Илюстрация Арх. Иван Киряков Увеличаване Арх. Иван Киряков Смаляване През

...
Илюстрация Арх. Иван Киряков Увеличаване Арх. Иван Киряков Смаляване През
Коментари Харесай

За родния град оптимистично

Илюстрация
Арх. Иван Киряков

Увеличаване

Арх. Иван Киряков

Смаляване
През последните няколко години проектант Иван Киряков е част от някои от най-важните и коментирани промени в градската среда на Стара Загора. YAK Studio, което включва още татко му арх. Петър Киряков и арх. Явор Янулов, са обвързани с детайлната реорганизация на основания в края на XIX век парк " Аязмото ", през 2018 година завоюваха състезанието за нова визия на Руския пазар и благоустрояване на околното му пространство (строителните действия се чакат по-късно тази година), а в този момент работят по цялостния ремонт на локалната зоологическа градина. Въпреки че работи и по еднофамилни къщи и жилищни постройки, ползите на Иван Киряков са ориентирани най-много към обществените здания.



Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Жилищното строителство е сегментът, който се развива с най-големи темпове, само че постоянно в бързината качеството се оказва в позиция на догонване ", споделя Иван, който преди години се връща от Мюнхен в Стара Загора. Според него в промишлената зона и изоставените заводи в периферията на града се крие капацитет. " Това бяха територии, към които нямаше огромен интерес - обстановката последователно се трансформира. " Миналата година приключва градежът на проектирания от YAK завод за екструдирани листи на интернационалната компания Plazit Polygal.

Киряков дефинира Стара Загора като " напредничав град ", с внимание към насърчаване на велосипедното придвижване. " Градът върви в посока на по-голяма реорганизация, само че без да загуби характера си. " Под този темперамент той схваща отношението към природата в него.

Илюстрация
Парк " Аязмото "

Увеличаване

Парк " Аязмото "

Смаляване

" Озеленяването и опазването му остават измежду целите. Когото и да спрете на улицата, ще уточни зелената система в града като едно от най-важните и присъщи неща ", споделя Иван Киряков, чиято сестра също е проектант. Той приключва архитектура в Мюнхен, което прави решението му да се завърне в родния град нетипично. " Донякъде ме върна опцията да не почна от нулата. Но това също носи своите провокации. Важно е да не се сравняваш прекомерно, да не изпадаш в конформизъм. Да не се променяш към неприятно, а ти да променяш средата към по-добро. "

Илюстрация
Постройка към " Загорка България "

Увеличаване

Постройка към " Загорка България "

Смаляване

Желанието за смяна и налагане на нови хрумвания е изключително мощно у него. През 2010 година, откакто е завършил магистратурата си, се завръща в родния град, а на идната година дава начало на YAK Studio. Сам възприема връщането " малко необичайно. Все отново всички млади сътрудници са в София ". Сред първите планове, в които е зает, е реконструкцията на централния пазар, също едно от местата със характерен дух и значение за града. С реализирането на ремонта на парка той извършва план, който значително е идея - " Панорамна площадка с параметричен дизайн в парк " Аязмото " е дипломният му план в Мюнхен.

Десет години по-късно Киряков приказва за Стара Загора без непотребен възторг или приповдигнат възторг, а гледа реалистично на него като град, който се пробва по-добре да приобщи другите си детайли. Според него нещо, на което може да се подчертава по-добре в бъдеще, е по какъв начин да се усъвършенства връзката сред града и близките села.

Илюстрация
Проект за Зоологическата градина в Стара Загора

Увеличаване

Проект за Зоологическата градина в Стара Загора

Смаляване

" Трудно ми е да приказвам по какъв начин градът би могъл да се промени, защото персоналното ми чувство е, че сега градим основите, изключително на фона на новия градоустройствен проект, който ще предопредели идващите зони на развиване. "

По думите му измененията в градската среда са неразривно свързани от държанието и ползите на жителите - в случай че има младежи с по-добри финансови благоприятни условия и културни потребности, това ще промени пейзажа, само че в случай че средата е от хора, които взимат напълно самостоятелни решения, " както им падне " и " всеки се е затворил в колата си ", вместо да употребява опциите на града, това няма по какъв начин да докара до положителни трендове. " Ако обществото се схваща и има сходни потребности, това въздейства и на потреблението на обществените пространства ", споделя Иван. " Още не сме разгърнали цялостния си капацитет, само че съм оптимист за бъдещето. "

Повече за плановете на YAK на facebook.com/yak.studio.architects.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР