Илинденско-Преображенското въстание е венецът на българското националноосвободително движение, отбелязаха в

...
Илинденско-Преображенското въстание е венецът на българското националноосвободително движение, отбелязаха в
Коментари Харесай

Политически декларации в парламента за Илинденско-Преображенското въстание

Илинденско-Преображенското въстание е венецът на българското националноосвободително придвижване, означиха в декларация от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “. Тя беше прочетена от парламентарната естрада от депутата Христо Даскалов:

" Нашите горди предци възстават против османската власт. Илинденско-Преображенското въстание е венецът на освободителното придвижване. Паметта за подвига е жива, саможертвата би трябвало да я помним и да пазим. "

Тома Биков - ГЕРБ-СДС: " Събития като Илинденско-Преображенското въстание са знак, че обществото ни и нацията е било готово и е готово да заплати цената за свободата. Тази цена би трябвало да се заплаща всеки ден. Въстанието е единствено един момент от тази ера от национално осъзнаване и освобождение. С него не стартира и не свършва пътя ни към свободата и към Европа. Ние имаме комшия, с който би трябвало да решаваме проблеми, в сравнение с да вземаме положителни решения. Илинденско-Преображенското въстание се трансформира не в обединително събитие, а в поле за полемика. Ние би трябвало да си създадем изводите: за какво българската концепция се провали, какъв е метода тя да бъде осъществена? Днес България има исторически късмет да махне границата. Нашите цели не може да са задачите ни отпреди 100 години. Днес е добър мотив да почетем паметта на изгубилите живота си в името на националната идея. Днес би трябвало на помним, че въстанието е събитието от сегашното, не от музейно минало. "

Тошко Йорданов - Има Такъв Народ: " Омерзително е да се четат заявления от партии като ГЕРБ и Политическа партия в случай, че тъкмо те изхвърлиха националния интерес в кошчето като подвигнаха ветото на РСМ. Надуто е да се приказва за цивилизационен избор. България в никакъв случай не е била от източно-азиатския културен кръг. За да говорите, че въстанието било опит на България да си причисли към западната цивилизация. Ми ние не сме излизали от там. РСМ нямат място в Европейски Съюз до момента в който не стартират да си извършват контракта. Ако не беше запъването на Има Такъв Народ, нямаше да има и рамка, тъй като един канадец, който не е в залата беше подготвен да смъкна ветото и без условия. За вас тези заявления са отмятане на задачка в съответния ден. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР