Илюстрация БулфотоПенсионерските клубове в община Камено, чиято издръжка идва от

...
Илюстрация БулфотоПенсионерските клубове в община Камено, чиято издръжка идва от
Коментари Харесай

Пенсионерски клубове завъртяха бизнес със салами и консерви


Илюстрация Булфото

Пенсионерските клубове в община Камено, чиято прехрана идва от общинската хазна, са превърнати скрито в магазини. Притиснати от мизерията, старците по селата намерили остроумен метод да припечелят по някой лев и да закърпят  мижавите си пенсии. Тайно от общинската администрация в Камено, те завъртели бизнес с хранителни артикули. За това по какъв начин да изкарат пари, първи се досетили пенсионерите в село Константиново, написа " Монитор ", представен от Блиц.

Бързо преоборудвали пенсионерския клуб с лавици и стелажи и почнали да продават салами, сирене, самун, даже и риба. Продавали на смени в пенсионерския клуб, ни компания не записали. Новината за облагата на съобразителните търговци бързо се разнесла и стигнала до прилежащите села, където последвали последвали умря и също трансформирали клуба на пенсионера в магазин. В община Камено разбрали неотдавна за тайните магазини, маскирани в пансионерските клубове и незабавно почнали инспекция. Щом прегледали документите и фактурите, служителите изпаднали в суматоха.

" Нещо ужасно е просто. На един от клубовете да вземем за пример, бяхме отпуснали предходната година 300 лв. с цел да си купят национални носии, а те си купили с парите кантар. В различен пенсионерски клуб са заредили толкоз стока, че няма никакво място да се събират хора от третата възраст ", разясниха от общинската администрация. Чиновниците съществено се тормозили, когато открили, че един от клубовете бил достигнал съвсем до прага от 50 000 лв. оборот и се оказал на прага за наложителната регистрация по Данък добавена стойност.  Местните управляващи са издали незабавна телеграма магазините незабавно да стопират активност и клубовете да се върнат в предходният им тип и да действат по предопределение.      Проблемът с бясната търговия, която пенсионерските клубове завъртели бе подложен преди броени дни на последната общинска сесия в Камено.

От отчета на общинарите стана ясно, че повода била в пропуск в Закона, който разрешават този вид сдружения да правят продажба на артикули и услуги. Докато в цяла България обаче пенсионерските клубове продават кафе, чай и дребни сладки, съобразителните старци по селата в Камено отворили супермаркети. В същото време не плащали никакви разноски, тъй като издръжката за ток и вода поемала община Камено. Общинските съветници настояха неотложно да се спре дотацията за клубовете, които развиват бурна комерсиална активност. Кметът на Камено Жельо Вардунски обаче подреди търговията незабавно да стопира.  

" Не знам по какъв начин ви хрумна да вършиме тези магазини. Моето предложение е да махнете колбасите и сирената и питателните артикули, в Константиново в един клуб имаше чак и скумрия. Целият клуб беше ангажиран от щандовете и витрините на магазина. Спрете, тъй като ще извършите данъчно нарушаване и ще стане огромен проблем ", размаха пръст кметът Вардунски пред бабите, които участваха персонално на сесията. " Ама това не е бизнес, ние единствено обществена активност развиваме ", оправдаваха се търговките, които по този начин и не схванаха какъв е казусът. Възрастните дами дълго се чудиха с какво толкоз са разгневили кмета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР