Илияна Йотова защити президента за срещата му с руския патриарх

...
Илияна Йотова защити президента за срещата му с руския патриарх
Коментари Харесай

Йотова: Президентът реагира ясно и точно

Илияна Йотова отбрани президента за срещата му с съветския патриарх Кирил ден след Националния ни празник, на която той е изразил разочарованието си, че България признава заслугата на други нации, чиито воини са паднали за Освобождението ни.

„ Тонът на съветския патриарх Кирил беше непредвиден и недопустим. За мен обаче е по-важно по какъв начин българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, невъзмутима и с ясни послания”, уточни тя пред "Здравей, България " по NOVA.

Вицепрезидентът обаче не е била на срещата и е схванала за всичко от формалната позиция на президента. По думите й единствено президентството е реагирало.

„ Ние сме страна, която е признателна към всеки, който е взел участие в тази война и който е дал живота си за свободата на България”, добави Йотова.

Според нея продължението на абсурда в съветските медии явно води към една предизборна акция в Русия. Освен това патриархът е служил в "Александър Невски ", където има плоча за починалите в освободителната война и би трябвало да знае за това.

Обиди към България в съветския ефир

Синодът отбрани Румен Радев за срещата с патриарх Кирил

„ Със сигурност тази реакция на съветския патриарх е провокирана, може би поради неувереното ни отношение през годините на тематика Русия. Но въпреки всичко този звук за мен остава недопустим и считам, че президентът отговори както би трябвало – без влизане в прочувствени спирали, изрично и ясно”, сподели още вицепрезидентът.

Руски консултант: България ни съобщи два пъти

Министерство на вътрешните работи пази патриарх Кирил от обществените мрежи

Патриарх Кирил на Шипка: Тук е свещено място

"Първите уроци, които получава един депутат, е по какъв начин се приема едно духовно лице. Поклонът пред съветския патриарх е реверанс и почитание към съветската черква. Тя е в основата да я има освободителната война ", разяснява Йотова рецензиите по неин адрес за метода, по който се е държала при посрещането на съветския патриарх.

Предстои Илияна Йотова да изнесе лекция по отношение на бъдещето на Европейския съюз (ЕС) другата седмица пред института "Жан Моне " в Швейцария.

„ Имам своите рецензии към това, което съставлява Европейски Съюз през днешния ден. Ще бъда задоволително откровена, с цел да приказваме по тези тематики. Не съм оптимист за това по какъв начин ще наподобява той след няколко години – от метода, по който действат институциите; през метода, по който се взимат решения; до бъдещето на финансите на Европа”, съобщи Йотова.

Относно европредседателството ни тя разяснява, че липсва българската позиция, която е отстоявана в подтекста на ползите на българските жители във връзка с финансовата политика, по тематиката сигурност, както и във връзка с това по какъв начин изобщо ще действа Европейски Съюз.

Тя разясни, че това, че има сериозен взор към метода, по който наподобява Европейски Съюз, не значи, че го отхвърля.
 Патриарх Кирил Патриарх Кирил
„ Най-сериозните поддръжници на Европейски Съюз сме хора, които желаеме промяна”, разясни вицепрезидентът.

След честванията на 3-ти март на Шипка съветският патриарх Кирил имаше срещи с двамата ни държавни мъже. В края на визитата си съобщи, че си потегля наскърбен от България поради нееднозначните позиции, които е получил за ролята на Русия в Освобождението на България. Бойко Борисов благодари на редица страни за присъединяване на техни воини в освобождението ни, както и Румен Радев, който на тържествената заря инспекция изрази признателността на народа ни към войните от доста нации – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и доста други, положили кости по бранните полета на Руско-турската освободителна война за Освобождението на България. „ За всички тях България е финален дом, тях почитаме като свои герои “, сподели президентът.

На формалния уебсайт на съветската православна черква се появи видеозапис на обръщението на съветския патриарх Кирил към българския президент Румен Радев при тяхната среща на 4 март в президентството. Първо той изяснява, че макар нежеланието на Европа, Русия взема решение да освободи България. След като е изгубила Кримската война, която цяла Европа водила против Русия.

„ Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да чувам всичките тези позовавания на присъединяване на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война против Османска Турция. Надявам се, че средствата за всеобща информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на съветския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България”, споделя Кирил.

На уеб страницата на съветската патриаршия е пуснато видео единствено на думите на съветския патриарх. Каква е била реакцията на българския президент, не се схваща.

Точно поради това от ГЕРБ желаеха да се разсекрети стенограмата от срещата, а от президентството обясниха, че няма стенограма.

В отговор каченото на уеб страницата на съветската черква от президентството изпратиха позицията си по отношение на срещата на Румен Радев с съветския патриарх Кирил.

„ Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил, само че тяхната камера се отдръпна преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо съобщи, че „ по този начин, както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата националност “. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна на Русия.

Стигна се до скандал в Патриотите поради изявление на Валери Симеонов, че владиката е второразрядно руско ченге. Волен Сидеров изиска той да се извини, само че Симеонов бе безапелационен, че няма да го направи.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР