Илия Левков: Зареждането на електромобилите няма как да стане платеноИндустриален

...
Илия Левков: Зареждането на електромобилите няма как да стане платеноИндустриален
Коментари Харесай

Илия Левков: Зареждането на електромобилите няма как да стане платено
Илия Левков: Зареждането на електрическите автомобили няма по какъв начин да стане платено
Индустриален клъстер „ Електромобили “ няма по какъв начин да поддържа поправките в Закона за енергетиката, защото спъват развиването на бранша. Това съобщи ръководителят на сдружението Илия Левков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Според текстовете, препоръчани от Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно контролиране отсега нататък ще има задължението да дефинира цени за зареждане на електрическите автомобили. Оказало се, че в проектозакона е позволена техническа неточност, която ще бъде отстранена сред двете четения на следващите ремонти в Закона за енергетиката.

"Дано в действителност е техническа неточност. Искаме да контролираме пазар, който към момента не е стартирал. Няма по какъв начин зареждането да бъде контролирано като бизнес. Получава се казус: компаниите, които са вложили в съоръжение да притеглят клиенти с безплатното зареждане, страната ще ги задължи да сложат цена на услугата. По света няма подобен вид регулация, България ще бъде единствената “, безапелационен е Левков.

Най-ниската цена за една зарядна станция е 10 000 лв., има и такива в по-големите вериги магазини, които доближават до 100 000 лв.. Към момента в страната са построени 110 станции.

Въпреки несъгласието на Клъстер, измененията в закона минаха през днешния ден на първо четене в отрасловата енергийната комисия. 11 депутати гласоподаваха "за" и 7 "въздържал се". Заради наближаващата лятна почивка поправките в закона ще бъдат дефинитивно признати най-вероятно в средата на септември. "Препоръката на Клъстера в месеците преди окончателното приемане на поправките е да се търсят спомагателни тласъци за бизнеса да влага в закупуването на електромобили", означи Левков. По данни на КАТ към края на юни в страната се движат 1308 електрическия автомобил. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР