Илюстрация Д-р Антонина Кардашева Увеличаване Д-р Антонина Кардашева Автор: Младина

...
Илюстрация Д-р Антонина Кардашева Увеличаване Д-р Антонина Кардашева Автор: Младина
Коментари Харесай

Познавам се, не се познавам

Илюстрация
Д-р Антонина Кардашева

Увеличаване

Д-р Антонина Кардашева

Автор: Младина Младенова Смаляване
Емоционалната просветеност е основна за поддържане на здравословна връзка със средата и трайно благоденствие. Така счита доктор Антонина Кардашева, която през януари 2019 година учреди Фондацията за развиване на прочувствена просветеност (ФРЕИ) с задача да сътвори общественост от експерти, подготвени да популяризират експертното познание за страстите и да поддържат всеки, който желае да учи и да се развива. " Нашата цел е да осигуряваме солидно и правдиво познание и въз основа на това да построяваме и внедряваме на практика принадлежности и способи за оценка и проучване на ЕИ ", добавя Кардашева.

Непознаването на личните прочувствени процеси, понижената пригодливост, честите междуличностни и обществени спорове вършат тематиката изключително настояща у нас. Ето за какво ФРЕИ провежда Есенна седмица на прочувствената просветеност. Тя стартира на 29 октомври в София и акцентът е върху две събития: втора интернационална конференция на тематика Emotional Intelligence – Smart Strategy For Health и тридневно сертификационно професионално образование.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Лектори от България и чужбина ще разискват тематики като връзката сред прочувствената просветеност и психосоматиката, стрес и синдром на прегаряне, тактики за здраве. Ще се приказва за аргументите за ендокринни болести и стерилитет при младежите, както и за " разболяващите страсти " под въздействието на медии и токсичност в професионалните връзки.

Форумът ще запознае участниците с ефикасни тактики и практики в използването на прочувствената просветеност във всички сфери на публичния живот.

Повече информация за Седмицата на прочувствената просветеност на www.foundation-ei.org

Д-р Антонина Кардашева: Негативните страсти разболяват
психолог и психотерапевт, основател и изпълнителен шеф на Фондация за развиване на прочувствената просветеност в България, учител в Нов български университет

Какво е прочувствена просветеност?

Емоционалната просветеност е проведена неповторима за всеки човек система от осъзнати страсти, качества, компетентности и личностни характерности. Емоционалната просветеност е комплексното познание на индивида за механизма и процесите, по които той посредством страстите си ръководи себе си, държанието си и взаимодейства с другите. Всеки човек има друга степен на прочувствена просветеност. Тя се дефинира от генетичната унаследеност от родители, от равнище на осъзнатост, от добити умения и развити качества през интервали на учене. Тя не е константа. Емоционалната просветеност е модел на осъзната прочувствена саморегулация и не може да се копира, а е нужно да се самоизгради.

Защо тази тематика е толкоз настояща през днешния ден?

Темата за прочувствената просветеност е доста настояща заради няколко аргументи – понижената сдържаност на хората към личните им прочувствени процеси и зачестяването на междуличностни и обществени конфликти; понижената акомодация и спонтанните решения за промяна на работа; обществената рецесия в процесите на взимане на решения – персонални и професионални, заради понижена прочувствена устойчивост; повишението на стресовите прочувствени реакции и посттравматични стресови разстройства; огромно навлизащата епоха на дигиталността с все по-бързо развиващия се изкуствен интелект.

Именно знанието за прочувствената просветеност може да помогне на хората да научат още за страстите си, за себе си и другите, да схванат, осъзнаят, развият или трансформират прочувствените си процеси, с цел да ги употребяват при взимането на обществено значими решения.

Има разнообразни научни посоки и способи за проучване на прочувствената просветеност. По кои от тях работите вие?

Емоционалната просветеност е обект на проучване повече от 30 години. Възприемана е като дарба, като подготвеност, като личностна линия или като комбиниране от тях. Това разграничава и методите за проучване. Емоционалната просветеност се изследва посредством въпросници за самооценъчни скали, за оценка на лицева експресия, за достижения и премерване на опит с прочувствени прекарвания. Моите желания са в региона на самостоятелните разлики на хората и личностните им черти. В тази връзка през 2012 година стандартизирах и приспособих за България световноизвестния способ за проучване на прочувствената просветеност като личностна линия – TEIQue, основан от проф. Ейдриън Фърнам и проф. Константин Петридес. Той се употребява на български език към този момент 7 години. Първият български авторски способ за проучване на прочувствената просветеност към този момент е реалност – KREIS. В съавторство с проф. Мария Радославова създадохме способ, в който се опитахме да интегрираме разнообразни подходи в един повсеместен тест. Желанието ни беше да използваме концептуалното познание и да създадем инструментариум за проучването му, а резултатите от него да имат практическо приложение.

Защо е необходим характерен тест за България?

Всеки способ за проучване на личността или нейна характерност, положение или развой би трябвало да е на езика на изследваното лице. Създаването на способ е развой, в който се взимат поради народопсихологични характерности, обществени въздействия и взаимоотношения, полезности и вярвания. Извеждат се правила за съответната група.

Иначе данните се изкривяват и равнището на меродавност е доста ниско.

Именно това беше и мотивацията ни да създадем първия български способ, който е съгласуван с факторите, които имат отношение към прочувствените процеси на българина.

Какво е равнището на ЕИ в България?

Всеки човек има равнище на прочувствена просветеност. Част от нея се унаследява, а останалата се развива в общественото ни взаимоотношение и развой на учене.

Данните за увеличаващи се депресии, нараснали равнища на стрес и психосоматика приказват за евентуално по-ниска прочувствена просветеност. Емоциите на българина са рефлексия на мисловните модели, а те много постоянно са тромави, статични, предразсъдъчни. Разбира се, че мисленето е и проекция на факторите, които въздействат на неговия живот. Българинът е отрицателно реактивен заради многото неконтролируеми условия, с които е заставен да се преценява. Негативните страсти разболяват личността, тъй като са израз на незадоволени потребности, повишени искания и нереалистични цели , и се демонстрират посредством физиологична симптоматика.

Предстои до дни да публикуваме данните от първия български способ за проучване на прочувствената просветеност и ще дадем планирана информация за равнището й за България.

Интервюто взе Ирина Чонгарова-Арон, член на Британската асоциация на психотерапевтите и психическите съветници
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР