Илюстрация Етиловият алкохол, необходим за нуждите от дезинфектанти, е около

...
Илюстрация Етиловият алкохол, необходим за нуждите от дезинфектанти, е около
Коментари Харесай

Бизнес на градус

Илюстрация
Етиловият алкохол, нужен за потребностите от дезинфектанти, е към 1 млн. литра на месец и може да бъде създаден за 3 денонощия

Увеличаване

Етиловият алкохол, нужен за потребностите от дезинфектанти, е към 1 млн. литра на месец и може да бъде създаден за 3 денонощия

[Shutterstock] Смаляване
Моментният дефицит на алкохол към този момент наподобява преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър алкохол обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията. От петролния отрасъл оповестиха, че на пазара няма денатуранти, които вършат спирта неспособен за пиянство и освободен от данък. Смесвате 70% алкохол, 30% вода, малко кислородна вода, глицерин, няколко капки ароматно масло и бъркате. Рецептите по какъв начин да си създадем дезинфектант заляха интернет в разгара на ковид и поради препоръките на епидемиолозите, че здравето се крие в чистите ръце.

Дезинфектантите се трансфораха в стока от първа нужда. Магазини започнаха да лимитират броя, която може да купи един човек. А цените им скочиха двойно и тройно. Основната причина - растежът в цената на етиловия алкохол, т.е. спирта, който седмици държи цена от 6.85 лева за литър на Софийската стокова борса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В страната, която по данни на международната организация IWSR (International wine and spirits record) е в топ 10 по консумация на алкохолни питиета на глава от популацията и има мощно произвеждане на алкохол, се наложи намесата на държавния запас, който разгласи, че пуска 100 хиляди литра алкохол на пазара. Това направиха и от Агенция " Митници ", които предоставиха 158 хиляди литра на районните здравни инспекции и излязоха със известие, че алкохол има. Накрая това беше открито и от премиера Бойко Борисов - " оказа се за наслада, че имаме доста спиртоварни ", и на тематиката се постави край.

Производители на дезинфектанти също оповестяват, че първичните проблеми към този момент са изгладени. Просто цената е станала друга. И алкохол има. Просто коства скъпо.

От петролния отрасъл, които също имат в складовете си алкохол, алармират за един различен проблем. Липсата на денатуранти, т.е. на вносните химически субстанции, които се поставят в спирта, с цел да го създадат неспособен за пиянство и надлежно той да може да се освободи от данъчните хранилища, без да е изискуем данък от 11 лв. на литър.

Анатомия на спирта

През миналите дни Агенция " Митници " и спиртоварите се пробваха да внесат доза успокоение. От организацията оповестиха, че в данъчните хранилища се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол, индустриалните мощности са за над 300 хиляди литра приблизително дневно, а по оценка на компаниите етиловият алкохол, нужен за застраховане на потребностите от дезинфектанти за страната, е към 1 млн. литра на месец. Т.е. може да бъде набавен за по-малко от 3 денонощия. Производителите на алкохол са уверили организацията, че разполагат с задоволително първични материали за произвеждане при цялостен потенциал и могат да отговорят на нарасналото търсене.

Ръководството на " Захарни фабрики " - Горна Оряховица, заяви, че компанията е нараснала продажбите на етилов алкохол в България, като растежът е 60% за сметка на понижените експортни продажби към производители на питиета. А продажбите на денатуриран етилов алкохол от 1 до 23 март към производителите на медицински произведения и дезинфектанти в България са 700 хиляди литра. От тях 42% са към производители на дезинфектанти, 15% - към компании от фармацията за произвеждане на медицински произведения, и 13% - към клиенти, които го употребяват за стерилизация. Компанията е дарила и 10 хиляди литра на две лечебни заведения.

С писмо излезе и различен огромен производител - SIS Industries: " В разразилата се рецесия " ВИН. С. индустрийс ", гр. Карнобат, работи на цялостен потенциал, като се старае да поддържа огромни количества запаси, задоволителни да бъдат употребявани в изключителни обстановки в страната. Производственият развой няма да бъде преустановяван ", написа Йовко Йовков, административен шеф в компанията. От Г.М. също оповестиха, че работят на оптимални мощности и създават по 30 хиляди литра на денонощие алкохол за медицински потребности и дезинфектанти. Компанията ежемесечно до края на изключителното състояние безплатно ще подкрепя и потребностите от алкохол за стерилизация на лечебните заведения в София. Другите два огромни производителя на алкохол са " Ви Пи брандс ", преди " Винпром Пещера " и " Алмагест ", с произвеждане в Ихтиман.

Спиртът е с пари

" Няма никакъв проблем с доставката на алкохол от няколко седмици. Вътрешният пазар е напълно удовлетворен. Усещаме по какъв начин пазарът се засити ", споделя Димитър Георгиев от " Роза импекс ". " Има дефицит на етилов алкохол, само че не е невероятно да се купи ", споделя и различен клиент на спиртната промишленост. " Единствено, че цените станаха други ", добавя Георгиев. При цена на литър преди от 1.40 лева в този момент тя била 4.20 лева Или растежът е троен.

" Има много дезинфектанти, от към седмица всичко е обикновено ", споделя и Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки и съсобственик на веригата " Ремедиум ". Цената им обаче е два-три пъти над тази преди рецесията.

На въпроса каква е цената сега на литър денатуриран алкохол и каква е била преди рецесията изпълнителният шеф на " Захарни фабрики " Валентина Ралева отговори по този начин: " Ценообразуването на другите типове етанол, създаван от " Захарни фабрики ", е пазарно и следва икономическата реалност на пазара, която се въздейства и от останалите производители. За другите пазари имаме разнообразни сделки с клиентите ни. "

Ръстът на цените на спирта обаче води до други странни неналичия на пазара. Костов изяснява, че дезинфектанти има, само че няма алкохол за медицински потребности. " Той се води лекарство и има оптимално позволена цена, като същинската доставна цена е двойно над предходната. " Списъкът с цените на въпросните медикаменти без рецепта се дефинира един път годишно от страната с темповете на инфлацията. Има и още един проблем. При спирта за медицински цели има възобновяване на данък от страната на компаниите разфасовчици, които го купуват с данък от спиртоварите. " Много постепенно се възвръщат парите и е огромен проблем ", споделя Костов, като при съществено търсене и доста по-големи размери от нормалните това води до компликации за търговците.

Намирането на първични материали не е напълно безпроблемно и за по-малките играчи като фамилна биофирма " Ина " - Панагюрище, да вземем за пример, която пренастрои производството си за почистващ разтвор от биопродукти. " Големият проблем остава в обезпечаването на алкохол, чиято цена се е вдигнала повече от двойно спрямо времето преди рецесията ", разяснява собственичката Веселина Ралчева пред " Капитал ".

Други компании за дезинфектанти осведомят клиентите си и за други проблеми с доставките, като " Живас " да вземем за пример. " През последните седмици се наложи да поправяме нашите цени заради завишаване на цените и затруднени доставки на първични материали и материали. Днес бяхме известени, че нашите снабдители към този момент не могат да обезпечават съществени първични материали заради възбрана на експорт от съответните производители от страните от Европейски Съюз ", написаха от компанията на 19 март на уеб страницата си.

И други неналичия

Периферно се развива и един различен сюжет на неналичия. Още при започване на рецесията със спирта по тематиката се отбелязаха няколко петролни компании, главно търговци на едро, които обявиха, че в случай че страната има потребност, могат да оказват помощ. Те имат в складовете си алкохол, който биха дали за потребностите на лечебни заведения, общински здания и така нататък, както и че пазарната му цена би била 1.40 лева

Това обаче в последна сметка се е оказало невероятно, защото, с цел да извадят от складовете си въпросния алкохол, би трябвало да платят по 11 лева данък на литър и това прави упражнението безсмислено. За да не е с данък, спиртът би трябвало да се денатурира благодарение на вносни химически субстанции, създавани от химически фабрики, като BASF да вземем за пример, които го вършат неспособен за пиянство. Това са изопропиловият алкохол, който му дава аромат, метил етил кетонът, който прави спирта наследник, и третото е прахът битрекс, който го прави горчив. Оказало се е обаче невероятно да се откри на пазара една от съставките - метил етил кетон. А обяснението на вносителите на тези химикали било, че всичките налични количества за година напред са изкупени след оповестяването на изключителното състояние от фирмите с главен бизнес произвеждане на алкохол. Или по-големият риск би могло да пристигна не от неналичието на алкохол, а от неналичието на денатуранти в един по-дългосрочен проект.

Денатурацията беше наранена в мнението на " Захарни фабрики ". " Макар една от съставките за произвеждане на денатуриран алкохол - денатуранти, да не се създава в България, от управлението на " Захарни фабрики " не чакат от това да зародят проблеми, защото съгласно тях държавното управление може да вземе бързо решение за потреблението на хранителен алкохол за произвеждане на дезинфектанти. " На въпрос дали са предложили на Агенция " Митници " да отпадне акцизът, в случай че се изпита дефицит на денатуранти в спешната обстановка (свързан тъкмо с изказванието им, че " държавното управление може да вземе бързо решение за потреблението на хранителен алкохол " ), от " Захарни фабрики " не дадоха отговор. От компанията прибавят, че все още нямат дефицит на денатуранти и денатурираните количества, които се създават, дават отговор на размера на получените поръчки за продажба. Но и изясняват: " Най-често употребяваният способ за денатурация е общ. Денатурантите, които се употребяват при него, са 3 и са вносни. Вземайки поради изключителната обстановка в страната, вносът на денатуранти не е сигурен. "

От Агенция " Митници " дадоха отговор, че към тях няма претенции за анулация на данък. От ведомството обаче за разлика от " Захарни фабрики " и петролните компании настояват, че при дезинфектанти " се употребява най-вече специфичният способ за денатурация (бел. ред. - не общият). Или препоръчано от икономическия оператор вещество денатурант се утвърждава от митниците и може да бъде препоръчано за одобряване когато и да е ново вещество. Многото разминавания обаче не водят до повишение на чувството за сигурност, че чистите ръце са обезпечени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР