Илмарс Римшевичс Арестуваният през уикенда за подкуп управител на централната

...
Илмарс Римшевичс Арестуваният през уикенда за подкуп управител на централната
Коментари Харесай

Шефът на латвийската централна банка е отстранен заради подкуп


Илмарс Римшевичс

Арестуваният през уикенда за рушвет шеф на централната банка на Латвия Илмарс Римшевичс ще бъде отхвърлен от заеманата служба, заяви след изключително съвещание на кабинета министър-председателят на страната Марис Кучинскис.

" Днес на гуверньора на Латвийската банка ще бъде взета мярка за неотклонение. Това ще значи минимум възбрана за заемане на длъжността ", сподели министър председателят.

Кучинскис сподели, че започнатото от Бюрото за битка с корупцията следствие, в границите на което беше арестуван гуверньорът, не е обвързвано с латвийската банка ABLV или други финансови институции.

В събота латвийската телевизия заяви, че Бюрото за битка с корупцията е направило обиски в кабинета и дома на гуверньора на латвийската банка , до момента в който той беше в чужбина. В събота вечерта Римшевичс се върна в Латвия и отиде дружно с юрист в бюрото, където остана до рано сутринта, след което беше отведен за продължение на следствените дейности.

Банкерът счита задържането си за нелегално и все още не е притеглен под отговорност.

В понеделник началникът на Бюрото за битка с корупцията Екабс Страуме заяви на конференция, че Римшевичс е обвинен във взимане на подкупи в размер на 100 хиляди евро .

По-рано бюрото заяви, че ревизира информацията, оповестена предходната седмица от Мрежата за битка с финансовите закононарушения на министерството на финансите на Съединени американски щати, че банка ABLV взела участие в пране на пари и поддръжка на тероризма.

Според Вашингтон банката е взела участие в покупко-продажби с организации от черния лист на Организация на обединените нации за закупуване или експорт на балистични ракети за КНДР. ABLV е упрекната и в обслужване на сметките на корумпирани лица.

Засега обаче формалната версия е, че няма връзка сред сигнала на Вашингтон за пране на пари посредством ABLV и ареста на гуверньора на централната банка.

Междувременно, в понеделник Европейската централна банка заяви, че е замразила заплащанията на третата по величина банка в Латвия , чийто финансово състояние се утежни, откакто Вашингтон я упрекна в пране на пари.

" Временно и до второ разпореждане, е в действие възбрана на всички заплащания на банка ABLV (Ей Би Ел Ви) по финансовите й пасиви ", разгласи ЕЦБ.

За пръв път ЕЦБ употребява пълномощията си за налагане на мораториум, откогато пое надзора върху банковите отговорности в еврозоната през 2014.

Американското министерство на финансите предходната седмица уточни ABLV като " институция, предизвикваща най-голяма угриженост по отношение на пране на пари " и я упрекна във връзки със севернокорейската оръжейна стратегия .

Финансовото положение на ABLV, което до момента беше устойчиво, бързо се утежни, откогато достъпът й до финансовата система беше пресечен и даже заплашва оцеляването на банката.

В края на септември 2017 салдото на банката възлизаше на към 3.6 милиарда евро, с 1 милиарда евро заеми и 2.7 милиарда депозити.

Само два дни преди мораториума на ЕЦБ латвийският надзирател FCMC излезе със известие, че финансовите и ликвидните индикатори – основни знаци за финансовото положение на банката, са в добра форма.

ABLV изиска от Латвийската централна банка заем от 480 млн. евро против част от наличните й скъпи бумаги.

Латвийският финансов министър Дана Рейзниеце-Озола разяснява, че последните събития в банковия бранш не са белег на рецесия във финансовата система на страната, а са по-скоро рецесия на репутацията на финансовия бранш.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР