Илюстрация Джон Брус Джон Брус Нов магазин за крафт бири

...
Илюстрация Джон Брус Джон Брус Нов магазин за крафт бири
Коментари Харесай

Пяната на дните

Илюстрация
Джон Брус

Джон Брус

Нов магазин за крафт бири и по-масови бири " Антиквариат "

Малко история, положителните практики и препоръките на майстора

Марко Ниавро, общоприет шеф на " Каменица " АД, пред " Капитал Daily "

Историята, перипетиите и триумфите на българските марки крафт бири персонално и откровено от техните производители

Група другари и бирени запалянковци стартират лична пивоварна и с годините намират аудитория макар неналичието на развъртян локален пазар и интерес към крафт бирите. Ако това ви звучи като началото на история на триумфа в България, дано уточним, че страната, за която приказваме, е Холандия.

Джон Брус и Менно Оливие стартират през 2004 година и въпреки и да не желаят да се популяризират с сходна купа, те по всяка възможност основават първия холандски крафт бранд. Причината страната да е толкоз обратно в бирената просвета в съпоставяне да вземем за пример със прилежаща Белгия, е че по време на Втората международна война нацистите унищожават голяма част от пивоварните в Холандия и ограбват техниката. След войната оцеляват единствено 15 от близо 2000 пивоварни.

" Успехът изобщо не пристигна елементарно ", споделя 50-годишният Брус с усмивка, с която илюстрира всичките начални компликации. " Все отново искахме да вършим нещо, за което никой не беше чувал, като британски стаут и стронг ейл. " Към сегашен миг каталогът им предлага огромна многообразие от смели и пробни решения като опушената съдържащата бъз съчетаващата шоколад, кафе, ванилия и бърбън

Джон Брус прави първи стъпки в пивоварството в домашни условия, още когато е младеж. През идващите години изоставя заниманието, отдава се на работата си в компютърните науки, само че когато среща планиращият да отвори лична пивоварна Оливие, проектите се трансформират. " Никога не сме го възприемали като занимание, а като нещо, в което влагаме цялата си пристрастеност. И двамата не можехме да намерим тази пристрастеност в ежедневните си специалности. "

Около 2007 година стартира да се отплаща за вложените старания. Вододелен миг е, когато печели премията на за най-хубава вносна бира в директна конкуренция с белгийските. Оттогава получава голям брой награди, които Брус от дълго време не брои. " Този триумф ни наложи на интернационалния пазар. По едно време 90% от продукцията ни бяха предопределени за чужбина, 5% за личния ни ресторант и останалите 5в профилираните места за крафт бира из Холандия. Най-много изнасяме в Швеция и Китай, на Балканите все по-голям интерес има към нас в Сърбия, а в България сме от към четири години. "

Екипът им също се уголемява с времето, като в пивоварната работят и хора със специфични потребности, наети, откакто сътрудничат с фондация, която се пробва да увеличи трудовата им претовареност. " Все още се борим за по-голяма видимост в страната си, само че въпреки и нещата да се случват постепенно, крафт културата е на напълно друго равнище спрямо преди 10 години. Тогава в питейните заведения даже нямаха концепция какво е "

Илюстрация Смаляване

Брус вижда в наклонността и предпочитание както от страна на локални, по този начин и от страна на посетители в страната да опитат и поддържат нещо ново и локално. " Публиката ни е главно от хора сред 25 и 35 години, не наложително хипстъри, просто хора, които учат или неотдавна са учили и обичат да излизат. Това важи и за тези, които пият и в Холандия, и в Китай. "

По-комерсиалните марки като стартират крафт марки под шапката си като метод да реагират на зародилия се интерес. Очаквано Брус е песимистичен, че сходни ходове от огромните компании могат да доведат до качествени резултати. " Бирата е по-вкусна, когато този, който я е правил, е до теб. Посещавал съм над 450 пивоварни и по-късно съм податлив да опитам тази марка, от която имам усещания освен от нея, само че и от хората зад нея. "

Собствениците на желаят откровените планове да си личат от първата среща с бирата им, което изяснява и минималистичните етикети. " Все отново какво получаваш и какво има вътре са единствените значими неща. "

Джон Брус гостува по покана на бар и е първият им посетител в поредицата от срещи с пивовари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР