Илон Мъск е завел дело срещу компанията OpenAI, изпълнителният ѝ

...
Илон Мъск е завел дело срещу компанията OpenAI, изпълнителният ѝ
Коментари Харесай

Илон Мъск заведе дело срещу OpenAI и Сам Алтман

Илон Мъск е завел дело против компанията OpenAI, изпълнителният ѝ шеф Сам Алтман, както и свързани бизнеси и персони с тях и компанията. Обвинението на Мъск е, че посредством преследването на облаги от OpenAI, всички забъркани са нарушили главните правила и цели на компанията, с които тя е учредена, оповестява Engadget.

Мъск е съосновател на OpenAI, само че напусна компанията преди няколко години точно поради разлики с Алтман и екипа по какъв начин би трябвало да се развие компанията. Първоначално OpenAI беше основана с концепцията да подсигурява, че изкуственият разсъдък ще се създава в посока, която подсигурява сигурността на хората и че няма да бъде опасност за обществото, стопанската система или каквото и да е.

Амбицията на OpenAI е да основава изкуствен интелект, който е от изгода за човечеството. Според Мъск обаче този главен принцип е бил нарушен посредством преследването на облаги и вложения. В делото Мъск твърди, че OpenAI се е трансформирала " де факто в дъщерна компания " на Microsoft.

Софтуерният колос е вложил към 13 милиарда $ до момента в OpenAI и има 49% дял от компанията и място в борда на шефовете, което е без право на глас. Платформата Copilot употребява както лични разработки на Microsoft, по този начин и AI логаритми на OpenAI.

В желае Мъск показва, че сега управлението на OpenAI създава общ изкуствен интелект (AGI), " който да е за оптимални облаги за Microsoft, вместо да е от изгода за човечеството. Това е блестящо изменничество на Споразумението за учредяване на компанията ".

Мъск загатва поименно Сам Алтман и съоснователят на компанията Грег Брокман, като споделя, че в началото те са пристигнали при него и са го убедили да основат OpenAI дружно като неправителствена организация. Идеята е била Мъск да обезпечи финансирането в първите стъпки на OpenAI, а компанията да е отговор на DeepMind плана на Гугъл.

Мъск твърди, че е дарил 44 млн. $ на OpenAI сред 2016 година и 2020 година, макар че се отдръпна от борда през 2018 година Сега милиардерът желае правосъден развой, който да задължи OpenAI да се върне към главните си правила, да ѝ се забрани да комерсиализира технологиите, които създава и от това да печелят други компании.

Според източници на Bloomberg, OpenAI е изпратила вътрешно известие до чиновниците, в което афишира, че " изрично не е съгласна " с обвиняванията на Мъск. Ръководството отхвърля, че OpenAI е станала дъщерно сдружение на Microsoft и основният шеф на тактиката на OpenAI Джейсън Куон споделя, че съгласно него делото е поради недоволството на Мъск, че няма присъединяване в компанията.

В настрана известие Сам Алтман е декларирал, че Мъск е неговият воин и му липсва работата с него. Алтман разказва Мъск като човек, който се конкурира с другите като прави по-добри технологии.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР