Илон Мъск обяви в сряда, че очаква безжичен мозъчен чип,

...
Илон Мъск обяви в сряда, че очаква безжичен мозъчен чип,
Коментари Харесай

Илон Мъск очаква Neuralink да започне експерименти с човешки мозъци до 6 месеца

Илон Мъск разгласи в сряда, че чака безжичен мозъчен чип, създаден от неговата компания Neuralink, да стартира клинични изпитвания върху хора след шест месеца, откакто компанията пропусна по-ранните периоди, избрани от него, предава Reuters.

Компанията създава интерфейси на мозъчни чипове, които съгласно нея могат да разрешат на пациенти с увреждания да се движат и поддържат връзка още веднъж, като Мъск добави в сряда, че ще се насочи и към възобновяване на зрението.

Базирана в региона на залива на Сан Франциско и Остин, Тексас, през последните години Neuralink организира проби върху животни, до момента в който търси утвърждение от Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) за започване на клинични изпитвания върху хора.

" Искаме да бъдем извънредно деликатни и сигурни, че ще работи добре, преди да сложим устройство в човек “, съобщи Мъск по време на дълго чаканата обществена актуализация на устройството.

Говорейки пред навалица определени поканени в презентация в централата на Neuralink, която продължи съвсем три часа, Мъск акцентира скоростта, с която компанията създава своето устройство.

" Напредъкът първоначално, изключително що се отнася до хората, ще наподобява може би агонизиращо муден, само че ние вършим всички неща, с цел да го доведем до мащаб редом “, добави той. " Така че на доктрина напредъкът би трябвало да е експоненциален. “

Първите две човешки приложения, към които е ориентирано устройството Neuralink, ще бъдат възобновяване на зрението и активиране на придвижването на мускулите при хора, които не могат да го създадат, съобщи Мъск. " Дори в случай че някой в никакъв случай не е имал зрение, като че ли е кьорав по рождение, ние имаме вяра, че можем да възстановим зрението “, сподели той.

Първоначално събитието беше планувано за 31 октомври, само че Мъск го отсрочи единствено дни преди този момент, без да уточни причина.

Последната обществена презентация на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който също ръководи производителя на електрически транспортни средства Tesla, ракетната компания SpaceX и обществената медийна платформа Twitter, е прочут с възвишени цели като колонизирането на Марс и спасяването на човечеството. Амбициите му за Neuralink, която започва през 2016 година, са от същия мащаб.

Той желае да създаде чип, който ще разреши на мозъка да управлява комплицирани електронни устройства и в последна сметка ще разреши на хората с парализа да си възвърнат двигателната функционалност и да лекуват мозъчни болести като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също по този начин приказва за сливането на мозъка с изкуствения разсъдък.

Neuralink обаче изостава от графика. Мъск сподели в презентация през 2019 година, че се стреми да получи регулаторно утвърждение до края на 2020 година След това сподели на конференция в края на 2021 година, че се надява да стартира тествания върху хора тази година, предава Радио Фокус.

Neuralink неведнъж пропуща вътрешни крайни периоди за приемане на утвърждение от FDA за започване на изпитвания върху хора, споделиха сегашни и някогашни чиновници. Мъск се свърза с съперника Synchron по-рано тази година по отношение на евентуална инвестиция, откакто изрази отчаяние пред чиновниците на Neuralink по отношение на техния муден прогрес, заяви Reuters през август.

Synchron мина значим стадий през юли, като вгради устройството си на пациент в Съединените щати за първи път. Той получи регулаторно позволение от Съединени американски щати за изпитвания върху хора през 2021 година и приключи изследвания при четирима души в Австралия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР