Илюстрация Дуръс - истински пир на архитектурната еклектика Увеличаване Дуръс

...
Илюстрация Дуръс - истински пир на архитектурната еклектика Увеличаване Дуръс
Коментари Харесай

Албания - балканска приказка

Илюстрация
Дуръс - същински гуляй на архитектурната еклектика

Увеличаване

Дуръс - същински гуляй на архитектурната еклектика

Смаляване
Още по тематиката
Албания в Демос версия

Гръцкият фотограф Джон Демос за революционните промени в Албания сред 1990-1991 година
18 окт 2018
Севиля: 100% Испания

Жега, корида, тапас, вино и фламенко - столицата на Андалусия предлага в обилие всичко това, което считаме за испанско. Март и април са най-подходящите месеци за пътешестване до Севиля. Защо да побързаме, по какъв начин да планираме, какво да не пропущаме – скъпа информация, предоставена от локален гражданин
16 мар 2018 Гледката на тримачтов бял транспортен съд, влизащ с величествено изпънати платна в изумрудените води на залива на Ксамил под августовското слънце на Йонийско море, е задоволителна, с цел да забравите, че сте в... Албания.

Нови 25-30-етажни хотели като от щата Флорида на крайбрежния бул. на Дуръс карат комунистическият монумент на албански партизанин с автомат пред тях да наподобява още по-абсурдно измежду ширещата се в близост същинска архитектурна вакханалия.

Илюстрация
Йонийско море може да изненада с хубав платноход, акостиращ на албанския бряг

Увеличаване

Йонийско море може да изненада с хубав платноход, акостиращ на албанския бряг

Автор: Петър Карабоев Смаляване

Но колкото по-навътре и на север влизате в страната, толкоз повече са потвържденията че, да, това са земи на общото с нас османско минало и кухня (задължително да опитате boz, албанската боза) и, не, това въпреки всичко са едни по-различни Балкани. Заради Адриатическо море непосредствената непосредственост на мюсюлманско общество с католическия свят и вековните връзки с търговски сили като Венеция и Дубровник. Както и поради директните последствия за публичната душeвност от денонощното излагане под въздействието на телевизионната империя за занимания на Силвио Берлускони.

Без пресилване Албания е страна, заслужаваща случката на любопитните българи (не се съмнявайте, поляци, унгарци и чехи към този момент са там), изключително през лятото. С една значима рекомендация - организирайте пътуването с кола.

Фактът, че това е " на другия завършек на Балканите ", може да подейства възпиращо. Но и несериозно - Шкодра или Дуръс са на 580 км от София, а Ксамил е на 680 км. Става дума за 7 часа и половина до 8 часа и половина чисто шофиране плюс много бързо (поне в нашия случай) пресичане на две или три граниици - България/Гърция/Албания или България/Македония/Косово/Албания.

Илюстрация
Морето при Ксамил

Увеличаване

Морето при Ксамил

Смаляване

Иначе казано, в случай че сте по-амбициозни, може да закусвате в България и да вечерята печен шаран на крайбрежията на Шкодренското езеро или пресни калмари на скалите над Йонийско море. Ако не бързате, умерено може да пренощувате да вземем за пример в Скопие (като незабравимо се позабавлявате с това, в което трансформира центъра на града държавното управление на Никола Груевски) или Вергина (и разгледате царската гробница на Филип Втори и близката антична македонска столица Пела).

Банален, само че и потвърден от практиката, е съветът пътуването да се приготви в точния момент и деликатно и да не се потегля за Албания с никаква " кошница " - нито огромна, нито дребна. Просто си правете изненади и им се наслаждавайте като страсти, гледки и усети. Колкото до цените - по-евтино е от България за спане и храна (например студио за четирима на морето коства 60 евро на вечер, а обяд в ресторант - 30-40 евро).

Илюстрация
Аргирокастро (на албански - Гирокастър) е един от предпазените обекти на ЮНЕСКО в страната

Увеличаване

Аргирокастро (на албански - Гирокастър) е един от предпазените обекти на ЮНЕСКО в страната

Смаляване

Наричат Ксамил " прикрит драгоценен камък " и " албанската Бора-Бора ", само че това не е заслужено. Защото е пресилено и тъй като сравнението лишава сдържаното обаяние, което основава това курортно градче близо до гръцката граница.

Кристално чистото море, скалистите крайбрежия и природата наподобяват на това, което мнозина българи са виждали в Гърция и въпреки всичко като инфраструктура за туризъм е евентуално 10 години обратно от България. Последното си има и преимущества, тъй като по множеството от подредените един до различен дребни заливи с плажове има чадъри с шезлонги (около 4 евро за двама), дребен снек бар и звучи chill out музика, а не чалга.

Градчета като Ксамил са идеална база за къси пътувания. Саранда е напълно наоколо (15 км), час-два си заслужава разглеждането на останките от античния Бутринт (5 км), а несъмнено си коства и един следобяд в Аргирокастро (70 км, само че се пътува най-малко час и половина по стеснен и стръмен път с остри завои). Точно насреща се издига гръцкият остров Корфу и мъчно се устоява на изкушението да прескочиш с ферибота за 2-3 дни до него (19 евро на човек в едната посока, много по-скъпо, в случай че желаете да натоварите и колата).

Илюстрация
Старата цитадела на Аргирокастро се е употребила ипрез 60-те години като комунистически затвор

Увеличаване

Старата цитадела на Аргирокастро се е употребила ипрез 60-те години като комунистически затвор

Автор: Петър Карабоев Смаляване

Същото важи и за Шкодра. Градът, остарялата цитадела над него и езерото може умерено да запълнят 2-3 дни, а за търсещите малко многообразие - напълно наоколо е границата с Черна гора. На пешеходната улица в центъра от заран до късна вечер има приятни заведения с вкусна храна и открити зони, както и изненади като единственият народен музей на фотографията или фабриката за неповторими маски за Венецианския карнавал (цени от 20 до 200 евро - hand made, въпреки всичко!) на албанец с осем магазина във Венеция, търговия с Франция и Англия, 250 чиновници за бизнеса в Лас Вегас (основно във Venetian Resort Hotel Casino).

Със сигурност най-трайно усещане оставя Берат, и то не е единствено тъй като превъзходният му остарял град е обект на ЮНЕСКО. Достатъчно е, до момента в който човек си пие кафето на хотелската тераса с аспект към обления в слънце османски " град на хилядата прозореца ", да си спомни историята му. Под името Белград е бил на Западните околности на българската страна през Средновековието, учреден е преди 23 века от македонски цар като Антипатрея, именуван е от византийците Пулхериополис, тук през 1944 година стартира комунистическата сатрапия на Енвер Ходжа, а през днешния ден има величествен университет, който с купола си наподобява на Конгреса във Вашингтон. Закътан е измежду възвишенията на източния завършек на планината Томор (това над облаците е върхът на над 2400 м), а по основната улица има палми, които припомнят, че е на една географска широчина със Солун.

Това е Албания - балкански калейдоскоп, който разкрива друга картинка при всяко завъртане.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Карабоев Смаляване

Ако пътувате с кола

Трябва да знаете най-малко три значими неща.

Първото е, че Албания има сериозен проблем с указателните табели, т.е. съвсем ги няма. По магистралните пътища има общоприета информация за отбивки, след тях може да попаднете на една-две насочващи табели, само че след това даже не разбирате в кое населено място влизате.

Втората рекомендация е да не потегляте без навигатор със заредена най-актуална карта. Както и да не му се доверявате до дъно, тъй като сякаш в името на по-директното пътешестване може да ви забие по 70-километрова права в такова положение, че на няколко пъти ще си помислите, че е трасе за офроуд. Което значи наложително да не потегляте без План Б - оборудвайте се най-малко с някое известно приложение за навигация за смарт телефон или таблет.

Третият съвет е да не се изненадвате, че цените на горивата са по-високи, в сравнение с в България. Бензин А-95 да вземем за пример е в границите на 170-180 леки, което - съгласно обменния курс, който сте употребявали - прави към 2.80 лв. за литър. В Албания няма известни в Европа вериги бензиностанции като се изключи две релативно добре развити и съвременни локални марки. Всичко останало са хиляди фамилни и заради това кръстени с всевъзможни имена места за наливане на гориво.

В градовете ориентирането също опъва нервите на всички в колата. Като инфраструктура Албания постоянно оставя усещане за нещо, познато ни от 90-те години. Частната самодейност процъфтява даже по-бурно и без ред от тази в България по това време, главно поради парите, идващи от огромната албанска диаспора. Но на локално равнище управляващите или поддържат статуквото (което не е най-лошият вид и най-малко икономисва обикалянето около непрекъснати ремонти), или не смогват (или не искат) да оправят улици и тротоари, до момента в който и последният терен не се застрои.

Илюстрация
Бутринт - естествен резерват с антични находки

Увеличаване

Бутринт - естествен резерват с антични находки

Смаляване

Чистотата и сметосъбирането също не наподобяват най-силните страни, а изключително в сезона на отпуските това изрично попада в графата " минуси ". По някакъв присъщ метод албанците са оставили " предизвестия " към гостите още преди селищата си - от двете страни на пътя постоянно се минава около безредно основани сметища за строителни боклуци и изкопен материал.

Но белким в България не беше всеобщо по този начин допреди 10-15 години?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР