Иля Тимченко*Западните издания се съсредоточиха основно върху успешното отблъскване на

...
Иля Тимченко*Западните издания се съсредоточиха основно върху успешното отблъскване на
Коментари Харесай

Катастрофален удар заплашва Украйна

Иля Тимченко*
Западните издания се концентрираха главно върху сполучливото отбиване на съветската войска в Украйна от вратите на Киев и Харков. Но борбата за Донбас не е завършила, а на хоризонта се задава още едно значимо стълкновение - украинската администрация разгласи, че ще предприеме огромно контранастъпление на юг. Падането на Мариупол и стремежът на Русия да превземе цялото украинско черноморско крайбрежие съставляват голяма заплаха. Русия желае да управлява освен Украйна, само че и цялото Черно море.
Бреговата линия на Украйна, която се простира от по този начин нареченото " Приднестровие " до Мариупол и Крим, е мечтан трофей за Русия. Без да има опция да превземе Киев или Харков, само че като откри сухопътен кулоар до Крим, Русия ще се опита да нанесе най-голяма вреда. А Украйна, лишена от достъпа до Черно море, ще получи пагубен удар и ще се трансформира в държава-изрезка.
Президентът Зеленски и шефът на НАТО Столтенберг показват единение и взаимност. Но към този момент е несъмнено - участието на Украйна в НАТО се замразява за неопределен срок
Това излиза наяве от инсценираните наскоро офанзиви против сепаратисткия регион Приднестровие, поддържан от Кремъл, от интензивните обстрели на Одеса и съветската обсада на украинските пристанища.
Търговия
Югът на Украйна е освен врата към нейните  стопански артерии, там са разкрити и находища на скъпи запаси. През черноморските пристанища Украйна доставя страните от Африка и Близкия изток с храни, а Европейския съюз - с желязо и стомана. Икономиката на Украйна зависи от износа на артикули, а той - от достъпа до Черно море.
Лишавайки Украйна от изход на Черно море, Русия ще допре нож до една от най-уязвимите елементи на украинската стопанска система и ще вземе за заложници огромни маси гладуващи по целия свят.> Енергиен саботаж    > В Южна Украйна се намира главната част от възобновимите източници на сила в страната: заради удобните климатични условия (вятър и слънце) доста западни и украински компании са разположили точно там вятърни турбини и слънчеви акумулатори. На юг са издигнати и две огромни атомни електростанции - Южноукраинската и Запорожката. 
Руски газопровод пресича Южна Украйна над Николаев и Одеса, допира се до Молдова и влиза в Румъния през Орловка. Ако Русия погълне и този клон от газопровода, Кремъл ще означи още една стратегическа победа.> Редки земни метали > По оценки на украински откриватели в източната част на страната има до 500 000 тона находища от литиев окис. Ако това бъде потвърдено, Украйна ще се трансформира в един от международните водачи по ресурси от литий, като най-високите концентрации се намират покрай Мариупол. По мнението на някогашния шеф на отдела за околна среда и естествени запаси на Националния съвет на Съединени американски щати по разузнаване, редкоземните метали са абсолютно значим фактор в стратегическата военна интервенция на Кремъл.> Контрол над Черно море  > Русия смята Черно море за " съветско езеро " и исторически се е стремила да вземе тези води под собствен надзор. Днес съветският Черноморски флот блокира украинските пристанища, препятства международното мореплаване и обстрелва украинските градове с крилати ракети. В близкото минало Русия организира в черноморския район антидемократичен опит: анексира Крим, нахлу в Грузия, блокира Керченския проток и ревизира реакциите на НАТО.
Украинското крайбрежие е витално значимо за контрола над Черно море. Киев и неговите сътрудници не би трябвало да позволяват единодушие за преустановяване на огъня, в случай че това ще разреши на Русия да укрепи връзките сред завзетите територии, да откри марионетни администрации и да отреже Украйна от морето.
Трансатлантическата общественост доста години игнорираше всички предизвестия по отношение на Москва. Но в този момент би трябвало да се отнесе съществено към съветските желания, да отблъсне настъплението на юг, да възвърне корабоплаването в Черно море и да не разреши на Русия да завладее нови земи.   
Това може да се реализира посредством ускорени доставки на тежко въоръжение за Украйна  - включително ракети с дълъг обсег, високо мобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) или техни аналози, изтребители и бомбардировачи, а по този начин също и системи за Противовъздушна отбрана.
НАТО би трябвало да усили своето наличие в Черно море в Румъния и България и да укрепи сигурността на Молдова против съветска инвазия. Освен това Съединени американски щати и техните сътрудници би трябвало да усилят глобите срещу Русия, тъй че тя да няма опция да развива флота си. Накрая, би трябвало да се оказва напън върху страни като Индия, които търгуват със страна-агресор, заобикаляйки глобите.
*Иля Тимченко е теоретичен помощник в разследващия план на центъра Belfer и претендент за степента магистър по държавна политика в Харвардската школа " Кенеди "   style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >    > >  >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР