Илия Петров е регионален мениджър Корпоративни клиенти на Виваком за

...
Илия Петров е регионален мениджър Корпоративни клиенти на Виваком за
Коментари Харесай

Стара Загора "поумнява" дигитално

Илия Петров е районен управител " Корпоративни клиенти " на " Виваком " за Стара Загора, Хасково и Казанлък

Дигиталните технологии трансформират света, в който живеем. И то със скорост, която нормално е доста по-голяма от бързината, с която съумяваме да учим нови неща. Вече надали можем да прекараме даже няколко часа без своя смартфорн и без потребните приложения, конфигурирани на него. Само се замислете по кое време беше последният път когато попаднахте в чужд град и не се наложи да ровите в Гугъл Maps, с цел да се ориентирате...

Съвсем по различен метод обаче стоят нещата, когато става дума за способността на нашите деца да се приспособяват към цифровия свят. На процедура те " се срещат " с мобилните устройства от най-ранна възраст. Това е и главният метод, по който подрастващите възприемат заобикалящата ги действителност. " Дъщеря ми към момента не може да чете, само че знае по какъв начин се споделя нейният аудио-учебник и го задейства с гласова команда. "
" Това е бъдещето. Имам две дребни деца - едното е на пет, другото - в четвърта група в детската градина, т.е. на съвсем седем. Вкъщи имам таблет, с който те играят, и това ги непрекъснато развива. На процедура към този момент могат да вършат всичко с него. Например щерка ми към момента не може да чете, само че знае по какъв начин се споделя нейният аудиоучебник и го
задейства с гласова команда ", споделя Илия Петров, районен управител " корпоративни клиенти " на " Виваком " за Стара Загора, Хасково и Казанлък. Телеком операторът, за който той работи, е един от пионерите в областта на дигитализацията на обществената среда и на българската просветителна система в частност. Защото точно мобилните и цифровите технологии, с които нашите деца към този момент са неразривно свързани, са най-естественият метод да се върне ползата им към учебното заведение и знанието по прицнип.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се учат актуалните деца
" В района, за който давам отговор, сме използвали над 100 интерактивни класни стаи в образователните заведения. Последно завършихме сходно решение безусловно през вчерашния ден - на " Начално учебно заведение Димитър Благоев ", споделя Илия Петров. Решенията, които " Виваком " предлага, разрешават стартиране на интерактивно образователно наличие в час, като видеоуроците от Уча.се, да вземем за пример или платформата " Умни дечица ", създадена за детските градини. Ако в един клас децата са сред 20 и 30, по един таблет се пада на всяко от тях или на всеки две.

Какво съставлява една " интелигентна " класна стая? Освен таблетите за учениците и за учителя, който избира личен урок за дадения клас, в 90% от случаите в класната стая има и интерактивна дъска. Ако такава няма, а урокът съдържа аудио-визуална част, занятието се реалокира в съответното помещение, което към този момент е оборудвано.
Използването на таблети и мобилна съгласуваност обаче дава спомагателна еластичност, тъй като интерактивните занятия могат да се организират и навън - да вземем за пример по време на така наречен зелено учебно заведение. Едно от хубавите неща при цифровото обучение е, че в случай че двама възпитаници седят един до различен с два таблета, въпросите и отговорите може да са разнообразни или разместени. На процедура това отстрани казуса с преписването.

Според Илия Петров дигитализацията в образователните заведения е ориентирана към две съществени възрастови групи. В детската градина това са най-вече трета и четвърта група, а в главното обучение - най-много децата от 5-и до 8-и клас. " При тези групи е най-лесно образованието да се персонализира и детайлизира. Какво имам поради - в случай че в ранна възраст обещано дете да вземем за пример не може да разпознава квадрати, триъгълници и различен геометрични фигури или пък цветовете, чрез този програмен продукт и аналитичните му функционалности преподавателите могат да схванат дали има някакъв проблем. След провеждането на избрани проби и прекосяването на избрани уроци продуктът сигнализира, че на " профил Х " би трябвало да бъде обърнато по-специално внимание. Т.е. софтуерът да вземем за пример може да разпознава далтонизъм ", коментира районният управител на " Виваком ".

Кой желае да се цифровизира пръв
Впечатленията на Илия Петров от досегашната работа по сходни просветителни планове сочат, че учебните заведения и детските градини в Стара Загора имат предпочитание да са доста новаторски, доста напредничави и че " има непрекъснато съревнование за рейтинг ", споделя мениджърът. Той споделя също по този начин, че от време на време компанията му се сблъсква с прочут боязън от цифровите технологии, като опозиция има по-често от учителите, в сравнение с от шефовете. " За някои от по-възрастните преподаватели това наподобява в допълнение задължение. " Той добавя, че постоянно му се постанова да върви да приказва с шефове и учители, с цел да ги стимулира и да им демонстрира преимуществата. " Обикновено вършим показно - срявняваме един следващ общоприет час, в който учителят споделя нещо на учениците, които елементарно се разсейват, с интерактивно занимание, извършено от нас, където класът незабавно се засилва. Защото технологиите са техния метод на другарство ", споделя още Петров.

Интерактивната платформа за образование основава улеснение и за самите учители. Системата работи под Office 365 и в случай че преподавателят напусне учебно заведение Х и се реалокира в учебно заведение У, той може да резервира профила си и да го трансферира на новото място, което е огромно улеснение - както споделя Илия Петров: " Няма загуба на интелектуален труд. " Също по този начин учителят може да си основава самичък уроците. " В началото са заложени няколко хиляди въпроса за проби в платформата, само че всеки учител има опция да си генерира личен профил със лични въпроси ", добавя мениджърът на " Виваком ". Той коментира също по този начин, че за просветителната ни система тази година е тестова и учебните заведения ще би трябвало имат и хартиени, и електронни дневници. " В решението, което предлагаме, към интерактивните класни стаи предлагаме гратис и електронни дневници, вградени в платформата ", прецизира Петров.

" Безжично " обучение
Дигитализацията на образователните заведения върви ръка за ръка с плановете за създаване на Wi-Fi зони за безжичен интернет, които улесняват достъпа до информация от всяка точка в общественото пространство. " Министерството на образованието направи три следващи тура (в момента сме пред четвърти) за имплементиране на Wi-Fi в учебните заведения. Разходите за това се поемат напълно от страната. Така съвсем всяко едно учебно заведение ще получи безжична мрежа. Оттук нататък образованието явно ще е чрез интернет ", споделя Илия Петров. И прибавя: " Моят район е и с най-вече осъществени обществени Wi-Fi зони във всяка община. Имаме имплементирани 17 решения, като безусловно през вчерашния ден завършихме последните две. " В Стара Загора " Виваком " са покрили с безжичен интернет всички девет паркови зони. Подобни начинания се работят или към този момент са приключени и в на практика всички общини към Града под липите.

Голяма част от плановете " навън " са осъществени по линия на самодейността на Европейския съюз, наименуван WiFi4EU. Нещата са построени по метод, тъй че администрацията на Европейски Съюз да може да прави мониторинг на услугата, която се предлага. Според изискванията на самодейността жителите би трябвало да получат безжичен интернет с потенциал от най-малко 30 мегабита в секунда, като качеството се следи централно. Освен това потребителят на WiFi4EU може да употребява своя акаунт във всяка сходна зона във всяка страна от Евросъюза, без да е нужно да се записва още веднъж.

Освен с разширението на зоните за безжичен интернет-достъп от " Виваком " се пробват да подобрят градската среда в Стара Загора, участвайки във втората фаза на плана за интегриран градски превоз. " Посредством наши сътрудници построяваме цифрова киоск системи, каквато сега има единствено в софийското метро. Това са машини с тъчскрийн, които разрешават да си купиш билет когато и да е на денонощието ", споделя Илия Петров. За момента са сложени три сходни устройства, като в бъдеще се планува те да станат повече. Планирано е също по този начин в тролейбусния превоз пазаруването на билетите да бъде направено като в множеството европейски страни - хората се качват единствено от първата врата, купуват си билет от лидера и в транспортното средство не би трябвало да минават контрольори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР