Илия Динков, първият вицепрезидент на БФВолейбол, присъства на мотивационната среща

...
Илия Динков, първият вицепрезидент на БФВолейбол, присъства на мотивационната среща
Коментари Харесай

Илия Динков: Женският национален тим е страхотен колектив

Илия Динков, първият вицепрезидент на БФВолейбол, участва на мотивационната среща дружно с Любо Ганев при женския народен тим в Пловдив. След нея шефът на първенеца при дамите Марица даде изявление за формалния уебсайт на федерацията.

Г-н Динков, президентът на федерацията Любо Ганев сподели, че 2021-а ще е годината на женския ни волейбол. Вие по какъв начин мислите?

Любо назова по този начин годината и съгласно мен е доста удачно да се сложи акцентът върху нашите дами. Нормално е - ще има повече надпревари при дамите, в сравнение с при мъжете. Предстои европейско състезание, а България е един от домакините. Ще участваме и на Златната европейска лига, през която може да се върнем в Лигата на нациите. Акцентът и ползата сигурно ще са върху женския народен тим.

Какви са вашите усещания от срещата с националния тим в събота?

Момичетата изглеждаха удовлетворени, спокойни и радостни, че още веднъж упражняват след дългата и тежка пауза поради пандемията от ковид. На тази първа среща нямаха недоволства и условия. Но на нас като управление ни е ясно, че такива ще се появят. Аз желая те да се оплакват, а ние да се грижим за тях. Така е естественото.

Разбират ли девойките отговорността, която би трябвало да поемат?

Те са безспорни професионалистки и от години знаят какво е да се носи отговорност. Познавам множеството чудесно от клубовете, а и от националния тим. Страхотен колектив са. Нямам никакви подозрения в тях.

 IMG 5244

Какви са действителните постижими цели на женският ни отбор през 2021 година?

Нека не започваме от първия ден да ги натоварваме с упования. Ще стартира с най-близката история. На олимпийската подготовка в Съединени американски щати точно против Щатите не ни доближиха 2-3 точки, с цел да се класираме. Винаги съм казвал, че с цел да имаш триумф, би трябвало да го повикаш. Но не и да го насилваш. На думи можем доста неща да кажем в този момент. Аз желая от девойките здрава работа и съм сигурен, че резултатите ще дойдат.

Какво е най-важно да се направи от страна на управлението на федерацията?

Аплодирам думите на Любо Ганев, който разгласи, че няма да има повече разделяне сред мъжкото и женското направление във волейбола. Досега мъжете постоянно са били толерирани. Да, имали са повече триумфи, само че не би трябвало различен да бъде подценяван. Като човек от волейбола и първи вицепрезидент на федерацията ще се веселя еднообразно на триумфите на всичките ни тимове. Важно беше нашите дами да почувстват, че към този момент не са " втора употреба ". Напротив - те ще бъдат лице на България. И нека да оставят своя незабравим щемпел през 2021 година.

Вие бяхте от първите, които поддържаха Любо Ганев за президент. С какво ви завоюва неговата кандидатура?

Не е било належащо да ме печели. Ганев е последният човек, който има потребност от популярност. Бяхме се събрали група хора, които обичаме доста волейбола. И се питахме какво би трябвало да стане, с цел да се подобрят нещата. Любо сподели, че е подготвен да бъде президент. Познавам го от доста години. Още като млади сме играли един против различен. Изключително сериозен и виновен човек. Даваме му заем на доверие и ще му оказваме помощ във всичко.

 IMG 5255

Какво е особеното във федерацията след старта на неговото ръководство?

Рано е да се приказва още. Като ново управление ще се стараем да се отблагодарим с работа и триумфи за заема на доверие. Досега пандемията не позволяваше същинска активност на федерацията. Но към този момент започваме. Комисиите са окомплектовани, всичко е структурирано. Зареждаме се с възторг и със схващане какъв брой доста се чака от нас.

Вие сте и президент на женския първенец Марица. Кои са най-големите компликации, с които се сблъскахте по време на пандемията?

Най-трудно реализуем за всички състезатели факт бе, че не могат да упражняват. Когато два месеца си седял единствено у дома, трябват още два месеца, с цел да влезеш в кондиция. И чак тогава да стартира същинският подготвителен развой.

Каква е оптималната формула за новото състезание при дамите?

Колкото повече тимове, толкоз по-добре. Познат ни е форматът с осем участника. Може да станат и 10. Едва ли ще има състезателки за повече. Има един сериозен проблем в женския волейбол. Много рано девойки отиват в задгранични клубове, а там остават трета-четвърта ръка. И вместо да са титулярки в България и да се развиват, остават забравени. Надявам се, че нашите клубове и благодарение на федерацията ще променим тази наклонност. Няма по-хубаво от това ние да развиваме гениите си.

След сполучливото присъединяване на Марица в Шампионската лига какви са задачите за новия сезон в Европа?

Стягаме се. Разбира се, че имаме компликации със състава. Някои девойки отидоха в чужбина за доста повече пари. Няма по какъв начин да ги спрем. Българската стопанска система не е от водещите в Европа и не разрешава да се съответни със заплатите в други страни. Целта на Марица е да направи боеспособен състав. И да стигне допустимо най-далече.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР