Илмарс Римшевичс с управителя на ЕЦБ Марио Монти при влизането

...
Илмарс Римшевичс с управителя на ЕЦБ Марио Монти при влизането
Коментари Харесай

Двоен удар разтърси банковата система на Латвия

Илмарс Римшевичс с шефа на ЕЦБ Марио Монти при влизането на Латвия в еврозоната. От 2014 година латвийският централен банкер е и член на управителния съвет на ЕЦБ.

[flickr.com/latvijasbanka] Още по тематиката
Централният банкер на Латвия е задържан
от Дневник,18 фев 2018
Голяма латвийска банка е изпрала милиарди долари, оповестиха Съединени американски щати
от Дневник,14 фев 2018 Банковата система на Латвия понесе в понеделник двоен удар, а финансовият министър чака събитията, почнали предходната седмица, да се отразят на кредитния рейтинг на страната. Първо пристигна обвиняването от Вашингтон за тежки закононарушения против третата по величина на активите банка в страната, а в събота бе задържан гуверньорът на централната банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка.

Латвийската организация за битка с корупцията разгласи, че е задържала за 48 часа шефа на централната банка на страната поради това, че е изискал да му бъде платени " не по-малко от 100 000 евро рушвет ". Йекабс Страуме, началник на Бюрото за попречване и битка с корупцията (KNAB), сподели на специфична конференция, че " все още " арестуването на Илмарс Римшевичс няма нищо общо с американските обвинявания за пране на милиарди долари от корупция и проведена престъпност против третата по величина на активите латвийска банка ABLV. Страуме е допълнил, че задържането на Римшевичс няма общо нито с която и да било настояща банка в страната.

Скандалът със задържането на член на управителния съвет на Европейската централна банка избухна късно в петък след обиск на кабинета и дома му. Римшевичс бе разпитван часове наред и официално арестуван в събота. Мярката му за неотклонение изтича след няколко часа и юристът му сподели в понеделник, че " добър другар " на централния банкер е предложил да заплати гаранцията от 100 хиляди евро.

Правителството заседава изключително в понеделник сутринта поради разтърсванията в банковия бранш и ареста на гуверньора на централната банка. Президентът свика и изключително съвещание на Съвета за национална сигурност. Премиерът Марис Кучинскис опита със известие в туитър да успокои разтревожените с изказване, че няма никакви признаци за опасност за финансовата система на Латвия.

Замразяването на ABLV Bank
Малко преди този момент Комисията за финансовите и финансови пазари на Латвия, действайки по указания на ЕЦБ от Франкфурт, забрани безсрочно на ABLV Bank да прави каквито и да било заплащания. Според Европейската централна банка латвийската финансова институция се нуждае от време, с цел да стабилизира ликвидността си след американския отчет от петък.

ABLV отхвърля обвиняванията от Вашингтон и твърди, че е в положително положение, само че в понеделник разгласи, че е поискала поради " механически усложнения " спомагателна ликвидност в размер на 480 милиона евро. Макар да е без ръководителя си, централната банка в Рига се съгласи да ѝ отпусне заем от 97.5 млн. евро, само че след уточняване на детайлностите.

Артур Еглитис, представител на ABLV, съобщи пред организация LETA, че в края на 2017 година банката е разполагала с ликвидни скъпи бумаги, оценени на над 1.7 милиарда евро. До 60 дни би трябвало се вземе решение по рекомендацията на финансовото министерство за уединяване на ABLV от финансовата система на Съединени американски щати.

След две седмици в Рига ще дойдат представители на финансовото разузнаване на Съединени американски щати (FinCEN), които да дадат детайлности за разкритията си, че ABLV е прала пари от корупция и проведена престъпност в Русия, Украйна и Азербайджан, незаконно е била обвързвана със севернокорейската нуклеарна стратегия и управлението ѝ е подкупвало през 2017 година латвийските регулатори, когато се е задавала тяхна инспекция.

Краят на пътя за Римшевичс?

Римшевичс е отпред на латвийската централна банка от 2001 година и е в борда на ЕЦБ от 2014г., когато страната одобри единната валута. Неотдавна той заяви, че няма желание да се кандидатира за четвърти мандат, откакто изтече сегашният му през 2019 година Както министър председателят Кучинскис, по този начин и министрите на финансите Дана Рейжниеце-Озола и на стопанската система Арвилс Асераденс обявиха, че централният банкер би трябвало да се отдръпна от поста си, най-малко до момента в който не завърши следствието.

Говорител на централната банка заяви, че до привършване на следствието и възможното дело длъжността ще се поеме от заместничката му Зоя Размуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР