Илиянци-Пирдоп-Карлово-Пловдив е маршрутът, по който е преминал дерайлиралият в ранните

...
Илиянци-Пирдоп-Карлово-Пловдив е маршрутът, по който е преминал дерайлиралият в ранните
Коментари Харесай

Разследват причината за дерайлирането на товарния влак в Пловдив

Илиянци-Пирдоп-Карлово-Пловдив е маршрутът, по който е минал дерайлиралият в ранните съботни часове товарен трен в Пловдив. Това трасе, поискано от превозвача предвид на наклоните, не е осъвременено, а доводите на НКЖИ, че през проблематичната стрелка преди този момент са минали няколко товарни влака, са манипулативни.

Това сподели през днешния ден Петър Ганев, шеф на “Булмаркет рейл карго ”, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

“Важно е не общото тегло и дължината на влака, а осното натоварване на всеки вагон, а нашият трен беше в стандарта. Счупеното парче от езика на стрелката се виждаше още след случая, при огледа релсата беше срязана от двете страни и сега се изследва. По втори коловоз, където дерайлира влакът, нормално минават доста товарни влакове, сподели още Ганев. Според него, стрелката може да се е счупила поради отмалялост на материала или неправда в отливката.

Подобен случай имаше на 23 декември 2014 година, когато два локомотива дерайлираха сред гарите Зимница и Стралджа, и там повода се оказа стрелка. Езикът и се чупи при потеглянето. ЖП инфраструктурата, като се изключи осъвременените сектори, е в неприятно положение, сподели още Петър Ганев и уточни като най-проблемни линиите Русе-Варна и Илиянци-София. Той сподели, че има два метода за окачване на вагоните – отраслово и с пружини. Ресорното не е мобилно и реагира на денивелации и намерено проваляне. Само за последните месеци в композиции на частния транспортьор в тия сектори е имало към 40 счупвания на ресорите.

В момента се събира техническа информация за събитията към случая, вършат се измервания по талигата на двата локомотива, които са в депото в Пловдив, ревизира се тегловото уравновесяване и дали е вярно натоварването по оси. Дотук, сподели Петър Ганев, комисията не е разкрила неправда във влака.

В осъвременените сектори на линията София-Пловдив сигурността на стрелките се следи автоматизирано и при неправда се подава сигнал. За останалата мрежа в страната, обаче, това не е годно. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР