Илон Мъск знае как да дава обещания, но дори и

...
Илон Мъск знае как да дава обещания, но дори и
Коментари Харесай

Илон Мъск обещава неща, които днес са невъзможни. Но получава аплодисменти

Илон Мъск знае по какъв начин да дава обещания, само че даже и по неговите стандарти обещанията, които даде преди към седмица, граничат с чистия популизъм. За да ги реализира, експерти, които познават добре сегашните технологии, настояват, че Tesla би трябвало да надвиши с доста в този момент наличните технологии.

Ето и един образец. Мъск дава обещание, че Tesla Semi ще може да тегли 36 000 кг в продължение на 800 км с едно зареждане, по-късно ще зареди батериите си за 30 минути и ще има пробег от 640 км. Това ще изисква, на база калкулации на Bloomberg, зарядна система, която е 10 пъти по-мощна от бързозарядните улични станции на Tеsla.

По същия метод обещанието, че Tesla Roadster ще бъде най-бързият сериен автомобил в света ще изисква монтиране в дребните му размери на пакет акумулатори, които са 2 пъти по-мощни от най-голямата батерия, която сега се внедрява в електрически автомобил .

Ето четирите най-противоречиви обещания на Илон Мъск във връзка с батериите, които към днешна дата не наподобяват действителни, само че за които Илон Мъск получава овации.

Пробег на влекача: 36 000 кг товар и пробег 800 км

Когато Илон Мъск показа Tesla Semi, той даде обещание пробег от 800 км при цялостно натоварване от 36 000 кг. Предишният рекордьор, показан от Daimler през октомври, реализира пробег от 355 км.

Обещанието на Мъск е допустимо. НО при избрани условия. Влекачът ще се нуждае от потенциал на батерията в диапазона от 600 до 1000 kWh, пресмята Bloomberg New Energy Finance. Те взимат междинната стойност от 800 kWh, което значи, че тежестта на батериите ще е над 4500 кг, а цената им – над $100 000 .

На какво разчита на Мъск? На упованието, че батериите ще се развият доста в идващите 2-3 години, с което и цената им ще спадне.

Tesla мегазарядни станции: 650 км за 30 мин

Мъск твърди, че камионът ще може да измине 650 км след единствено 30 минути зареждане. Водачът стартира деня с пробег от 800 км, сяда да обядва и през това време зарежда батериите за още 650 км. Това значи, че лидерът ще може да кара 11 ч, колкото е оптимално разрешеното в Съединени американски щати, като ще му остане пробег и за идващия ден. За да се реализира това обаче, ще би трябвало да бъде построена мрежа от зарядни станции, каквито сега не съществуват.

Сегашното потомство Supercharger на Tesla е с мощ 120 киловата и може да прибавя към 300 км пробег за 30 минути при Model S. За да може да се извърши обещанието на Мъск, че неговият камион ще може да бъде зареден за 30 минути с пробег към 650 км (при натоварване 36 000 кг), това значи нов Megacharger, който би трябвало да има мощ от над 1200 kW – над 10 пъти повече от сегашните бързозарядни станции на компанията.

Гарантирани 7 цента за киловат част

Мъск не се посвени да обещае на водачите обезпечена цена от 7 цента на киловат час. Това би означавало спестовност от гориво (при подобен дизелов камион) от над $30 000 годишно за някои водачи, сочат сметките на Bloomberg.

Това значи, че, с цел да се извърши обещанието от 7 цента на киловат час, то Tesla би трябвало да субсидира този киловат час приблизително с 40 цента . Същото се случва и сега, освен това с доста по-голяма тежест за компанията. Tesla предлага гратис зареждане за Model S и Model X на своите бързозарядни станции, само че заплаща съвсем $1 на киловат час, с цел да създаде това електричество. Това значи дотация от до $1000 на автомобил през 2017 година

Миниатюрен роудстър с пробег 1000 км

Tesla твърди, че струващият $200 000 (който ще се появи не по-рано от 2020 г.) Roadster ще е най-бързият сериен автомобил в света, като ще може да изминава на ток до 1000 км. Това е доста повече от всеки различен електрически автомобил на пътя – съвсем двойно над пробега на водачите по този параметър Model S и Model X.

За да реализира този пробег, Мъск съобщи, че Roadster ще се нуждае от солиден пакет акумулатори с потенциал 200 kWh. Това е двойно по-голям пакет акумулатори от тези, които Tesla употребява сега. Тогава по какъв начин ще се поберат тези акумулатори в роудстър с дължина към 4 метра?

Мнението на експертите и анализаторите, на които се базира Bloomber е, че такова нещо сега е невероятно.

А какво мислите вие по поставените въпроси?

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК

Great Wall сподели супер първокласен и първи плъг ин хибриден SUV

Новият Infiniti QX50 вкарва първия мотор с променлива степен на сгъстяванe

Honda ще понижи времето за зареждане на електрическите автомобили си на 15 минути
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР