Илюстрация Георги Марков през 1967 г. Увеличаване Георги Марков през

...
Илюстрация Георги Марков през 1967 г. Увеличаване Георги Марков през
Коментари Харесай

Георги Марков, писателят

Илюстрация
Георги Марков през 1967 година

Увеличаване

Георги Марков през 1967 година

[Архив: Анабел Маркова] Смаляване
Георги Марков е роден на 1 март 1929 година в Княжево. Завършва индустриална химия и работи като инженер-технолог. През 1961 година излиза първата му книга ( " Анкета " ) и сборникът с разкази " Между деня и нощта ". След сполучливи изяви като публицист и драматург все по-лошият банкет на творбите му го кара да замине при брат си в Италия през 1969 година Установява се за непрекъснато в Лондон. Там става помощник на BBC, a след това работи с " Дойче веле " и радио " Свободна Европа ". През август 1974 година пиесата " Архангел Михаил " печели първа премия на Международния сценичен фестивал в Единбург, като няколко месеца преди този момент на лондонска сцена е сложена свалената в България пиеса " Да се провреш под дъгата ". След неговата гибел излизат " Есета " и " Задочни репортажи за България ". У нас те са оповестени след 10 ноември 1989 година През последните години неговите неиздадени есета, които са достигали единствено до ефира на " Свободна Европа ", бяха събрани в три тома от фондация " Комунитас ".Жертва на мистериозно ликвидиране. Автор на " Задочни репортажи за България ". Дисидент. Един от гласовете на радио " Свободна Европа ". Това са думи, които постоянно разказват живота и активността на Георги Марков (1929 - 1978). " Писател " е също една от тях, само че доста българи ще се затруднят да цитират негова творба, оттатък " репортажите "

" Трябва да го помним и като публицист ", сподели преводачката, дълготраен бежанец и другар на Марков Румяна Еберт в студиото на BBC 4, което означи 40-годишнината от покушението против Марков на моста " Ватерло " в Лондон, мястото, на което живее в заточение от 1969 година Той е ранен в дясното бедро с отровна сачма, изстреляна от чадър на 7 септември, а четири дни по-късно умира. Докато догадките към самоличността на физическия причинител варират, всички погледи са вперени към тайните служби на комунистическа България като най-вероятния гарант. Отношенията на Марков с властта и Държавна сигурност остават обект на спекулации.

Представата ни за наследството на Марков като живописен създател, а освен като есеист, последователно се трансформира. През 2017 година " Сиела " преиздадоха сборника " Жените на Варшава " и антология на неговите пиеси, а от няколко дни в книжарниците е и " Портретът на моя двойник ". Междувременно Анджела Родел под редакцията на Димитър Кенаров работи по превода на сборно издание с четири къси романа ( " Жените на Варшава ", " Портретът на моя двойник ", " Голямото подземно бумтене ", " Празното пространство " ), което ще излезе на британски от Penguin Classics в близко бъдеще, евентуално напролет на 2020 година

Междувременно от няколко години журналистът Димитър Кенаров работи по биография на Марков на британски.

Но за какво е значимо да помним Георги Марков и като създател на белетристика?

Книгите на Марков ненадейно изчезват от книжарниците след бягството му, а през 60-те години той е прочут най-много като публицист и драматург.

Романът " Мъже " печели премия за разказ на годината, а през 1966 година е екранизиран. Въпреки че към сегашен миг той не е оценен изключително високо поради мощния резонанс на комунистически хрумвания в него, текстът събира в едно концепции, които Марков развива през идващите години: несъвместимостта на бунтаря със система на надзор, хедонизмът, къде е индивидът в по-голямата картина на нещата, оттатък зоната си на комфорт. И най-много - мъжката еднаквост, мъжката сензитивност, какво се чака от мъжа в подтекста на времето и какво не. Често той сблъсква един вид мъж с различен, с цел да опълчи и самите изменящи се полезности.

" Какъв смисъл има в този непрекъснат ред на нещата? Не издава ли страха на хората от промени, не приказва ли за посредствените стремежи на елементарния човек? Уютен дом, порядъчен приход, добра специалност, почитание в обществото. И да се разхожда всяка неделна вечер на разположение с жена си, облечена в нови облекла? ", написа той в " Мъже ", а когато дава глас на една от героините, той събира в едно гласовете на мъжките персонажи: " Много е малко! - споделя тя с детско обезсърчение. - Не заслужава да се живее! Да се родиш единствено с цел да се почувстваш сит и облечен, единствено с цел да продължиш рода си! Малко е! - тя съвсем изплака. Отвратително малко е! "

Прозата му е и мъчно определима: до момента в който " Мъже " е с ясна конструкция и дължина на разказ, творбите, които ще бъдат показани на българския и на англоезичния четец, са сред повестта и късия разказ. Белетристиката на Марков има и общо с драматургията му - и на двете места срещаме живи и естествено звучащи разговори.

" Той е ужасно забавен създател – най-много с това, че е бил доста непосредствен до властта, а след това е станал отстъпник ", споделя родената в Съединени американски щати Родел, на която българската литературна сцена дължи доста. През годините тя е превеждала на британски Георги Господинов, Ивайло Петров, Георги Тенев, Милен Русков. " Той е неповторим очевидец на този интервал в българската история и вкарва тази атмосфера и трудност в текстовете си. "

Интересно е да се чете Георги Марков през призмата на сегашното, което изисква да срещаме другите от нас все по-често в културата, която използваме. В едно от неиздадените си есета, които " Култура " разгласява, Марков разсъждава върху неналичието на повече турски персонажи в българската литература. Той към този момент е дал образец през личното си творчество - както в " Голямото подземно бумтене ", по този начин и в " Жените на Варшава " се срещат герои от друг генезис. Всеки от тях е представител на друг ъгъл в обществото – дали като състояние, дали като възгледи. Те са част от по-широка история: когато гледат към небето, Марков постоянно написа, че те гледат към Космоса.

Илюстрация
Увеличаване
[Архив: Анабел Маркова] Смаляване

Ключ към личността

" Ужасно е да имаш упоритости и да се убеждаваш в тяхната недостижимост. От това упоритостите стават по-остри, инстинктивният ентусиазъм по-неудържим и резултатите толкоз убийствено отчайващи ", написа Марков в " Празното пространство " , творба, в която той синтезира и каква експанзия и необщителност може да породи нещастието в персоналния живот: " Навикът ни е лишил от всяка оригиналност, от всяка прохлада, ние не се виждаме, колкото и да се гледаме, съществуваме вкъщи като прастари портрети, с които всички са привикнали и от години никой не е погледнал. Ние сме двама стареещи скопци, принудени да живеят под един покрив, отвърнати един от различен поради взаимната си некадърност "

Ако приемем, че Георги Марков се е чувствал подценен в комунистическа България, неразполагаем да разгърне всичките си хрумвания и на моменти малко нахален, прозата му ще поддържа тази теза.

" Портретът на моя двойник " построява един евентуално автобиографичен основен воин, който е мощно незадоволен както от живота и хората към себе си, по този начин и от самия себе си.

" Някога четях непрестанно, всичко. Сега съм като огромен български публицист — не чета никого и не се интересувам. Или, противоположното, най-нахално неистина, че съм чел нещо, което в никакъв случай не съм чел. Или последното: чисто и просто възпроизвеждам непознато мнение. Щом като желаят някакво мнение, що да не го дам! ", написа Марков, чийто воин при започване на текста споделя: " Ах, каква фикция имам за правене на мръсотии! Мога да бъда началник на социална организация за услужване с мръсотии. "

Докъдето може да стигне това незадоволство? За писателя то наподобява по този начин: " Друг път ми се е случвало да си намразя някого по този начин, без причина, просто с цел да имам къде да си разпространявам злобата. Не мога да я арестувам, защото тя се обръща против самия мене и ме трови, а по този начин, като си намеря някого за мразене, доста ми олеква. "

Георги Марков vs. комунистическа България

Марков постоянно е бил подигравателен към отрицателните страни на народопсихологията ни в документалистиката си, прави го и в прозата: " Просто като всеки българин по никакъв начин не мога да понасям някой да умее повече от мене каквото и да е. Случвало ми се е да ненавиждам и центъра на националния тим по футбол, загдето вкарва такива ефектни голове, че аз се нервирам от общото самопризнание и като се връщам към дома си, изобретявам всякакви способи да стартира да играя по-добре от него и да взема акъла на публиката още по-ефектно... "

Критиката и сарказмът към другите са очевидни и в " Голямото подземно бумтене " : " Много са ми неприятни всички, които непрестанно демонстрират какъв брой доста са почтени. Те ме връщат към годините, когато позитивният воин на всяка тъпа брошура ме изпълваше с екстаз и си мечтаех да изляза като Давид с прашката против всевъзможен Голиат. И изобщо ме провокират към куп съпоставения, които един път намирам за детинщини, а различен път съществено ме опечаляват, стигало се е дори до такава степен - от тъга по изгубените добродетели съм се напивал до цялостно трупясване. Защото аз съм изцяло уверен, че в наше време сражението сред Давид и Голиат ни прави повече страхливи, в сравнение с храбри. "

Последното припомня за финала на " Задочни репортажи за България " и " възприятието на нетърпимост ", което Марков разказва в есетата: " Самото живеене в страната представляваше безкрайна верига от взаимни отстъпки. Дори битката против компромисите беше компромисна. Нивото на връзките сред общество и субект беше изключително низко. И остарелият закон, че човек последователно възприема чертите на това, против което се бори — ми се струваше, че действува безпогрешно. Все по-често откривах у себе си (макар и с противоположен знак) същите детайли на първичност, инстинктивност, апатия и даже несъобразителност, присъщи на хората, които ненавиждах. За разлика от мнозина, които съзнаваха, че с тях ставаше същото, само че имаха вяра, че това беше краткотрайно, че нещата щяха да се оправят, аз нямах никакви илюзии, че във връзка с мен нещата бяха поправими. Може би моето възприятие беше по-себично, може би бях прекомерно ангажиран със личното раздвояване. "

Реални усеща и истории стоят и зад " Жените на Варшава " , история за запознанството на двама мъже - младеж, оставил зад себе си бохемския живот на полската столица, и остарял пастир аскет. Сюжетът значително почива на разказаното от другар на Марков, което той написва, откакто Дечко Узунов и Павел Вежинов го увещават да го трансформира в разказ.

Илюстрация
Увеличаване
[Архив: Анабел Маркова] Смаляване

Георги Марков като воин

Покрай 40-годишнината от гибелта на Марков следва стартирането на аудиовариант на " Господин М. " от " Колибри ", романа на Георги Тенев от 2010 година В него той предава последните седмици от живота на Марков в България (по мощно фикционализиран начин).

" Бих предложил да се чуе първо гласът на Георги Марков, има задоволително записи. Това ми се коства значимо - да четеш, като слушаш в главата си тембъра на създателя ", споделя Тенев, който предлага на новите читатели на прозата на Марков " Празното пространство ". " А пиесата " Комунисти " е доста забавно тестване за разбиранията на актуалния четец. За клишетата в главата ни, за убежденията и предубежденията. "

Тенев има и една по-неочаквана рекомендация към бъдещите читатели на прозата на Марков. " Нека да вземат няколко книги – една на Марков и няколко на други български писатели от същата година. Да се чете в подтекст. Много значимо е да се осъзнава, че българската литература е едно общо дело, в него има и едно, и друго, само че четенето в подтекст е толкоз забавно, по този начин потребно, с цел да си съставиш визия за самите книги и за времето ", споделя Георги Тенев. За него в писането на Марков има взиране в индивида и в дълбокото.

" Без да са безусловно дисидентски или политически сериозни, те се отличават с голямата независимост да се твори отвън рамката на социалистическия натурализъм. Много негови съвременници, отлични създатели, са правили това в някаква рамка или под някаква маска - да вземем за пример в историческия разказ. Георги Марков го вълнува индивидът - не политиката, не обществото толкоз, не системата - а преди всичко индивидът. Марков, коства ми се от всичко четено и изследвано, е бил доста жизнен. Живял е на високи обороти, ненаситно. За него животът на индивида е забавен. И го вълнува личността, живият човек като " място на действието ".

Това прави прозата и драматургията на Марков устойчиви на времето. Не малко биха припознали и днешната действителност в тази, която той разказва. Както споделя Началникът, един от героите в упомената от Тенев пиеса " Комунисти ": " Бъдещето е ваше, а сегашното е наше! Ние живеем, а вие чакате! Тъжното е, че някои от вас, някои фанатици като тебе, може и да не го дочакат! Или ти си на друго мнение? " Откъде да стартираме с прозата на Георги Марков? Препоръките на Димитър Кенаров, стихотворец, публицист и създател на идна биографична книга за Марков:
" Портретът на моя двойник "
" Голямото подземно бумтене "
" Жените на Варшава " (оригиналния вариант)
Пиесите " Атентат в затворената улица " и " Архангел Михаил "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР