Илюстрация Джон Скофийлд Увеличаване Джон Скофийлд Смаляване Гостуването на носителя

...
Илюстрация Джон Скофийлд Увеличаване Джон Скофийлд Смаляване Гостуването на носителя
Коментари Харесай

Джазменът като блусар

Илюстрация
Джон Скофийлд

Увеличаване

Джон Скофийлд

Смаляване
Гостуването на носителя на " Грами " Джон Скофийлд е един от акцентите на Plovdiv Jazz Fest, само че както предизвестява той по телефона от Ню Йорк – това, което може да очаквате от него и пианиста Джон Клиъри, е потапяне в блуса.

Пътят на Скофийлд като музикант стартира в края на 60-те години – той е съвременник на антивоенните настроения измежду младите в Съединени американски щати, хипи културата, новата вълна на известност на фолк и джаз музиката. " До известна степен ми се коства, че през днешния ден музиката е по-малко обвързана като събитие с публичния и политическия живот ", споделя китаристът. " Но в случай че приказваме за джаз и блус, те постоянно са били обсъждани от политически ъгъл, само че самата музика мъчно може да съдържа сходно непосредствено обръщение – въпреки всичко тя е постоянно инструментална, тип абстракция, съвсем като картина. Мисля, че най-важният урок, който съм научил през годините, е, че без значение какви разлики имаш с някого, музиката може да е сплотяващото звено сред вас. Тя ме е срещнала с толкоз доста хора, с които другояче нямаше да се разбирам или даже нямаше да се срещна. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че кариерата му е толкоз обвързвана със Съединени американски щати, първият му албум е записан в Мюнхен и излиза през 1977 година " В Европа въпреки всичко също има сериозна джаз традиция. Тъй като въпреки всичко върша музика, заета от чернокожите, постоянно ми е забавно да видя по какъв начин тази просвета навлиза в други и се получава нещо друго. " Още при започване на кариерата си стартира да работи с огромни имена в жанра като Чарлз Мингъс и Телониъс Монк. През първата половина на 80-те години той е част от групата на Майлс Дейвис. " Научих ужасно доста от работата ни дружно. Той ми беше като кумир, значително започнах да чувам и да изсвирвам джаз поради него, тъй че беше огромно събитие да споделяме сцената. Когато разучавах композициите му, сякаш китарата ми свиреше сама и нямах надзор над нея. "

Джон Клиъри, с който Джон Скофийлд ще излезе на сцената в Пловдив

През 2017 година той получава следващите си награди " Грами " - най-хубав джаз инструментален албум (Country for Old Men) и най-хубаво неподготвено джаз соло. " Подозрителен съм към триумфите си. Старая се да не приписвам доста значение на сходни оценки. Повечето знаем, че те постоянно не се дават по музикални аргументи, а някак се е случило да попаднеш на вярното място в вярното време. За мен е значимо да съм добър по личните си критерии и постоянно да намирам метод да се развъртвам. "

Новият му албум се споделя Combo 66, завръщане за него в фамилията на именития лейбъл Verve. Числото реферира към възрастта, на която приключва албума, и е мигане към блус класиката Route 66. Първата комбинация в него се споделя Can`t Dance и Джон Скофийлд удостоверява опасенията ни: " Да, аз в действителност съм доста неприятен танцьор. Не че не мога да танцувам – мога, само че не е хубава панорама. "

Джон Скофийлд и Джон Клиъри ще свирят в Дом на културата " Борис Христов " в Пловдив на 1 ноември. Преди тях на сцената ще бъде Кърт Розенуинкъл от Ню Йорк. Билетите са налични в Eventim.

През 2020 година се чака документален филм за кариерата на Джон Скофийлд:

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР