Илюстрация Авторът на филма Партитурата: филм за филмовата музика Мат

...
Илюстрация Авторът на филма Партитурата: филм за филмовата музика Мат
Коментари Харесай

Гледни точки

Илюстрация
Авторът на кино лентата " Партитурата: филм за филмовата музика " Мат Шрайдер прави проучване на филмовата музика като обособен род

Увеличаване

Авторът на кино лентата " Партитурата: филм за филмовата музика " Мат Шрайдер прави проучване на филмовата музика като обособен род

[American Showcase] Смаляване
" Веднъж бежанка от Северна Корея, Йеонми Парк, показа с мен, че откакто е гледала " Титаник ", което се санкционира със гибел в тоталитарната страна, животът й се е трансформирал – тя е осъзнала доколко режимът лимитира живота й ", споделя режисьорът Мат Шрайдер. Неговият документален филм " Партитурата: филм за филмовата музика " ще открие през декември поредицата от прожекции " Киноточка ". Новото начинание на екипа на летния фестивал за българско кино навън - " Блок Кино " (в партньорство с посолството на САЩ) притегля вниманието върху настоящи тематики и залага на американско писмено кино, полемики, изложения и концерти. Филмите на всяка " киноточка " са селекция от каталога на American Film Showcase, който съдържа награждавани американски документални и игрални филми.

В рамките на плана през зимата ни чакат забавни филми, отдадени на балета, изобразителното изкуство, екологията, човешките права, битката за тъждество сред половете. Всяка прожекция ще бъде на особено подбрано място.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Откриващият филм на Мат Шрайдър прави задълбочено проучване на филмовата музика като обособен род посредством над шестдесет изявленията с едни от най-талантливите холивудски композитори - Ханс Цимер, Джеймс Камерън, Дани Елфман, Джон Уилямс, Куинси Джоунс, основали музика на филми като " Джеймс Бонд ", " Междузвездни войни ", " Индиана Джоунс ", " Карибски пирати ", " Титаник " и други Вълнуваща част от кино лентата е и присъединяване на Moby.

" Най-трудното беше да проникна зад кулисите на Холивуд, организирах над 100 изявленията, до момента в който избера първия композитор, който да включа ", споделя Мат Шрайдер в изявление за " Капитал ". Въпреки че е приключил кинорежисура в Калифорния, споделя, че не е имал никакви контакти там, единствено увереност и увереност, че тематиката за филмовата музика е значима. След като си обяснява концепцията, напуща непрекъснатата си работа и взима редица заеми, с цел да приключи кино лентата си. Неговата съществена цел е да насочи светлините на прожекторите към композиторите и филмовата музика, тъй като съгласно него те постоянно са подценявани. " В същото време точно музиката е спасявала не един и два кино лентата. Музиката се трансформира в последния и най-съществен изобретателен детайл ", изяснява Шрайдер. Интересното е, че до момента в който филмът се гледа веднъж-два пъти, положителният саундтрак постоянно заживява собствен личен живот и почитателите прекарват доста повече време с музиката, в сравнение с със самото кино произведение.

Илюстрация
Увеличаване
[American Showcase] Смаляване

В документалния си филм Мат включва значими фрагменти от диалозите си с професорката по логика на психиката Сиу Лан Тан – тя илюстрира благодарение на скенер въздействието на разнообразни стилове музика върху избрани елементи от мозъка. Цитира и проучвания, съгласно които съвсем всички фенове в киносалона насочват погледа си едновременно към една и съща точка от екрана и огромна роля за това играе музиката, която ги води, постоянно без даже да осъзнават това.

" Прекрасната музика беше единственото, което ме накара да изгледам филм като " Чудовищен абсурд ", който другояче беше много подложен на критика ", споделя Мат Шрайдер. Той споделя, че когато го грабне музиката, може да елементарни на всички други " неприятни " или неправдоподобни елементи във кино лентата. Той има вяра, че достъпът до изкуство е главно човешко право, по тази причина стартира взаимна самодейност с Human Rights Foundation – пробват се да вкарат в Северна Корея флашки с филмовите шедьоври на XX и XXI век. " Има доста малко места по света, където режимът е чак толкоз подтиснически, колкото този в Северна Корея. Чувал съм от режисьори, които са съумели да избягат оттова, че точно скрито импортирани холивудски филми са им помогнали да се " пробудят " и да изискат да се измъкнат от този затвор ", споделя Мат. Той не може да повярва, че там са неразрешени даже любовни истории, а филмовата промишленост служи единствено за агитация на режима - всички сюжети са за герои, които жертват фамилията и приятелите си в името на Лидера. " Някои корейци като Йеонми Парк са рискували живота си единствено и единствено да гледат някой филм, от който да научат фундаментални неща за човешката просвета и цивилизация, там даже митовете и легендите са неразрешени. " След сполучливия първи стадий на неговия план, в страната са сполучливо импортирани флашки с филми, покриващи над седемдесет години от историята на киното, както и с неговия " Партитурата: филм за филмовата музика ".

Илюстрация
Кадър от кино лентата " Партитурата: филм за филмовата музика " – в " Аби роуд студиос "

Увеличаване

Кадър от кино лентата " Партитурата: филм за филмовата музика " – в " Аби роуд студиос "

[American Showcase] Смаляване

Филмовата музика се трансформира дружно с цялата кино промишленост. " Факт е, че около стрийминг платформите, които продуцират и филми от време на време има ужасни неща, които звучат все едно са правени с някакво приложение на iPhone, само че отново там се срещат и прелестни албуми с кино музика – композиторите получават нови благоприятни условия, за които не са и предполагали, че ще съществуват преди няколко години ", споделя Мат Шрайдер. Според него в света на изкуството постоянно ще има място за огромни композитори като французина Александър Деспла примерно, притежател на БАФТА и " Грами " за " Речта на краля ", " Оскар ", " Грами " и премия на БАФТА за " Гранд хотел " Будапеща ". И колкото и да му се възхищава, не може да каже, че слуша непрекъснато подобен вид музика, плейлистата му варира съгласно настроенията и интервалите, през които минава – неотдавна е изгледал едновременно всички филми с музиката на Джон Пауъл – " Как да си дресираш змей ", " Соло " и други

Във кино лентата " Партитурата: филм за филмовата музика " особено място е отделено на интервютата с композитора Джон Уилямс – " имам голям интерес към ранната му кариера, по тази причина и тази година започнах подкаста Blockbuster, в който се споделя точно за Уилямс, Джордж Лукас и Стивън Спилбърг и борбата им да основат " Междузвездни войни " през 70-те ". Според режисьора добре направеният подкаст не е нищо по-различно от филм за слушане. Има си своята история, разказ и обрати. Първият сезон на неговия Blockbuster се състои от шест серии, качен е за гратис слушане във всички подкаст платформи. В момента работи по втори сезон.

Прожекцията на " Партитурата: филм за филмовата музика " в залата на БНР на 10 декември ще бъде съчетана с концерт.
Подробности за програмата и билетите - във фейсбук страницата на Киноточка /Kinotochka
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР