка в едно към момента много консервативно общество, каквото е корейското. Споделя, че не може момиче на двадесет години да бъде ограничавано по какъв начин да се облича или защо да приказва - все рестрикции, които участват в договорите на K-pop изпълнителите. Новината за гибелта на 25-годишната Sulli разстрои доста от феновете й по целия свят. " Тя беше в една от най-любимите ми групи. За страдание не е първата сходна преживелица. Много " айдъли " претърпяват сходни неща поради огромното натоварване ", счита Марти. При момчетата има и още един фактор - кариерата им съвсем умира на към тридесет години, тъй като всички минават наложителна казарма в Корея, която би трябвало да са изкарали до тази възраст. След като се уволнят след двегодишна работа, към този момент не са настоящи. Цялата атмосфера към изпращането на изпълнителите в казарма и драмата с припадащите почитатели прилича на сцена от кино лентата " Коса ".
Светлин Вълков знае за всички тези тъмни страни на цялата K-pop промишленост и все пак е твърдо решен да следва хореография в корейски университет. Докато се приготвя за изпитите там, работи в корейския ресторант Cup&Roll и интензивно репетира с Toxic, които към този момент са нарастнали на девет души.

Въпреки че K-pop промишлеността може да се окаже опасност за самите реализатори, тя има много позитивни резултати за почитателите им – подтиква ги да танцуват, да се интересуват, да учат езици. А паралелно с позитивните текстове сега BTS и други корейски групи се пробват да са добър образец за своите почитатели – през 2018 година те подемат акция Love Myself и събират над един милион дарения за UNICEF, идеята им е преустановяване на насилието над деца и младежи. Вдъхновена от техния активизъм, Виктория Дурчева е подготвила план за видео " Чуй ме в този момент ", в което желае да включи нейни връстници, родители и една K-pop звезда, надява се на някой от BTS. " Надявам се да направя с тях FaceTime изявление и с видеото да накарам повече младежи да повярват в себе си – такива, каквито са, без да се пробват да се нагаждат към упования или моди. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР