илюстрация БулфотоБългарският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на Леон Кофи,

...
илюстрация БулфотоБългарският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на Леон Кофи,
Коментари Харесай

Български хелзинкски комитет: Чернокож британец е пребит от футболна агитка в София по расистки причини

илюстрация Булфото

Българският хелзинкски комитет (БХК) пое отбраната на Леон Кофи, негър английски жител, станал жертва на тежък побой от страна на футболни хулигани вечерта след края на мача сред „ ЦСКА-София “ и „ Левски “ в София на 29 септември 2018 година Това се споделя в прессъобщение на организацията.

Ето какво пишат от БХК в известието си до медиите:

Г-н Кофи, който работи като търговски представител в българския офис на интернационална компания, е атакуван пред постройката на Министерството на вътрешните работи, до момента в който се прибира към дома си дружно с двама свои сътрудници. На ъгъла на улиците „ 6-ти септември “ и „ Ген. Паренсов “ потърпевшият и придружителите му засичат група, чиито отличителни знаци допускат, че са на агитката на футболния клуб „ Левски “. Щом тримата биват видяни от хулиганите, от тълпата се отделя група от почти 50 души, които се насочват към господин Кофи.

Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата стартира да нанася многократни удари върху всички елементи на тялото му. Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци, очевидно отправяйки расисткото обръщение, че смятат жертвата си за маймуна, заради тъмния цвят на кожата му. Свидетели на нападението, с изключение на придружителите на жертвата, са и служители на реда, които са били в непосредствена непосредственост по време на побоя. Г-н Кофи изпада в безсъзнание. След като се съвзема, потърпевшият е откаран в две следващи лечебни заведения, където и на него, и на сътрудниците му е декларирано, че той е добре и му е отхвърлен банкет. Приет е едвам в третата болница – УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “.

След претърпяна интервенция и над двуседмичен престой в неврохирургията на болничното заведение господин Кофи се възвръща от претърпяното. По случая е формирано досъдебно произвеждане. Към сегашния миг записите от камерите на постройката на Министерството на вътрешните работи към момента не са набавени.

„ Предвид това, че жертвата е негър мъж, поради, че причинителите евентуално са били футболни хулигани и поради държанието им по време на побоя, с което ясно са декларирали расисткия си претекст, ние считаме, че е налице закононарушение от ненавист по расистки подбуди “, съобщи адв. Адела Качаунова, директорка на „ Правната стратегия “ на БХК. „ Надяваме се по сегашния случай да забележим бърза и изключително ефикасна работа, както наблюдавахме такава по други случаи през последните седмици “.

„ Заслужава да се означи, че органите на досъдебното произвеждане в България постоянно дават на сходни действия друга, неправилна правна подготовка, прикривайки расисткия им темперамент. Нашата организация е представлявала доста жертви по такива случаи, при които се постъпва по еднакъв метод “, разяснява още тя.

„ Струва си да се означи, че България има съществени проблеми с неонацистките неофициални придвижвания, които доминират измежду футболните агитки. Този проблем е добре прочут и на самите спортни клубове, и на управляващите, само че нищо не се прави по въпроса. През декември 2015 година Министерския съвет одобри Стратегия за противопоставяне на радикализацията и тероризма до 2020 година В нея съответно са посочени единствено ислямистките радикални и терористични организации, само че няма нито едно изречение за неонацистките неофициални групи “, съобщи още адв. Качаунова.

В заключителните си наблюдения по комбинираните от двадесети до двадесет и втори периодически отчети за България Комитетът на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация констатира растящия брой случаи на противоправна тирада на омразата и закононарушения от ненавист по отношение на представителите на разнообразни малцинствени групи. Комитетът също по този начин категорично регистрира оскъдното използване на член 162 от Наказателния кодекс по отношение на закононарушения срещу расовото тъждество. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР