Илон Мъск е човек с няколко лица. Понякога може да

...
Илон Мъск е човек с няколко лица. Понякога може да
Коментари Харесай

Twitter: Развлечение или нова мисия за Мъск

Илон Мъск е човек с няколко лица. Понякога може да гледа метафизичен на живота - като да вземем за пример през февруари, когато даде дълга тирада за бъдещето на SpaceX в Южен Тексас: " Много е значимо, даже основно, в дълготраен проект да се превърнем във тип, който населява няколко планети и даже надскача Слънчевата система. Бихме могли да вземем и различен живот с нас - съществата, които обичаме, само че не могат да построят сами галактически кораби. Ние можем. "

Мъск обожава мисълта за това, че може да трансформира научната фантастика в действителност. " Нека излезем там и да разберем какво съставлява тази Вселена. Как се озовахме тук? Какъв е смисълът на живота. "

Същият този човек обаче може да бъде и радостен трол. Преди седмица, докато астронавтите на НАСА се подготвяха за пътуването си в Космоса с ракета на SpaceX, той таман се бе снабдил най-големия дял от Twitter и попита почитателите си в обществената мрежа дали да отстрани буквата " w " от името - детска смешка, която демонстрира другата страна на характера му.

По време на изявление на събитие на TED Мъск споделя, че няма някакъв величествен проект за Twitter и постоянно споделя неща, които му се костват занимателни, до момента в който стои на тоалетната. Но в това време твърди, че е подготвен да отдели 43 милиарда $, с цел да се трансформира в едноличен притежател:

" След инвестицията си осъзнах, че компанията нито процъфтява, нито обслужва някакъв публичен императив в сегашната си  форма, " насиса той, когато разгласи желанията си. " Twitter разполага с извънреден капацитет. Аз ще го отключа. "

Кой Мъск се демонстрира тук - философът или тролът?

Подобна покупка наподобява като типичен негов ход - открива промишленост, в която има вяра, че хората не правят верните неща, счита, че може да се оправи по-добре и е на път да вложи пари и да стартира работа. 

Точно по този метод се появиха SpaceX и Tesla. В случая с Twitter той желае да промени метода на компанията към свободата на словото. И точно както при предходните си инициативи, залага на правилото " Само аз мога да поправя това " и дефинира задачата си като значима за развиването на човечеството.

" Силното ми интуитивно чувство е, че съществуването на обществена платформа, която се радва на оптимално доверие и е отворена за всички, е от значително значение за бъдещето на цивилизацията, " сподели той по време на изявлението пред TED, представено от Business Insider. 

Когато приказваме за него обаче, не трябва да се изключва и опцията просто да желае да раздразни в допълнение потребителите, които се зарекоха, че ще изоставен Twitter, в случай че той поеме контрола над компанията. Предстои да забележим дали ще продължи да приказва за бъдещето на обществената мрежа все по-често и със пристрастеността, с която разисква останалите си фантазии.

Интересен е въпросът с това по какъв начин ще си набави средства, с цел да финансира сходна покупка - една от вариантите му е да продаде част от акциите си в Tesla. По-рано през кариерата си, той наливаше милиони от личните си средства в фирмите си - в това число 100 милиона $ в SpaceX и 70 милиона в Tesla. През 2015 журналистът Ашли Ванс написа в биографията на предприемача, че " единственият по-добър метод да унищожи благосъстоянието си би бил да сътвори машина, която заличава пари. " Е, прогнозата се оказа неправилна и през днешния ден той е оценен на доста, доста повече милиарди.

Напоследък обаче наподобява е сложил предел на персоналните средства, които е подготвен да влага в своите планове. През 2021 той изпрати имейл до целия екип на SpaceX, който насочи рецензии за бавното развиване на програмата " Starship " и предизвести, че съществува риск компанията да се изправи пред фалит, в случай че не стартира да изпраща полети в Космоса най-малко един път на всеки две години в скоро време. Тогава не бе подготвен да заличи финансовите загуби със свои запаси.

Мнозина питат за какво милиардерът е на път да вложи толкоз средства в следващото начинание, вместо да ги употребява, с цел да развие към този момент настоящите си компании. Ако фактически е толкоз запленен от концепциите за пътешестване в Космоса и битката против климатичните промени, за какво не ускори напъните си в тези насоки, а отделя близо една пета от положението си за Twitter. 43 милиарда $ са съвсем два пъти повече от годишния бюджет на NASA. Същата NASA, която към този момент е обвързала бъдещето си с Мъск и SpaceX през серия контракти и взаимни планове. От изявленията му не остава място за подозрение - той към момента е изцяло предан на тези свои хрумвания, само че за какво тогава взема решение да насочи сходни суми в друга посока? Не единствено това - голяма част от положението му е съсредоточено точно в SpaceX и Tesla и ще би трябвало да се лиши от част от дяловете си там, с цел да финансира сходна договорка. Не е за подценяване и времето, което би трябвало да влага - има ли опция да се впусне в разгадаване на всеки подробност, обвързван със обществените мрежи, както направи с електричните коли и ракетните мотори?

С всичко това на разум, наложително би трябвало да се означи, че Twitter може да отвори още една огромна врата пред него. Ако се окаже едноличен притежател, той ще получи опцията да управлява това какво знаем и метода, по който мислим. Ще разполага с голямо въздействие над метода, по който хората възприемат информацията онлайн. Може би точно сходен надзор над " обществения площад ", както той назова Twitter, би оправдала следващата му рискова инвестиция.

С Tesla и SpaceX той е в бизнеса с създаване на физическото бъдеще. Тук ще получи опция да образува света по напълно друг метод.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР