Илия Михайлов - диригент на хора Големите Български гласове“, е

...
Илия Михайлов - диригент на хора Големите Български гласове“, е
Коментари Харесай

Илия Михайлов и Франсоа Рюлан за Лодка на влюбените“ – нямо кино с музика на живо

Илия Михайлов - диригент на хора „ Големите Български гласове “, е забъркан в една френска продукция. Филмът „ Лодката на влюбените “ по романа на Алфонс Доде, с режисьор Жан Елщайн е основан през 1923 г.  Представянето беше на 14 ноември в кино Люмиер, като част от предварителната стратегия на „ Киномания “.

Такива филми през днешния ден не се срещат постоянно. Тук музиката ще се извършва онлайн по време на прожекцията, а началник на цялата музикална част е точно Илия Михайлов. На сцената бяха 19 музиканти: Хорът „ Големите български гласове “ и триото на Франсоа Рюлан.

Да гледаме 70 минути глух филм, няма по какъв начин да стане…  Когато това стане филм-концерт, тези страсти оживяват още веднъж. По нов метод поглеждаме лентата  и музиката възприемаме по различен начин…двете неща си взаимодействат. Образите от екрана укрепват музиката това взаимоотношение основава нов вид изкуство - споделя Илия Михайлов, а Франсоа Рюлан:

Ние европейските джазови музиканти, за разлика от американските се интересуваме от класическата музика на 20 и също по този начин от фолклорната, традиционална музика на разнообразни народи-било то африкански, азиатски или източно европейски. И това, което ни впечатли е, че обработките на тези национални песни бяха направени от надарени композитори, които към този момент използваха някои джазови детайли и подобен език актуален, който ни беше непосредствен на нас самите…най впечатляващо е хармоничния език и неравноделните размери…

Не би трябвало да взимаме тази музика единствено като пощенска картичка…  да респектираме традицията… когато имаме почит можем да създадем нещо ново заедно… традицията също евулюира…

Идеята се ражда преди 10 години на един фестивал за нямо кино в Италия. Но за какво точно българска музика намира място в тази френска продукция? Как наподобява партитурата; по какъв начин са работили българските и френските музиканти; смесването на стилове и жанрове – това ли е бъдещето на музиката; по какъв метод концепцията и фабулата на кино лентата влияят върху музикантите – отговорите на тези и доста други въпроси ще получите, в случай че чуете чуете изявлението на Бояна Андреева с Илия Михайлов http://bms-bg.org/?page_id=1560&lang=bg и Франсоя Рюлан в прикачения звуков файл.
 cleardot.gif
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР