Илюстрация Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София

...
Илюстрация Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София
Коментари Харесай

Оглед на кукувиче гнездо

Илюстрация
Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и покрайнините

Увеличаване

Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и покрайнините

Смаляване
Сметището до Загреб и непроходимата джунгла в Колумбия, край река Амазонка, са единствено част от обичаните места за пътешествия по света на орнитолога Страхил Пеев, където може да следи птици. Той и Георги Камов, също разпален " бърдър ", сътвориха преди два месеца Sofia Bird Walks - безвъзмездни постоянни разходки в София и покрайнините на града, по време на които неуморно демонстрират типовете птици и да образоват любознателните. " Много искахме да убедим хората, че и тук, към нас, в градската среда има извънредно забавни екземпляри за наблюдаване, в действителност не е нужно да се пътува до другия завършек на света ", споделя Страхил. В София живеят над 230 типа птици, в България са към 420, в цяла Европа има не повече от 800. Причината София да е много по-богата на орнитоложки типове от множеството европейски столици са към момента непокътнатите огромни паркове, водоемите към града и близостта на Витоша.

Наложената изолираност сега не пречи двамата да бъдат извънредно дейни и да разгласяват ежедневно на страницата си във фейсбук информация, да вземем за пример какви птици може да следим даже от балконите и по какъв начин се създава хранилка. Георги и Страхил стимулират феновете птичари със надпревари и провокации. Красивите фотоси и илюстрации, както и споделената любопитна информация демонстрират нестихващия им възторг и сигурно оказват помощ на хората да се концентрират върху нещо положително, забавно и надалеч от новините за ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И двамата от дребни са запленени от птиците - Страхил е израснал край орнитоложката база на Българска академия на науките до Тутракан и прекарва детството си, помагайки на учените да наблюдават птици. Случвало му се е като студент да върви всеки ден на стоп до Пазарджик, с цел да откри рядката качулата кукувица, за която се носел слух, че лети там. Сега Страхил довършва докторантурата си и изследва колония бързолети на ул. " Г.М. Димитров ", а главният му интерес е към гларусите, които са тип чайка. Георги възобновява детския си интерес към бърдинга около осемгодишния си наследник Симеон. Иначе се занимава професионално с design thinking, основател е на платформата за детско обучение с методите на дизайн мислене Red Paper Plane. " В момента комбинирам наблюдението на птици със фамилни излети, включват се и брачната половинка ми и дребната ми щерка. " Само за една година са обиколили цяла България и са видели 250 типа, а дребният Симеон ги снима. За него, както и за доста други бърдъри снимането на птиците е съвсем толкоз значимо, колкото и наблюдението им . Най-разнообразни птици обаче са виждали на прочут полуостров в Швеция.

Първите две разходки, които провеждат Георги и Страхил в София, се запълват за часове. Ограничението е до петнадесет души. Някои от пристигналите са напълно начинаещи, други - опитни бърдъри, които избират да следят обичаните си пернати в група. Хората са на всякаква възраст и с всевъзможни специалности, в това число и чиновници от посолствата. Точно преди третата разходка избухна пандемията от ковид и от Sofia Bird Walks отложиха наблюденията.

Илюстрация
Страхил Пеев, Георги Камов и синът му Симеон Камов (от ляво надясно)

Увеличаване

Страхил Пеев, Георги Камов и синът му Симеон Камов (от ляво надясно)

Смаляване

Георги и Страхил не скучаят, до момента в който са се изолирали със фамилиите си, и следят птиците от балкона , насърчавайки всички останали да пробват същото . Сега е доста забавен миг, тъй като редица прелетни птици се завръщат. Най-доброто време за наблюдаване е заран рано , до момента в който си пиете кафето. Можете да си инсталирате едно от множеството безвъзмездни приложения, да вземем за пример ebird на Корнуелския университет. То ще ви покаже какви типове да очаквате в този миг от годината на адреса, на който се намирате. Има и два положителни определителя на български, които можете да си поръчате онлайн.

На Фейсбук страницата на Sofia Bird Walks са оповестени подробни и ясни инструкции по какъв начин да си извършите хранилки за птици и с цел да притегляте птици, най-добре е да ги заредите със сурови слънчогледови семки. Любимото занятие на бърдърите е да си означават типовете, които са видели, някои ги снимат и рисуват. В момента има късмет да видите кос, сойка, сврака, огромен синигер, горска зидарка, наследник синигер, сива гарга, лястовица, бързолет, несъмнено, врабчета.

Илюстрация
Червеногръдка

Увеличаване

Червеногръдка

Автор: Георги Камов Смаляване

Врабчетата понижават в цяла Европа, от няколко години и в България. " Някои от аргументите са замърсяването и пестицидите, употребявани в земеделието ", изяснява Страхил. Но в България ситуацията е по-добро, в сравнение с в Западна Европа, тъй като там няма никакви шубраци и дървета сред нивите, а тук към момента се намират, това точно е мястото, където гнездят. " Птиците са извънредно непрекъснати, постоянно се връщат на едно и също място и в случай че по някаква причина водоемът им е отпаднал или местообитанието им е застрашено, те няма просто да се реалокират наоколо, а ще умрат или ще спрат да идват в целия регион ", изяснява Георги. В България е липсващ впечатляващият космат лешояд, ироничното е, че точно неговият облик се употребява като знак за предпазена територия.

Илюстрация
Сойка

Увеличаване

Сойка

Автор: Страхил Пеев Смаляване

Според основателите на Sofia Bird Walks бърдингът развива качества като самообладание, бдителност, умеенето да сте напълно тук и в този момент , както и да споделяте видяното с други запалянковци. В Западна Европа това е от дълго време обичано занимание и България е позната страна измежду феновете. Някои от чужденците идват у нас за наблюдаване и по-късно съчетават с пътешестване в Румъния и Гърция. Туичингът (twitching) е когато сте си набелязали съответен тип птица и я дебнете - " от време на време хората дават хиляди евро и пропътуват хиляди километри, с цел да видят някой по-рядък тип ", споделя Георги. България им е интереснa, тъй като тук има разнообразни хабитати - за морски птици, за речни, по Дунав, по поля и планини. Засега най-запалени са от Англия, Нидерландия, Белгия, скандинавските страни. " Чужденците са повече от българите ", добавя Страхил, който постоянно води туристи.

Кос

Фотограф: Симеон Камов

Преди две седмици Георги и Страхил стартираха и подкаст " Крилати изречения ", отдаден на птиците, към този момент са подготвени за слушане първите два епизода, изцяло гратис в Spоtify или Anchor. От него ще научите любопитна информация като кой е видял през зимата кадифени потапници или с какви звуци буревестниците плашат моряците. Очаквайте нов епизод един път на всеки две седмици, ще изобилстват вести от целия свят и разнообразни практики за бърдинг.

Георги и Страхил държат разходките, които водят, цялата им дейна активност в обществените мрежи, както и подкастът да останат безвъзмездни, само че въпреки всичко дават опция на почитателите си да ги поддържат в платформата на Patreon, където има три варианти за дарение/абонамент: www.patreon.com/sofiabirdwalks Приложения и книги

еBird
Най-голямата платформа за гражданска просвета в света (не единствено за птици) - употребява се като електронен бележник за следените типове, за търсене на горещи точки (hotspots) за наблюдаване на птици и за информация кой тип в кой интервал от годината и на кое място има късмет да се види. Безплатни приложения за iOS и Android. ebird.org

Merlin Bird ID
Приложение, с което може с огромна акуратност да се разпознае птица по фотография. Има и доста комфортна функционалност да демонстрира кои птици можете да видите към вас сега, като за всеки тип има фотоси и звуци. Безплатни приложения за iOS и Android.
merlin.allaboutbirds.org

Птиците на Балканския полуостров
Второ издание на първия прекрасен български определител за птици.
travellersclub.bg

Определител на птиците на Европа
Българско издание на пълноценния определител за птици в цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Има и платено приложение за телефон с видеа и звуци за iOS и Android
birdguide.bspb.org Как да изберем бинокъл

Когато се навлиза в наблюдението на птици (бърдинг), не е наложително да се влагат големи средства във висок клас бинокъл. С натрупването на опит човек може да промени своите условия към бинокъла и огромната инвестиция да се окаже непотребна. Затова съветът е да са тестват няколко бинокъла, по опция навън. За начинаещи фенове на птиците (бърдъри) е значимо бинокълът да бъде добре осветлен, т.е. да имате прекрасен, ослепителен облик дори и при по-мрачно време на открито. Добре е да сравните няколко модела по едно и също време, с цел да ги усетите като тегло, заостреност на фокуса, захват и комфорт при гледане.

При първи конфликт с търсене на бинокли ще попаднете на две цифри в друга композиция - 10х50, 8х42, 8х30 и други. Първото число демонстрира нарастването, а второто - диаметърът на предната леща. Често допускана неточност е да считаме, че бинокъл с по-голямо нарастване е по-подходящ, тъй като доближава повече. Но минус на този вид бинокли е, че нормално са по-тежки и огромни, което ги прави неуместни при дълги разходки, както и това, че в случай че птицата е бърза и е относително близо, я откривате по-трудно. Друга неточност е изборът на бинокъл с дребна предна леща (например 30 мм) - удобството на подобен вид бинокли е, че са леки, само че въпреки това, не са добре осветени и много елементи от птиците остават незабелязани. Затова, в резюме - търсете добра композиция сред нарастване и диаметър на лещата, с цел да се чувствате удобно. Все отново всеки бинокъл без значение от цената може да се употребява за наблюдаване на птици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР