Илиянци-Пирдоп-Карлово-Пловдив е маршрутът, по който е преминал дерайлиралият в ранните

...
Илиянци-Пирдоп-Карлово-Пловдив е маршрутът, по който е преминал дерайлиралият в ранните
Коментари Харесай

Разследват причината за дерайлирането на товарния влак в Пловдив

Илиянци-Пирдоп-Карлово-Пловдив е маршрутът, по който е минал дерайлиралият в ранните съботни часове товарен трен в Пловдив. Това трасе, поискано от превозвача предвид на наклоните, не е осъвременено, а доводите на Национална компания "Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), че през проблематичната стрелка преди този момент са минали няколко товарни влака, са манипулативни. Това сподели през днешния ден Петър Ганев, шеф на "Булмаркет рейл карго ".
"Важно е не общото тегло и дължината на влака, а осното натоварване на всеки вагон, а нашият трен беше в стандарта. Счупеното парче от езика на стрелката се виждаше още след случая, при огледа релсата беше срязана от двете страни и сега се изследва. По втори коловоз, където дерайлира влакът, нормално минават доста товарни влакове, сподели още Ганев. Според него, стрелката може да се е счупила поради отмалялост на материала или неправда в отливката.
Подобен случай имаше на 23 декември 2014 година, когато два локомотива дерайлираха сред гарите Зимница и Стралджа, и там повода се оказа стрелка. Езикът и се чупи при потеглянето.
Жп инфраструктурата, като се изключи осъвременените сектори, е в неприятно положение, сподели още Петър Ганев и уточни като най-проблемни линиите Русе-Варна и Илиянци-София. Той сподели, че има два метода за окачване на вагоните - отраслово и с пружини. Ресорното не е мобилно и реагира на денивелации и намерено проваляне. Само за последните месеци в композиции на частния транспортьор в тези сектори е имало към 40 счупвания на ресорите.
В момента се събира техническа информация за събитията към случая, вършат се измервания по талигата на двата локомотива, които са в депото в Пловдив, ревизира се тегловото уравновесяване и дали е вярно натоварването по оси. Дотук, посочи Петър Ганев, комисията не е разкрила неправда във влака.
В осъвременените сектори на линията София-Пловдив сигурността на стрелките се следи автоматизирано и при неправда се подава сигнал. За останалата мрежа в страната, обаче, това не е годно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР