Илон Мъск е изпратил мейл до своите служители в SpaceX.

...
Илон Мъск е изпратил мейл до своите служители в SpaceX.
Коментари Харесай

Новият космически приоритет на Мъск - изпращане на 100 души за колонизиране на Марс

Илон Мъск е изпратил мейл до своите чиновници в SpaceX. В него предприемачът споделя, че ракетата за колонизиране на Марс, Starship, към този момент е главен приоритет на SpaceX. Милиардерът приканва за " трагично и неотложно ускорение на напредъка на супер тежката ракета ", оповестява CNBC.

Според Мъск единствената алтернатива за " разфокусиране " от задачата е опцията да се направи пилотираният Dragon по-добър за повторна приложимост.

В последните няколко години SpaceX е основал няколко прототипа на ракетата Starship. Изпробвани са били резервоарите, новите метанови мотори, само че триумфът е изменчив - не дребна част от прототипите се взривяват.

Работата по плана несъмнено би трябвало да бъде ускорена, тъй като Мъск възнамерява комерсиалните полети на Starship да стартират през 2021 година Първо те ще са околоземни или окололунни. В следствие са планувани кацания на Луната и Марс.

Starship ще е най-големия галактически транспортен съд, създаван в миналото. Той ще може да транспортира 100 души. За съпоставяне, потенциалът на сегашните галактически кораби не надвишава 6 души, а до скоро бе стеснен до едвам 3.

Марсианската ракета на Мъск ще се отличава и с корпуса си от стомана. Тя още веднъж ще може да се приземява и употребява наново.

В основата на плана стои ракетния мотор Raptor. Междупланетния модул ще има 31 броя от него, а галактическия транспортен съд Starship - 7 броя. Прототипът Starhopper към този момент бе тестван с 1 брой от новия ракетен мотор, като ще има проби и с 3 елемента.

Raptor употребява за гориво течен метан и течен О2. Това решение е определено от Мъск освен по стопански аргументи, само че и тъй като на Марс има метан, който може да бъде трансфорат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е към 2 пъти по-мощен от ракетния елемент Merlin 1D, употребен във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се употребява неведнъж, а за в този момент тестванията на SpaceX вървят по проект и са сполучливи.

Трябва да се означи, че проектите на Мъск не постоянно се реализират в период - Starship трябваше да направи първия си суборбитален полет в края на 2019 година. Факт е обаче, че компанията трябваше да отдели доста старания и запаси в създаването на пилотирания Crew Dragon. Сега екипът на SpaceX несъмнено ще може да се концентрира повече върху марсианската ракета.

Финалният проект на Мъск е да сътвори задоволително огромна флотилия от ракетите Starship, с цел да може да изпрати запаси и хора на Марс, които да основат първата колония на друга планета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР