Илиян Христов е десетокласник в Априловската гимназия. Казва, че мисията

...
Илиян Христов е десетокласник в Априловската гимназия. Казва, че мисията
Коментари Харесай

Ученик от Априловската гимназия с престижна награда на Харвардския университет

 Илиян Христов е десетокласник в Априловската гимназия. Казва, че задачата му е да прави хората щастливи, и по тази причина с цялото си сърце се хвърля в разнообразни провокации, които са му забавни. Младежът е водач е на тима по речи и диспути на гимназията - за 3 години има 2 първи, 2 втори и едно трето място от надпревари по диспути.

 Пълен първенец е, само че не мечтае да става политик, правист или оратор, а артист. На сцената към този момент има награди за функциите си от театрални състезания, само че и свири на китара, провежда акции, готви, ютюбър е. Често майка му споделя да не носи две дини под една мишница, тъй като най-после нищо няма да се получи, само че той сполучливо я опровергава и жъне триумфи. Тази година Илиян е измежду 7-те български възпитаници, които печелят влиятелната премия на Харвардския университет Book Award 2018. Това са гимназисти от X и XI клас, заслужили медали от национални олимпиади и диспути, фенове на блокчейн и машинно самообразование, доброволци и бъдещи публицисти.

 Младежи с изключителни достижения, които заслужават поощрение да се развиват. Те се избират всяка година от локалните клубове на приключилите Харвард измежду 2000 учебни заведения в света. Програмата работи с три организации, измежду които комисия “Фулбрайт ” и фондация БЕСТ. Номинацията на Илиян направила американката Ана Кейт Брейнард, която преподава британски език в габровската гимназия.

  “Аз съм в клуба по речи и диспути БЕСТ, на който тя е треньор. Избираме си творби от интернет и ги представяме единствено на британски. Състезанията са в 5 категории: прозаичност, лирика, истинска тирада, дуо и диспути ”, изяснява гимназистът. Тази година към този момент се състезавал в категорията за напреднали.

  “Първото ми съревнование беше в раздел лирика, творбата се споделя “Песен на открития път ”. Става дума за това по какъв начин ние сме господарите на личната си орис, сами си предначертаваме пътя напред и животът ни не зависи от условия. С нея завоювах първо място от 48 индивида. Следващата категория бе за истинска ораторска тирада, която самичък пишеш. Нещо като есе, само че е напълно върху твоите визии. Представяш проблем, даваш причини и по какъв начин може да се реши ”, изяснява младежът.

 Илиян показва разсъжденията си по тематиката “Защо младежите напущат България ”. “Напускат поради корупция и по тази причина, че българите остават с някаква отрицателна конфигурация за живота. Когато беседвам с чужденци, ми споделят: “Много е хубаво в България, само че за какво толкоз се оплакват тези хора, все мърморят ”, изяснява младият оратор. Той учи британски още от I клас, само че когато идва в Априловската гимназия в профилирана паралелка с британски и втори език френски стартира по-интензивно да се занимава. Казва, че най-вече му е помогнала класната Емилия Антонова. Сега непрестанно търси мотив да беседва с американката, с цел да си усъвършенства британския.

 Тази година Илиян е спечелил едногодишна стипендия за образование в Съединени американски щати по стратегия “Асист ” на стойност към Щатски долар 70 000. Той е измежду 9-те български възпитаници, които ще учат зад океана XI клас. В средата на август отпътува за Стантън, щата Вирджиния, където ще бъде в частно учебно заведение.

  “Интервютата започнаха още м.г. и минах през един развой, който беше 4-5 месеца. След всички тези стъпки те пресяват най-кадърните хора ”, споделя десетокласникът. След това ще се върне да приключи приблизително обучение в България, само че след това счита да продължи в американски университет. Надява се, че елитните висши учебни заведения в Съединени американски щати ще го виждат и ще изискат да влагат в него.

 Зад устрема му да се самоусъвършенства обаче стои упоритостта му да стане артист. Казва, че още от детската градина имал артистични пристрастености. Когато представяли пиеси или празнични стратегии, подсказвал на всички деца. В V клас към този момент бил уверен, че това е, с което желае да се занимава. Играе в сценичен състав към читалище “Просвета ”. През 2017-а на сценичен конкурс във Варна има първа премия за мъжка роля. На съревнование по речи и диспути пък с партньорка представяли занимателни скечове “13 метода по какъв начин да си прецакаш изявлението за лицей ”.

  “Беше комично. Интервюирахме малко мръднали хора. Посланието на цялата сценка бе, че вярата е в младите ”, споделя Илиян. Мечтае да учи за кино артист и първоначално да се занимава повече с тийнсериали.

  “Това, което желая, е да върша хората щастливи, тъй като в днешно време всекидневието ни е доста забързано, с доста нерви, нервни сривове, успокоителни и просто това е едно бягство от действителността ”, изяснява Илиян. Любимите му актриси са Ема Уотсън и Шей Мичъл. “Ема ми е любимка, тъй като не демонстрира пренебрежителност. Аз имам вяра, че всички хора са равни и никой не е повече от другите. Тя постоянно е давала откровени изявленията ”, споделя Илиян.

 Любимата книжна поредност на четящото момче е тъкмо за Хари Потър, препрочита я за трети път в оригинал на британски. “Любопитството не е грях, Хари ” - думите на проф. Дъмбълдор към Потър в действителност са се трансформирали в негова философия. Повърхностно видяно това е една доста интресна история за фантасмагории, които няма по какъв начин да се случат в действителния живот, само че когато човек стартира да я препрочита, открива тези дребни елементи, които са значимите неща в живота ”, упорства момчето.

 Очаква годината в Съединени американски щати да е най-невероятната в неговия живот, тъй като това са нов континент, нова просвета, нови порядки. Семейството му постоянно са го подкрепяли да дава от ден на ден и повече от себе си. Майка му и брат му развиват фамилна компания за импорт на дентални принадлежности, татко му е шлосер в локално дружество.

  “Винаги са ме насърчавали в моите занимания ”, усмихва се Илиян. Вдъхновение е дядо му по майчина линия Илия Неделчев, доцент в Техническия университет в Габрово. Дядо Илия върви на всеки концерт по китара на Илиян, както и на представленията на театралната натрупа. Не всички учебни предмети са му забавни, въпреки да се оправя чудесно. Има забележка към просветителната система, която не отделя доста внимание на изкуствата след VII клас. Любимите му часове са български език и литература и, естествено, британски.

 Обича и да готви и му се получава. Любимата му рецепта е измислена от майка му - картофи със сметана и топено сирене. Баницата му е шлагер измежду гимназистите, тъй като, преди да вървят на надпреварите по речи и диспути, провеждат базари, с цел да съберат пари за пътуването. Баницата на Илиян е най-търсена и постоянно първа свършва.

Инфо: www.24chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР