Илон Мъск се споразумя за завод с правителството на ШанхайШефът

Илон Мъск се споразумя за завод с правителството на ШанхайШефът ...

Tesla ще произвежда в Китай по 500 хил. коли годишно!.


Илон Мъск се споразумя за завод с правителството на Шанхай

Шефът на Tesla Илон Мъск е на път да реализира плана за построяване на завод за електромобили Tesla в Китай (снимка: Phil Lebeau, Teslarati)

Илон Мъск подписа предварително споразумение с правителството на Шанхай за изграждане на завод за производство на електромобили Tesla. Според официалното съобщение, предприятието ще бълва по 500 000 коли годишно, явявайки се втори производствен център наред с основния завод на Tesla във Фримонт, Калифорния.

Визитата на Мъск в Шанхай се случва на фона на публикации в медиите, че търговската война между САЩ и Китай е оскъпила електромобилите на Tesla с около 40% на пазара в азиатската страна. След вчерашната среща в Шанхай, шефът на Tesla ще посети днес или утре столицата Пекин.

Бъдещият китайския завод на Tesla е ключов елемент в стратегията на компанията да завладее най-големия световен пазар на електрически автомобили. В отговор на действията на САЩ, Китай въведе нови мита за превозни средства, внесени от чужбина, вкл. за електромобилите Tesla. Това оскъпи колите на американския производител с $22647 за Model S и с $37744 за Model X.

Разполагайки със собствен завод в страната, Tesla ще може да заобиколи високите мита за внос в Китай, независимо от ожесточената търговска война със САЩ. По-рано Илон Мъск заяви, че построяването на завод в Китай е почти единственият начин Tesla да конкурира цените на местните производители на електромобили като BYD.
още по темата
Предприятието в Китай ще произвежда кросоувъра модел Y, който се очаква да достигне до 1 милион бройки годишно. Освен това и някои от електомобилите Model 3 също може да се произвеждат в Китай.

Tesla се възползва от корекциите в законите за собствеността в Китай, които бяха въведени в началото на тази година. Преди търговската война между САЩ и Китай, азиатската икономическа суперсила премахна ограниченията на собствеността за съоръжения, притежавани от чуждестранни компании. Това отвори пътя на Tesla да получи одобрение за еднолична собственост на завода си в страната.

Източник: technews.bg