Илон Мъск е съден за отсъствия от Tesla, може да

...
Коментари Харесай

Съдят Илон Мъск да върне заплатите си от Tesla


Илон Мъск е съден за отсъствия от Tesla, може да загуби милиарди долари
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Погълнат от проблемите с Twitter, Илон Мъск ще би трябвало да се оправя и с недоволството на акционери в Tesla, които упорстват, че компанията нелегално е изплащала заплати на своя началник, до момента в който той е отсъствал от работа.

Според един от акционерите на автомобилния производител, персоналното наличие на Мъск на работното място в Tesla не е наложително, а в същото време той продължава да получава заплата, което значи, че се обогатява нелегално. Става въпрос за  голяма сума от 56 милиарда $.

Ричард Торнета се пробва да приключи съглашението, подписано през 2018 година с Илон Мъск по отношение на заплатата му като началник на компанията, заяви Ройтерс. Според акционера, Мъск си е сложил прекомерно лесни цели.

Ръководството на Tesla, от своя страна, отговори, че дейностите на шефа на компанията са довели до 10-кратно нарастване на нейната стойност. Изслушването по делото ще стартира на 14 ноември със арбитър Катлийн Маккормик от съда на Делауеър, която се занимаваше и със случая на Мъск в Twitter.

В допълнение към работата си в Tesla, Илон Мъск е създател и началник на галактическата компания SpaceX, съосновател на разработчика на невронни интерфейси Neuralink, на Boring Company, която прокарва висоскоростни тунели, и на лабораторията за изкуствен интелект OpenAI.

Съвсем неотдавна Мъск стана притежател и на процедура едноличен управител на обществената мрежа Twitter. Според ищците, той не отделя задоволително време на Tesla, защото е по-малко от предстоящото в предприятието.
още по темата
Ръководството на Tesla обаче упорства, че задачата на Мъск не е да идва на работното място в избраното време, а да обезпечи напредък на компанията.

Според съглашението, при реализиране на идната цел шефът на компанията може да придобие 1% от акциите ѝ с огромна отстъпка. Ако задачата не бъде реализирана, няма да получи нищо. Към днешна дата Мъск е постигнал 11 от 12-те си цели и е получил над 50 милиарда $.

По време на чуването се чака ищецът да заеме позицията, че схемата за обезщетение на  на шефа на Tesla е създадена и утвърдена от лица, които са му задължени, до момента в който акционерите не са били осведомени каква е вероятността за първите заплащания въз основата на вътрешни прогнози.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР