Илиян Василев, анализатор За хората, които следят енергетиката интервюто на

...
Илиян Василев, анализатор За хората, които следят енергетиката интервюто на
Коментари Харесай

Уволненият шеф на НЕК проговори – катастрофата в енергетиката е неизбежна


Илиян Василев, анализатор

За хората, които наблюдават енергетиката изявлението на към този момент някогашния началник на НЕК е извънредно показателно. Защото около обидата от уволнението той споделя истини, които публиката извънредно рядко чува.

Не е загадка, че имаше напън, в това число тъй наречените от работодателските организации, за неговото премахване. И това беше употребявано от Движение за права и свободи, най-малко за социална легитимация, на скритите ходове. При установяване на приблизително претегления интерес в работодателските организации, явно се регистрират и ползите на търговците на електрическа сила.

Ясно е, че уволнението на Петър Илиев е пристигнало с предписание от премиера. Само той може да преодолее нежеланието на министър Петкова да се раздели с един от дребното хора, които се стремят в границите на вероятното, да остане отвън схемите. Не че не е взел участие, само че очевидно единствено е обслужвал най-необходимото, само че и не внезапно повишените апетити на корпулентните на власт.

Какво сподели Петър Илиев?

Това, че в енергетиката царува цялостен безпорядък, процесите са на самотек и спасението е по единично, без никаква концепция за отбрана на систематичните ползи, за излекуване на държавната енергетика, за струпване на някакъв буфер от вложения и непоклатимост. Грабят и крадат като за последно. Един милиард лв. годишно съгласно Илиев се губят от износа на електрическа енергия, сума която е в пъти над вложенията и облагата в бранша.

Ключовото разобличаване е че „ евтината сила “, тази която държи цените ниски у нас, се продава в чужбина. Само това изречение е задоволително за разберете дълбочината и силата на труса.

Под „ евтина “ се схваща електрическата енергия от АЕЦ „ Козлодуй “, а точно от там идва новия началник на БЕХ Жаклен Коен. Именно от там бяха направени „ нагласени “ /по думите на Петър Илиев/ търгове с авансово избрани печеливши. Макар че някогашния началник на НЕК си икономисва имената – те са известни, главните играчи са свързани с Ковачки и Пеевски. Има и други, само че всички те се „ регистрират “ при двамата „ основни “. Те пък се протекционират от прокуратурата, която покрива всичко.

Защото това, което става се квалифицира по най-тежките членове на Наказателно-процесуален кодекс и без персоналната интервенция на основния прокурор все някой прокурор може да „ сгреши “ и да проверява. Иван Гешев единствено ще подпечата остарялата схеми и зависимости.

Петър Илиев не споделя имена, тъй като евентуално се опасява за живота си. Винаги, когато стане тирада за на ниска цена ток и АЕЦ „ Козлодуй “ и някой наруши омертата, следва хроника на предизвестена гибел.

Препратките, които Петър Илиев прави, към назначението на новия началник на БЕХ от интервала Орешарски е директно позоваване на свързаността му с Мултигруп и Доган. От позиция на стандартите на българската медийна и обществена среда това си е напряко признание. Не инцидентно Европейската Инвестиционна Банка отхвърли да даде към този момент уречен заем за интерконектора Гърция – България, до момента в който началник на главния акционер в компанията е човек обвързван с Движение за права и свободи. Аргументацията е извънредно ясна и безапелационна – личен риск. Сигурен съм, че назначилите го не бяха пресметнали тази част от уравнението, само че не им пука. Последната им грижа е интерконектора – в случай че не стане, още по-добре.

Обърнете внимание, не става дума единствено за новия началник на БЕХ, само че и за различен „ воин “ от Мултигруповите времена на Орешарски – Иван Йончев, който го замества отпред на НЕК. Тоест контролът на Доган, Пеевски и Ковачки става цялостен. Иван Йончев също е награден от задкулисието за евтиния ток от АЕЦ „ Козлодуй “. През 2014 година, като началник от българска страна в компанията „ Южен поток “, Иван Йончев произнася сакралните думи „ Южен поток “е по-голям от газовите връзки!? “. Не е мъчно да се допуска, че при неговото ръководство на НЕК ще се задействат всички планове с съветско присъединяване, в това число АЕЦ „ Белене “ и газгенерационни планове по линия на Турски поток.

С тези назначения отпред на БЕХ и НЕК, Пеевски и Ковачки могат да смъкват всяко държавно управление. Предизвикват рецесия – отговорно е държавното управление, хората на улицата и ….. Най-много да се наложи да „ уволнят “ някой от „ своите “, само че те са непотопяеми кадрово. Рано или късно се връщат. Виждате че в енергетиката се въртят едни и същи хора и тя редовно и закономерно потъва.

Забележете, Теменужка Петкова отстранява Йончев за „ несправяне с работата “!?! и в този момент директно нейната воля го връщат. Което значи че текат процеси, които обезсмислят оставането и на този пост. Защото става просто заслон. И няма кой да я отбрани, страната отсъства а основния прокурор освен настоящо, като Цацаров, само че и в вероятност, като Гешев, ще бъде покорен.

Ако инцидентно се чудите какво е определението на мафия – прочетете изявлението на Петър Илиев.

Не е толкоз мъчно да се разбере тъй като схемите са с най-евтиния ток – просто облагата е най-голяма, десетки милиони на договорка. Защо пропущат да затворят замърсяващите централи на Ковачки, които горят в тях италиански отпадък, още веднъж срещу всевъзможни правила и закони? Италианците си икономисват въглеродни излъчвания, ние като консуматори на ток, плащаме.

Ако позволен този „ на ниска цена “ ток да бъде продаден у нас, ще натиснат цената надолу и облагата ще им се свие. Изобщо не им пука, че приходите от експорт на ток, действително се вземат от джобовете на българските консуматори. Бедността не се ражда от друго, а от отнетите и преразпределени приходи от една корумпирана върхушка като Пеевски и Ковачки, прикривана от Пеевски. Работодателите знаят прелестно, само че и те си мълчат. Защото я прокурор, я Национална агенция за приходите ще ги погнат.

Но НЕК и държавната енергетика са мека цел и постоянно комфортни виновници. Да сте видели медиите да разкриват какво става в ТЕЦ-овете на Ковачки или Доган? Мълчат, тъй като имат заеми за връщане.

При това състояние оставането на Теменужка Петкова на поста е въпрос на малко време. И от Борисов към този момент нищо не зависи. Естествено постоянно може да има и „ дежурно “ пояснение – Движение за права и свободи да му е подсигурило да се оправи с недоволството на бизнеса и да му подсигурява власт до ноември. Като в това време новоназначените подсигуряват финансиране на изборите.

Чест прави на Петър Илиев че признава за тоталната ненужност на студения запас. Той просто е скрита форма на държавно субсидиране на Ковачки и Доган. Ето споделя цялата истина – щета в АЕЦ „ Козлодуй “ и изключване на блокове при повреда, се балансира не от техните централи, за които страната заплаща над 52 милиона лв. на година, които се разписват от министър Петкова, а от НЕК, от Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток-2 “, която е лишена от леден запас!? Илиев го споделя „ право куме в очи “: „ На едни заплащат, други работят “.

Както писах към този момент, страната е в режим на свободно рухване и конфликтът е неминуем. С тази скорост на разпад, не е несъмнено че нещата няма да се сгромолясат доста по-скоро в границите на събитие вид „ черен “ лебед.

Иван Гешев през днешния ден ви предизвести, да не се заблуждавате, че прокурорите, т.е. Пеевски и Доган, ще си бранят властта с всички „ законни “ средства. Дали са законни или не, зависи от интерпретацията на прокурорите. И ножът и хлябът у тях. И парите – през олигарсите, които се наливат в джобовете на избрани прокурори.

Явно към този момент са решили да разкарат Борисов, само че ще го оставят няколко месеца на власт. Да не мислите, че Нинова или Радев, няма с наслада да влязат в ролята на късния Борисов? Вижте по какъв начин КПКОПНИ почисти президента от обвинявания за спор на ползи – назначава близката си бъдеща брачна половинка на два щата и няма частен интерес?!

Картаген би трябвало да падне – цялата тази гнила структура на властта би трябвало да се срине, тъй като в противоположен случай България е обречена.

Текстът на Илиян Василев е оповестен в Bulgariaanalytica.org
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР