Илюстрация Гауденц Б. Руф Увеличаване Гауденц Б. Руф Автор: Надежда

...
Илюстрация Гауденц Б. Руф Увеличаване Гауденц Б. Руф Автор: Надежда
Коментари Харесай

България state of mind

Илюстрация
Гауденц Б. Руф

Увеличаване

Гауденц Б. Руф

Автор: Надежда Чипева Смаляване
Дори когато приказва на британски, някогашният дипломат на Швейцария в България и колекционер на модерно изкуство Гауденц Б. Руф споделя немското ja вместо yes. По приветлив метод това илюстрира световното му мислене и вниманието, което отдава на корените.

Той е в София за откриването на две изложения, отдадени на дългогодишната му активност за България. В " Кредо Бонум " е подредена Thank You Mr. Ruff, която демонстрира произведения на български модерни художници, които колекционира от средата на 90-те години до момента, а изложба " Структура " показва последната конкурсна галерия, която Руф провежда. Скоро той навършва 80 години и макар че има силата на десетилетия по-млад човек, споделя, че би желал да се отдръпна от дейна активност, преди силата да го напусне. " А и към този момент живеем в различен свят – аз съм надалеч от обществените мрежи и новите способи на връзка. Може би е време различен да поеме щафетата. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Празнината ще бъде запълнена мъчно - Гауденц Руф е един от дребното отдадени колекционери на модерно изкуство у нас, а сред 2007 и 2011 година се присъжда годишна премия на негово име.

В младостта си той живее и работи във Англия, Италия и Индия, а преди да стане дипломат на Швейцария у нас, дипломатическата му кариера го изпраща в Рига. Казва, че опитът на север му е оказал помощ да се ориентира в постсоциалистическата действителност на Балканите. Руф е дипломат на Швейцария у нас от 1995 до 2000 година

" При балтийските страни имаше неспокойствие, едно огромно общо предпочитание за присъединение към Запада и мейнстрийма на Европа, тъй че, когато дойдох в България, имах възприятието, че съм се върнал 20 години обратно. Забелязах огромен контрастност, а Българска социалистическа партия бяха спечелили последните парламентарни избори ", спомня си Гауденц Руф.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Като че ли българското общество нямаше одобрени показа какво е положително и какво е неприятно. Беше значимо просто да вземеш парите, нямаше морал . Старите правила се отдръпнаха, само че никой не беше открил новите. Това важи и за чужденците, които взеха решение да вършат тънки сметки в България. Тези проблеми личаха и на образно равнище - рекламите стояха като образен безпорядък, без да са съобразени с градската среда. В отношението си към Източна Европа Западна Европа подцени всички тези компликации. "

Илюстрация
Работа на Стела Василева, част от изложбата Finale в " Структура "

Увеличаване

Работа на Стела Василева, част от изложбата Finale в " Структура "

Смаляване

Още при първите си срещи със актуалното изкуство в България той открива това, което други чужденци са отличавали като мощно самостоятелен проблем на страната – разделянето сред институциите и арт сцената. Прави му усещане по какъв начин абстракцията и геометричното изкуство са съвсем изцяло отсъстващи при нас. След 2000 година той става дипломат в Белград. Където и да е отива, постоянно работи от близко с локалните актьори и уголемява сбирката си.

По негови наблюдения през 90-те сходна е била обстановката и в Румъния, към сегашен миг страна с извънредно търсено модерно изкуство. " Все още липсва по-голямо интернационално самопризнание за българските художници, усеща се и неналичието на повече колекционери ", споделя Руф, който е оказал помощ за отпечатването на каталога към българското присъединяване на тазгодишното биенале във Венеция. " От друга страна, сега създателите пътуват свободно, към този момент няма визи, полетите са доста по-достъпни, всеки има другари в разнообразни страни, елементарно е да се следи какво се случва по света. По тази точка България е част от международната сцена и има все по-малко аргументи да изостава. Сега има една нормалност, която липсваше през 90-те години ", споделя Гауденц Руф, който постоянно е във Виена и следи общността от български актьори в града. Опитът му демонстрира, че където и да се намират, в съвсем всички случаи художниците, които творят и живеят отвън страната, желаят по един или различен метод да вземат участие в протичащото се в нея.

Илюстрация
От изложбата Thank You, Mr. Ruf! в " Кредо Бонум "

Увеличаване

От изложбата Thank You, Mr. Ruf! в " Кредо Бонум "

Автор: Светослав Тодоров Смаляване

Дали по-бързата връзка сред артистите през днешния ден дава по-малко отличителни произведения от гледната точка на един колекционер? " Да, допустимо е да има такова събитие, по-интензивната обмяна на информация и изображения води и до имитативност ", дава отговор с известно съмнение и показва айфона на масата като рисков предмет.

" Това изисква от колекционeра внимание към детайла и доста дисциплинираност - да открие скъпото посред хиляда сходни. " Това, което го притегля към българските художници е тяхната мултидисциплинарност – нормално работят в разнообразни направления, не пречи един актьор в една галерия да рисува, а в друга да основава снимка. " Има и едно характерно иронизиране на близкото минало, което мъчно се следи другаде. "

В която и страна да отиде господин Руф, политическата обстановка постоянно е комплицирана. Дали има вяра в клишето, че сложното време ражда забавно изкуство? " Със сигурност споровете предизвикат художниците по друг метод. " Въпреки отдръпването си от дейното подкрепяне на български актьори той загатва, че постоянно ще намира метод да е потребен. " Това не е краят на връзките ми с България. "

Изложбата Thank You, Mr. Ruff! продължава в " Кредо Бонум " до 24 ноември и демонстрира работата на 65 художника. Другата експозиция, Finale, е формирана от създатели, минали през жури и е в изложба " Структура " до 11 ноември. Повече за активността на Руф през годините на ruf-award.org
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР