Илинденското въстание е вик за обединение, а разделенията не са

...
Илинденското въстание е вик за обединение, а разделенията не са
Коментари Харесай

Зоран Заев: Илинденското въстание е вик за обединение

Илинденското въстание е зов за обединяване, а раздялите не са национализъм, акцентира македонският министър председател Зоран Заев, който във връзка националния празник на югозападната ни съседка 2 август изнесе тирада край Мечкин камък. Това съобщи организация „ Макфакс “, представена от " Фокус ".
„ Всички ние, македонци, албанци, сърби, роми, бошняци, турци и всички други, считаме, че е патриотично обвързване да се помирим и обединим, а Мечкин камък би трябвало да бъде крайъгълен камък на единството и разбирателството, а не на разделянето “, съобщи Заев.
Той добави, че македонците ще продължат и в бъдеще да градят страната си, както са я градили партизаните, партизанките, комитите и комитките.
Заев изрази почитание и към героите, упоменати в македонския химн, наблягайки, че те се борят за бъдещето. „ Илинденците от 1903 година и вторият Илинден от 1944 година се бориха за бъдещето, а не за предишното и по тази причина всички сме деца на Илинден в този момент. Затова знамето на Крушевската република е вградено в химна “, добави още Зоран Заев.

Илинденско-Преображенското въстание е въстание в Османската империя, проведено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година и обгръща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната битка на македонските и тракийски българи. По данни на ВМОРО поради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите райони на Османската империя бягат в България.
Въстанието носи имената на двата църковни празника, на които избухват главните протести. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 20 юли (2 август нов стил) – Илинден, а в Одринския вилает – на 6 август (19 август нов стил), Преображение Господне. В северномакедонската, както и в западната, а от време на време и в българската историография, то се дефинира също единствено като Илинденско въстание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР