Илияна Йотова, сн. БГНЕС Почти всеки месец се затваря по

...
Илияна Йотова, сн. БГНЕС Почти всеки месец се затваря по
Коментари Харесай

Вицепрезидентът призова за политики срещу селското обезлюдяване


Илияна Йотова, сн. БГНЕС

Почти всеки месец се затваря по едно българско село, институциите са в голям дълг към живеещите в дребните общини. Трябва да се одобри национална политика против обезлюдяването на дребните обитаеми места и да се основат тласъци за връщането на младежите там, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в неделя по време на обичайния празник на виното в местността " Баира " край село Дичево.

Тя напомни изнесените преди дни данни на Евростат, съгласно което 75 % от българите живеят в градовете, до момента в който преди 65 години 80 на 100 от популацията е обитавало селата. В същото време една четвърт от жилищата в градовете са необитавани.

" Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от обществено изключване. Зад тази купешка дума и това разбиране стоят доста тежки и тревожни индикатори. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в голям дълг към българските села ", сподели Илияна Йотова.

Според нея " държавната помощ за дребните общини, за селата, би трябвало да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията ".

" Тогава ще се върнат и младежите. Данъчни облекчения, опция да се употребяват с привилегии европейски средства, т.е. омекотен режим при кандидатстване по плановете, опцията по-малките общини да не остават според от огромните градове, а в противен случай - да бъдат задоволително независими ", добива вицепрезидентът.

Тя означи още, че тази година е решаваща за предприемането на сходни политики от страна на държавното управление, тъй като се прави европейския бюджет за идващите пет години.

" За България е витално значимо да се резервира сегашната философия за приемане на финансиране от европейските фондове. Планът " Юнкер " е за богатите страни, за огромните компании, за огромните инфраструктурни планове. Ако се заложи единствено на такива средства, ние ще страдаме доста и ударът ще бъде най-много върху българските общини ", уточни Илияна Йотова.

На обичайния обред по зарязване на лозята участваха и евродепутатът Асим Адемов, националният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Йотова сподели, че е очарована от природата, която вижда и предвижда добър благодат. " Не сме най-известния лозов край, само че пък се създава доста хубаво грозде и вино ", добави кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР