Илюстрация Езерото Килотоа се е сформирало в кратера на угаснал

...
Илюстрация Езерото Килотоа се е сформирало в кратера на угаснал
Коментари Харесай

Амазония, мръсна приказка

Илюстрация
Езерото Килотоа се е образувало в кратера на загаснал вулкан, а в този момент е последна точка на известния 4-дневен пешеходен маршрут Quilotoa Loop

Увеличаване

Езерото Килотоа се е образувало в кратера на загаснал вулкан, а в този момент е последна точка на известния 4-дневен пешеходен маршрут Quilotoa Loop

Смаляване
Амазонската джунгла е едно от тези естествени чудеса на нашата планета, за които децата стартират да мечтаят от дребни. Гъсти гори, обитаеми с антични цивилизации, рискове и завършения, въодушевили безчет сюжети. Освен да разпалва въображението Амазонската джунгла има една по-важна роля – пречиства въздуха, който настойчиво тровим, и побира по-голямо биоразнообразие от което и да било друго място на Земята. Богатството на тези гори е извънредно в пари.

Пътуване до Екватора и дълбоките джунгли може да звучи като фрагмент от хрониките на Индиана Джоунс, само че към този момент е изцяло допустимо и не изключително скъпо. Често се намират положителни оферти за самолетни билети от Европа до Еквадор, a цените в страната са близки до тези в България. След като един път пристигнете, разнообразието от екосистеми е толкоз огромно, че един ден може да сте измежду заснежени върхове, на идващия да плавате с кану измежду влажните джунгли и да наблюдавате розови делфини, а на третия да пиете коктейли на плажа и да карате сърф.

Джунглата
В съпоставяне с множеството южноамерикански страни Еквадор е дребен и относително на ниска цена. Затова е елементарно да се придвижите до разнообразни точки, от които може да навлезете в джунглата. Избирайки Амазония като част от пътуването си, допринасяте за развиването на туризма в тези елементи на света, което на собствен ред понижава потребността хората да се препитават с действия като лов, миньорство, дърводобив и е тип митинг против унищожителната нефтена промишленост в джунглата.

Ясуни
Националният парк е с размер съвсем 10 000 кв. км и се счита за мястото с най-голямо биоразнообразие на планетата. Разбира се, това мъчно може да се дефинира с безспорна акуратност, защото към момента има кътчета от Земята, за които знаем доста малко. Все отново по настоящи данни Ясуни е дом на 1/3 от всички типове птици, които се намират в Азамония, макар че съставлява едвам 0,15% от територията й. Освен това тук има стотици ендемични растения, влечуги, доста бозайници и риби.

В Амазонската джунгла живеят племена, които отхвърлят всевъзможен контакт с външния свят. На испански са познати като no contactados (буквално " безконтактните " ) - на територията на Ясуни населяват две такива общности, които даже локалните виждат рядко, като сенки измежду дърветата.

В Ясуни се намират и 2 0% от петрола на Еквадор. За разлика от естественото и културното благосъстояние черното злато може да бъде измерено в пари, а сумите от милиарди щатски долари изкушават държавното управление на Еквадор и макар митингите употребата в националния парк нараства.

Правителството наело Фернандо, с цел да снима националната туристическа реклама на Ясуни: " Не съм предполагал, че на Земята може да съществува толкоз изумително място! Накъдето и да се обърнеш растителността е непрогледна, само че водачите са опитни и виждат най-малкото придвижване в храстите, тъй че видях онлайн десетки типове, които постоянно съм считал, че мога да намеря единствено в някое предаване на National Geographic. Не ме позволиха до нефтените кладенци, само че видях по какъв начин локалните племена реагират на употребата в Ясуни. Те не просто обичат джунглата – тя е част от тях, от обичаите и традициите им, от метода им на мислене, и те са също толкоз част от нея, колкото лианите и алигаторите. За тях няма значение какъв брой пари може да донесе петролът – единственото, което желаят, е да опазят природата. "

Заплахата петрол
Амазонските племена не виждат хората и природата като две обособени неща – за тях ние сме едно цяло и поради това към този момент няколко пъти провеждат митинги против добива на петрол. За момента тези дейности са постигнали два съществени резултата – самодейността Yasuni-ITT и референдум при започване на 2018 година Предишният президент на Еквадор – Рафаел Кореа, стартирал Yasuni-ITT през 2007 година Идеята била държавното управление да събере 3.6 милиарда $ от интернационалните дарения (половината от предстоящата от петрола печалба), против което да резервира националния парк недокоснат.

През 2013 година обаче Кореа оповестил самодейността за неефективна и разрешил добива в Ясуни. През 2018 година сегашният президент Ленин Морено и неговото държавно управление организират референдум, седмият въпрос от който визира Ясуни. 67,31% от гласувалите се съгласяват регионът, в който се добива петрол, да се свие от 1030 на 300 хектара, а предпазената зона да бъде разширена. " От това няма да излезе нищо ", поклаща глава Диего, до момента в който споделя за страната си и политиката й, " Този референдум беше едвам ни замажат очите. Пак ще измислят някоя малка врата, през която да продължат с употребата в националните паркове и предпазените райони. " Изглежда, е изцяло прав. В края на февруари 2018 година държавното управление разгласи търг за създаването на няколко нефтени и едно газово находище в страната, като част от тях се намират на територията на Амазония. Така държавното управление чака да получи интернационалните вложения в границите на 800 милиона щатски $ и да усили добива на петрол с 15 000 барела дневно без значение от тежките последици за естественото благосъстояние в Амазония.

Куябено
Резерватът Куябено се намира директно на север от Ясуни и e едно от най-популярните места, от които да изследвате Амазония. За да стигнете до такава степен, би трябвало да тръгнете от градовете Лаго Агрио или Нуева Лоха, като е належащо да имате предварителна резервация в някой от екохотелите на резервата, защото те ще обезпечат превоза ви от цивилизацията до дебрите на джунглата. За да стигнете до мястото си за настаняване, ще преминете с дребна лодка по р. Куябено и е доста евентуално още по пътя да видите разнообразни типове маймуни, тукани, диви пуйки, змии и паяци.

Всички екохотели в резервата съставляват постройки от дърво и плява до реката, които работят на еднакъв принцип – водят гостите на две пешеходни сафарита в гората, нощно и на ден, еднодневни обиколки с каяци и населено място на локално племе, където се срещате с шаман (който по-скоро прави усещане на магнит за туристи, в сравнение с страж на амазонските традиции), научавате се да приготвяте самун от юка и хапвате гъсеници на плам. На доктрина в Куябено може и да няма толкоз огромно многообразие от типове, колкото в Ясуни, само че с добър лидер ще съумеете да забележите 5-6 типа маймуни, тропически птици и плодове, каймани, пирани, антични дървета, мравки " патрон " (чието захапване предизвиква болежка като от огнестрелно оръжие), речни розови делфини, 6-метрови змии боа и нищо чудно някоя тарантула да ви прави компания за утринното кафе в хотела. Бозайниците като ягуари, тапири, амазонски котки, сърни и капибара се виждат по-трудно, само че до момента в който лидерът Уили води една от групите си, споделя:

" Виждате ли това дърво ей там, с кухия пън? Веднъж минавах наоколо и някак си почувствах, че би трябвало да отида и да надникна. А вътре – 3 бебета ягуарчета. Майка им очевидно ме подуши и на идващия ден ги беше преместила, само че при добър шанс и с доста тиха група е допустимо да видите някои от редките амазонски бозайници. "

Макас
Макас е дребен еквадорски град, най-известен с това, че е един от входовете за джунглата. Тук биоразнообразието не е като в Ясуни и Куябено, само че пък можете да поживеете с локално семейство. Французинът Ян и фамилията му прекарали няколко дни в селце близо до Макас: " Беше все едно сме на посетители – спяхме в колиби с под затрупан с пръст, тъкмо както вършат те, и споделяхме простичките им ястия, формирани главно от риба, ориз и картофи. Тези хора са прекарали целия си живот в джунглата и за тях храстите, които наподобяват неразличими един от различен за нас, имат своя история и смисъл. Показаха ни кои растения можем да използваме против малария и стомашни проблеми, намерихме мравки, които имат мирис на лимон и работят като репелент против комари, видяхме по какъв начин човек може да оцелява и да се храни в дълбините на джунглата. Един от мъжете в фамилията бил атакуван от питон, който преборил напълно самичък, с ръчно направеното си джобно ножче. Сега носи кожата му към врата си – няма по какъв начин да не се довериш на този човек, когато те развежда из джунглата ", смее се той.

Този нездравословен, нездравословен туризъм
Хората нормално са най-големият зложелател на биоразнообразието, поради което въпросът с туризма в Амазонската джунгла е полемичен. Моторните лодки, които развеждат туристите по р. Куябено, са шумни и оставят облак черен пушек след себе си, което тормози еколозите. Ернандо е живял в региона цялостен живот, отгледал е тук децата си, които в този момент са разпръснати из огромните градове на Еквадор, само че той остава, с цел да е покрай природата, и работи като лидер:

" Моторните лодки освен вредят на природата, само че и плашат животните, тъй че когато някои от водачите ги употребяват, те в действителност ощетяват своите туристи. Винаги когато е допустимо, избирам да употребявам кану. Но, въпреки това, не е реалистично да чакаме, че този регион ще остане без употреба – в случай че би трябвало да избираме сред нефт, дърводобив, лайнери и хотели, от една страна, и дървени бунгала с дребни моторни лодки, от друга, то отговорът е явен. "

Бюджет, облекла, резервации
Ако тръгнете към Макас, най-сигурно е да разпитате локалните и по този начин да намерите семейство в джунглата, при което да останете. Ако изберете да резервирате през туристическа организация, ще платите в пъти повече, а единствено дребна част от сумата ще отиде за хората, които ще ви приютят и разведат.

В Куябено и Ясуни е значимо да имате авансово резервирано място за настаняване, защото другояче няма по какъв начин да стигнете до сърцето на джунглата. Тук към този момент това може да се случи през туристическа организация, като може да изберете сред пакет за 2, 4 или 6 дни. Средният 4-дневен вид е най-благоприятен, защото виждате оптимално доста животни и растения, без да повтаряте направления. За това време цената е към 250 $ на човек, което включва нощувки, храна, вода, превоз, каяци и лидер в джунглата.

Маршрутите не изискват сериозна физическа подготовка, само че е добре най-малко да имате туристически обувки, облекла с пай и дълъг ръкав, непромокаемо яке, фенер и доста спрей срещу комари.

Илюстрация
Някои села в Амазония са трансформирали обичайна си просвета в бизнес и в този момент се препитават като посрещат туристи

Увеличаване

Някои села в Амазония са трансформирали обичайна си просвета в бизнес и в този момент се препитават като посрещат туристи

Смаляване

Планините
Заедно с джунглата планините са другата съществена причина да се изкушите от Еквадор. През средата на страната, от край до край, минава планинската верига Анди, тъй че тук всеки фен на природата може да откри връх, подобаващ за физическите си благоприятни условия и времето, с което разполага. Сред най-впечатляващите са вулканите Котопакси и Чимборазо, както и националният парк Ел Кахас .

Котопакси (5897 м) наподобява като че ли се е материализирал от страниците на детски скицник – съвършен конус със заснежен връх, поникнал измежду яркозелени хълмове. За да изкачите самия връх, ви е нужен лидер, добра подготовка и техническо съоръжение, само че вулканът е единствено черешката на тортата. Националният парк, в който се намира, предлага доста благоприятни условия за походи от един до няколко дни, като можете да спите на палатка или в планински хотелчета. Един от най-популярните направления в района е 4-дневният преход до езерото Килотоа (Quilotoa Loop), което запълва кратера на загаснал вулкан.

Ако не разполагате с толкоз време, можете да стигнете до селището Килотоа с рейс от град Латакунга, а по-късно да се разноските по ръба на кратера или да слезете до самата вода. Пътеката е стръмна, само че за сметка на това от самото начало разкрива панорама към тюркоазеното езеро, а скалните формирания в близост са като изваяни с длето. На връщане от кратера можете да се възнаградите с един от най-апетитните еквадорски специалитети – супата локро де папас, направена от картофи, авокадо и ароматни билки . В селището ще ви я сготвят обичайно облечени дами от високопланинската етническа група кичуа, от които може да си купите и произведения от вълна на лама. Тези групи към момента пазят старите си обичаи и предписания, които с удоволствие споделят с туристите.

Илюстрация
Вулканът Чимборазо е най-високата точка на Земята, измервано от средата й

Увеличаване

Вулканът Чимборазо е най-високата точка на Земята, измервано от средата й

[Shutterstock] Смаляване

Няма място на света, на което да сте по-близо до Луната, от върха на вулкан Чимборазо (6263 м.). Планината не е най-високата в света, измервано от морско ниво, само че тъй като Земята в действителност не е кръгла, а има екваториални издутини, Чимборазо е най-отдалечената точка от центъра й и е най-близо до небесните обекти. Изкачването до самия връх е мъчно и изисква сериозна подготовка, само че в случай че имате най-малко малко опит в планинските преходи и сте си дали време да свикнете с височината, елементарно можете да се качите до базовия лагер на 5100 м. Пътеката минава през вулканичен, извънземен пейзаж и ви води до подножието на заледения връх.

Ако имате шанс, облаците към върха ще се раздерат и ще можете да разказвате, че сте видели нещо, което не съществува на никое място другаде по света. Около вас пък ще се разхождат стада викуни – роднина на ламата, който бил на път да изчезне в района поради неконтролиран лов. След въведената от държавното управление стратегия за опазването им в този момент популацията пораства.

Националният парк Ел Кахас е единствено на час от Куенка – вторият по величина град в Еквадор, само че измежду скатовете му ще се чувствате по този начин като че ли сте на хиляди километри от цивилизацията. Най-характерно за парка е, че съставлява алпийска тундра с десетки тъмносини езера, разпръснати из долините. Няколко тематични маркирани пътеки водят през мочурища, водопади и върхове, като може да вървите през целия ден, без да срещнете повече от двама-трима локални на коне.

Плажовете на Еквадор и Галапагоските острови
Няма да намерите дребен бял пясък и транспарантни като кристал води, само че въпреки всичко цялата западна граница на континентален Еквадор е на Тихия океан. Най-популярното плажно населено място – Монтанита, е еквадорският еквивалент на българския Слънчев бряг, само че плажовете на север са по-спокойни, а на юг е цялостно с яхти и 5-звездни хотели. Мястото, въодушевило Дарвиновата доктрина - Галапагоските острови, надали има потребност от показване. Много туристи обаче не съумяват да отидат там поради високите цени. Единственият метод да стигнете до островите е със аероплан от гр. Кито или гр. Гуаякил, като за двупосочен полет очаквайте да платите към $400. Най-добрият метод да разгледате естественото благосъстояние на Галапагос е на круиз, само че цените стартират от $800 за 4 дни.

Пътят на петрола
Ако пътувате сред столицата на Еквадор Кито и град Лаго Агрио, който е един от входовете към джунглата, от самото начало ще се движите паралелно с една тръба (Heavy Crude Pipeline (OCP). На моменти е тъкмо до автомагистралата, различен път минава реки и дворове, чиито притежатели я употребяват, с цел да простират облеклата си.

Тази 503-километрова боа се вие от нефтените залежи в Амазонската джунгла чак то тихоокеанското крайбрежие на Еквадор, където отпътува за Китай. Китай финансира огромна чат от нефтодобива в Еквадор, като да вземем за пример компанията Andes Petroleum Ecuador Ltd. e напълно благосъстоятелност на Китай и има 36.26% от OCP. Освен че нанася непоправими вреди на джунглите и дъждовните гори, в които се намират находищата, всеки от 503-те километра на нефтопровода е риск за природата и човешкото здраве. Вече няколко пъти се е случвало тръбата да се спука и да протече, което е унищожително за флората и фауната в близост. Фактът, че е надземна и се намира покрай транспортни възли и домове, също я прави рискова, защото възможен пожар, земетресение или земно свлачище биха довели до пагубни последствия за хората в близост.

Нефтът, който се намира на територията на Национален парк Ясуни, се равнява на към 846 милиона барела (по данни на BBC), само че благосъстоянието от скотски и растителни типове, антични култури, шамански обичаи и племена без контакт с външния свят е несравнимо. В момента битката сред двете страни е жестока, а в случай че изберете да посетите Еквадор, сигурно ще имате позиция.

Вилкабамба – гореща хипи точка
В Южен Еквадор, съвсем на границата с Перу, ще намерите едно неизмеримо градче, което притегля хора на изкуството и езотериката от целия свят. Повечето от тях живеят в екообщности измежду близките планини, само че неделният пазар концентрира целият им нюанс във Вилкабамба. Тук духовно леговище са намерили и хора от Балканите, в това число от България. Разказват, че водите на близкия водопад са вълшебен и в случай че човек се изкъпе в тях, в никакъв случай не напуща Вилкабамба. Дори и да не се интересувате от спиритуалния аспект на района, в близост има доста благоприятни условия за планински преходи вън и отвън Национален парк Подокарпус – красиво, само че малко известно място в Еквадор, където се срещат няколко екосистеми.
Знаете ли, че от нефт се вършат артикули като полиестерни облекла, червила, чадъри, препарати за пране и разчистване, възглавници, свещи, балони и паста за зъби? За благополучие доста от тях могат да бъдат елементарно заместени – просто изберете артикули от естествени материали или препарати от биомагазини. На този линк е качен лист с 6000 продуктa, основани на петрол (на английски). За да сте още по-екологични, изберете артикули, направени в Европейски Съюз или най-добре в България. Така подкрепяте локалната стопанска система и спестявате на планетата ни изгорелите газове, създадени от превозените на дълги дистанции артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР