Какво е „приложението за всичко“ на Илон Мъск и какво може да научи от Китай?

...
Илон Мъск изрази желанието си да трансформира X, сайта за
Коментари Харесай

Илон Мъск изрази желанието си да трансформира X, сайта за микроблогинг, известен преди като Twitter, в „приложение за всичко ”.

В публикация, обясняваща решението си да се откаже от името на Twitter и логото на птицата миналата седмица, Мъск каза, че ребрандираната платформа ще бъде разширена, за да предложи „всеобхватни комуникации и способността да управлявате целия си финансов свят“.

Плановете на Мъск изглежда са вдъхновени от китайското супер приложение WeChat.

WeChat, който съчетава социални медии, дигитални плащания, сърфиране в интернет и други в едно приложение, се превърна в повсеместна част от ежедневието в Китай след пускането му от технологичния гигант Tencent през 2011 г.

Как WeChat постигна огромен успех?

WeChat беше успешен в Китай поради различни причини, но ключова сред тях беше моментът на стартиране.

През 2011 г. Китай имаше само 485 милиона интернет потребители при население от 1,3 милиарда души поради ограничената инфраструктура и голямото население в селските райони. Страната също имаше ограничено навлизане на кредитни карти, като много хора разчитаха силно на пари в брой. Най-високата деноминация по онова време беше 100 ренминби, на стойност приблизително $13.

Влезте в WeChat и подобни конкурентни приложения, които позволиха на потребителите да имат достъп до платежни услуги и други функции на мобилните си телефони. Китайските потребители биха могли внезапно да „прескочат“ ерата на настолния широколентов достъп направо до смартфони и приложения, каза Кендра Шефър, ръководител на отдела за изследване на техническата политика в Trivium China.

„[WeChat] запълни социално-икономическа контекстуална нужда. Простото вземане на това и копирането му тук не е задължително да проработи“, каза Шефър пред Al Jazeera, имайки предвид шансовете за успех на „приложение за всичко“ в Съединените щати предвид много различния интернет пейзаж на страната.

Интернет екосистемата на САЩ през 2023 г. е много по-голяма и по-фрагментирана от китайската през 2011 г.

Пазарът също е много по-конкурентен. Супер приложението на Мъск ще трябва да се бори с подобни на TikTok, които искат да стартират бизнес за електронна търговия в САЩ, и с повсеместното разпространение на Google Pay и Apple Pay след пандемията от COVID-19.

Шейфър каза, че Мъск ще трябва да намери начин да интегрира платформа за плащане в своето супер приложение – „тайният сос за успех“ – ако иска приложението му да успее. Това ще освободи потребителите от щракване върху връзки на трети страни, но подобна интеграция досега е убягвала на разработчиците в САЩ.

„Китайските приложения като цяло са измислили нещо и са изпълнили едно конкретно нещо, което нито едно приложение в САЩ не е направило. Нито една от големите американски платформи не го е управлявала, което съдържа функции за плащане и пазаруване в социална платформа. Просто не сме успели в това“, каза Шефър.

Как китайското правителство допринесе за успеха на WeChat?

Супер приложения като WeChat успяха отчасти благодарение на подкрепата на китайската държава – мощна сила, която е трудно да се мери в американски или западен контекст.

Пекин забрани чужди платформи като Facebook, Twitter и YouTube и одобри местни приложения като WeChat, които се поддават добре на социален контрол и правителствена цензура.

Повечето китайски правителствени служби и местни власти управляват акаунти в WeChat като начин за разпространение на информация – което наскоро включва призив към гражданите да се присъединят към усилията за контрашпионаж и да докладват за подозрителна дейност.

„Малко неща оцеляха след прищявката на китайската дигитална трансформация, но супер-приложения като WeChat се интегрират добре с амбицията на държавата да организира всички аспекти от живота на гражданите за политически контрол“, Кич Лиао, помощник-директор от Глобалния китайски център на Атлантическия съвет, каза пред Al Jazeera.

Какви други предизвикателства среща Мъск?

Собствеността на Мъск върху платформата за социални медии, известна някога като Twitter, беше бурна.

След като закупи Twitter за 44 милиарда долара миналата година, Мъск уволни повече от три четвърти от служителите на компанията и въведе промени в модерирането, които бяха обвинени за нарастване на речта на омразата в платформата и отлив на рекламодатели. Базираната на абонамент Twitter Blue услуга на компанията се бори да привлече абонати, докато ребрандирането на X беше широко критикувано.

Миналия месец милиардерът, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, призна, че приходите от реклама на компанията са се сринали с около 50 процента и паричният поток е бил отрицателен, въпреки по-ранните прогнози, че компанията ще излезе на рентабилност до тази година.

Докато Мъск се опитва да изведе X на следващото ниво, има и технически предизвикателства, които трябва да се вземат предвид.

Мъск ще трябва да разбере как едно предполагаемо базирано в САЩ суперприложение би работило в задната част, каза Ляо, включително справяне с проблеми като избор на валута, защита на потребителските данни и поверителност – особено ако приложението трябваше да работят в глобален мащаб като Twitter.

Американски технологични гиганти като Meta и Google вече се сблъскаха с гореща вода в Европейския съюз заради опасения за защита на данните на потребителите и антиконкурентни практики.

Не е ясно дали „приложението за всичко“ на Мъск ще стартира само в САЩ или ще поеме няколко региона едновременно. WeChat има ограничена употреба извън Китай и има предимството да отговаря само на едно правителство в Пекин.

„Сред всички тези опасения не стана ясно, че това е обещаващ или жизнеспособен модел за по-либералните и ориентирани към правата на потребителите западни пазари“, каза Ляо.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР