Илиян Илков - собственик и управител на онлайн магазин за

...
Илиян Илков - собственик и управител на онлайн магазин за
Коментари Харесай

Без продажба на детски храни онлайн

Илиян Илков - притежател и шеф на онлайн магазин за детски артикули от няколко дни няма право да продава детски храни. Причината е, че новият Закон за храните регламентира, че детски храни, храни за кърмачета и дребни деца не могат да се продават от разстояние, което включва и онлайн магазините.

Бизнесменът схванал за смяната в деня на обнародването в Държавен вестник. Според него това е нелогично, откакто поради пандемията обществото избира опциите за онлайн извършване на покупки

„ Все още не можем да разберем претекстовете, които стоят зад тази смяна. Предполагам, че е направено с позитивното желание да се регламентират онлайн продажбите на тези артикули и да се лимитират незаконни търговци или съмнителни търговци, само че пък по този метод страдат изрядните “, сподели той в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

Детските храни касаят уязвима група от обществото и съгласно Илков би трябвало да се вземат „ безусловно всички нужни ограничения, с цел да може да се подсигурява качество, което получават, когато пазарят “.

Но „ за тази цел има други закони, които могат да реализират този резултат и те в действителност работят “, а майките пазарят отдалечено, тъй като това допуска вземане предвид с режима на дребното дете.

Бизнесменът разказа и контрола:

„ От една страна имаме БАБХ, която прави надзор върху всички търговци, които оперират с храни. Всеки, който продава, би трябвало да е регистриран. Има инспекции, лицензионен режим… Аз персонално имам към 120 страници документи, свързани с правила, които би трябвало да се съблюдават. От друга страна, потребителите, по Закона за отбрана на потребителите, имат право да върнат стока, купена от разстояние, в границите на 14 дни без да дължат каквото било пояснение. Освен това имат право на рекламация…. “.

В мнения в интернет предприемачът се е срещал разкази за единични случаи на онлайн продажби на храни с изтичащ период валидност, само че е безапелационен, че това се случва извънредно рядко и, сходно на физическите магазини, не е злоумишлено, а поради недовиждане:

От сектора се надяват на промени в закона, които още веднъж да им разрешат да търгуват с детски храни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР